İnsanlar da Koklaşa Koklaşa: Arkadaşlarımızı Ten Kokusuna Göre Seçtiğimizi Kanıtlayan Bir Araştırma Yapıldı

"Acaba insanlar da koklaşa koklaşa anlaşır ama farkında değiller mi?"

Sarıkaya, birkaç ay önce Science Advance dergisinde yayımlanan bir araştırmanın detaylarını paylaştı. Dr. Inbal Ravreby ve ekip arkadaşlarının yaptığı araştırma insanların kendi ten kokularıyla uyumlu olan kişileri arkadaş seçiminde tercih ettiklerini gösteriyor.

Kimyamız uyuştu, sözünden yola çıkarak başlayan araştırma ilginç bulgular ortaya koydu.

Dr. Ravreby halk arasında sıkça söylenen, 'Kimyaları uyuşuyor' sözünün araştırmanın çıkış noktası olduğunu söylüyor. Buna göre kişilerin arkadaşlarını kokularına göre seçtikleri hipotezi araştırmaya karar verdiğini belirtiyor.

Araştırmada bir elektronik burun ve ayrıca kokuları değerlendiren bir de insan grubu kullanılıyor.

Araştırma aşamasında hem insan kokularını detaylı bir analizden geçirip benzerliklerini ölçen bir elektronik burun hem de insanların dahil olduğu bir deney grubu oluşturuluyor.

"Üç gün boyunca çalışmaya katılanların kokulu sabun, parfüm, kokulu şampuan kullanmalarına ve kokusu keskin yiyecek yemelerine izin verilmemiş."

Çalışmada aynı cinsiyetten oluşan 20 çift seçildi. Bu kişiler birbirlerini gördükleri ilk andan itibaren çok iyi anlaşacaklarını iddia eden kişilerdi. Koku testinin yapılabilmesi için üç gün boyunca yeme içme düzenleri ve giydikleri kıyafetler ten kokularını korumak üzere kontrol altına alındı.

Her birine ten kokusunu çeken pamuklu tişörtler giydirildi.

Ten kokularını vücutlarında hapsedecek şekilde pamuklu tişörtler giydirilen kişiler elektronik burun tarafından değerlendirilmeye alındı. Elektronik burundaki sensörler, vücut kokularına kimyasal değerlendirme ve ölçümler yaptı.

Rasgele seçilen arkadaşlara göre birbirleri ile anlaşacaklarını düşünen kişilerin ten kokuları kimya olarak benzer çıktı.

cdn.shopify.com

Deney sonucuna göre birbirini ilk gördüğünde çok iyi anlaşacaklarını anlayan arkadaşların  ten kokularındaki kimyasal özelliklerin, rasgele seçilen çiftlere göre birbirine benzer oldukları ortaya çıktı.

Deneye kontrol olarak kokuları değerlendiren insan grubu da dahil edildi.

Buna göre arkadaş gruplarını koklayan koku grubu da yoğunluk ve kokunun hoşnutluğu gibi kategorilerde değerlendirme yaptı. Sonuç olarak ilk görüşte çok iyi arkadaş olacağını anlayan çiftlerin kokularının birbirine tamamen benzediğini ifade ettikleri aktarıldı.

"Çalışmada birbirine tamamen yabancı kişiler içinde, hangilerinin hızlıca daha iyi anlaşabilecekleri yüzde 71 oranında koku testi ile başarılı olarak saptanabildi."

Deneyde aynı zamanda birbirlerine tamamen yabancı kişilere çiftler şeklinde ayrılarak yarım metre mesafeden hareketlerini taklit etme oyunu oynatılmış. Ardından kıyafetlerinin koku analizi yapıldığında ilk görüşte çok iyi arkadaş olabileceğini düşünenlerin benzer kokulara sahip oldukları tespit edilmiştir.

Aslında hayvanlarla çok benzer özellikler taşıyoruz.

Araştırma sonucuna göre Sarıkaya, 'Dr. Ravreby, bilinç dışı olarak arkadaşlıklarımızda kokunun önemli olduğunu, sosyal ilişkiler inşa etmemizde aynı hayvanların bir kısmında olduğu gibi birbirimizin kokusuna duyarlı olduğumuzu, bununla ilgili daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söylüyor' diyor.

Bunlar da ilginizi çekebilir:

Apandisitinin Patladığını Düşünerek Hastaneye Giden ve Doğum Yapan Kadının Bi' Garip Hamilelik Hikayesi
Vajina Müzesi'nin Yaptığı Enteresan Vulva Paylaşımı Goygoycuların Eline Fena Halde Düştü!
Kader Çarkı Dönüyor: 8 Kasım Boğa Burcunda Gerçekleşecek Olan Ay Tutulması Burçları Nasıl Etkileyecek?
Stresli Hissettiğinizde Sizi Tamamen Rahatlatacak Birbirinden Etkili ve Kolay 10 Yöntem

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet’ten Al Haberi: “Platonik Aşıklar Şehit Olur”
Sezona Büyük Umutlarla Başlayan ATV Dizisi Erken Final Kararı Aldı!
Fenerbahçe'nin İptal Edilen Golünün Ardından Mourinho'dan İlginç Bir Tepki Geldi