John Napier tarafından keşfedilmek üzere olan, Jacob Bernoulli tarafından keşfedilen ve Leonhard Euler tarafından ismi konan bir irrasyonel sayı.
Sayının bulunuş hikayesi bileşik faize dayanıyor. Hikayemiz paraya doymayan bir adam hakkında. Elinde 1 lirası olan bir adam eğer bu parasını yıllık %100 faizle bir yıllığına faize yatırırsa sene sonunda parası 2 lira olur. Gayet güzel para. Ancak bu adam 2 lira ile yetinmeyip parasını 6 ayda bir %50 faizle 1 yıl yatırırsa sene sonunca parası 2.25 lira olur. Bu durumu fark eden çakal adam, parasını 3 ayda bir %25 faizle 1 yıl yatırırsa sene sonunda parası 2.4414 lira olur.
Yani faiz oranı küçülüp aynı oranda faizin işleme frekansı arttıkça adamın yıl sonundaki parası artar.
Adamın yatırdığı para = 1
Adamın yıl sonundaki parası = y
Faiz oranı = 1/x
Faiz frekansı = x
olarak düşünülürse;
bizim elemanın yıl sonundaki parası y = (1+1/x)^x olacaktır. Bu artan para, hesaplarımızdan da görüldüğü üzere azalarak artan bir grafik çizer ve bir değere çok yaklaşır. Sonsuza giden grafiklerin hangi değere yaklaştığını bulmamıza yarayan limit, bu değeri bulmak için de bize yardım eder.
lim x->sonsuz (1+1/x)^x değeri sizin de tahmin edebileceğiniz gibi e sayısı.
Bu eşsiz sayıyla ilgili meşhur bir örnek de şudur:
Bir restorana giren müşteriler şapkalarını vestiyere bırakır ancak şapkaları numaralandırmayı unutan adam restorandan çıkan her müşteriye rastgele bir şapka verir. Müşteri sayısı arttıkça müşterilerin hepsine yanlış şapkayı verme olasılığı da 1/e'ye yaklaşır.
Ayrıca bu e sayısının x. kuvveti, türevi kendisine eşit olan yegane sayıdır.
Bu sayıyı ve hikayesini de atıyoruz hafızaya..