Fayton, Osmanlıdan kalan bir ulaşım sistemidir ve kentte 1950'lere kadar kullanıldığı görülmüştür. Ulaşımda fayton ve benzeri araçlarının kullanımı Osmanlı'da elit çevre arasında ortaya çıktı. Sultan Abdülaziz devrinde de kira faytonları kullanılmaya başlandı. ‘‘Lando’’ ‘‘Kupa’’ tarzı faytonlar kapalı faytonlardı. II. Mahmud devrinde modernleşmeyle atlı araba/fayton kullanımı arttı ve 1826'daki bir nizamname ile faytoncular esnaf topluluğu haline geldiler.
Cumhuriyet devrinden sonra, gelişen yeni teknolojik ulaşım sistemlerinin de etkisiyle kentte fayton kullanımında azalma olmuş ve 'tematik' bir görünüm alarak ağırlıkla Adalar'da turistlere hitap eder olmuştur.
Günümüzde atın önemi
20. yüzyılın başlarından itibaren özellikle endüstrileşme, tarımda ve savaş araçlarında makineleşme ile birlikte atın değeri azalmaya başlamıştır. Tarih boyunca at, çoklukla tarım, ulaşım ve ulaştırma gibi alanlarda kullanılmasına rağmen günümüzde bu alanların artık daha çok yarış, oyun ve spor alanlarında yaygınlık kazandığı görülmektedir.
Türkiye’de ise 1995 – 2010 yılları arasındaki verilere göre gittikçe azalan bir at popülasyonu bulunmaktadır.
Atın günümüzde kullanıldığı temel alanlar 4 bölüme ayrılabilir: Atlı Oyunlar, Atlı Sporlar, Atlı Yarışlar, Atlı İş ve Gösteriler.
Atın, insanoğlunun yaşamında kullanım alanlarının azalmasına rağmen günümüzde bile bazı ülkeler, atın ekonomik değerini yüksek tutmak amacıyla oldukça büyük kaynaklar ayırmaktadır.
Duygulu, sadık, vefalı, dost…
Atların duygularını gösteren 17 farklı yüz ifadesi olduğu analiz edilmiş. Sadece gözlerini nasıl kıstığını ya da açtığını ya da kulaklarını nasıl kıstığını görerek, şu anki duygusal durumunun ne olduğu anlaşılabiliyor.
Atlar köpekler gibi değildir ve yanınıza gelip, dillerini uzatıp okşanmayı beklemezler.
Atların beyni sezgisel çalışır. Tok olduğunda kimsenin kendisine saldırmayacağını düşünen at, bu sezgisel algılama yeteneği ile savaşlarda üzerindeki askere en iyi uyumu göstermesinden dolayı uzun yıllar orduların askerler kadar vazgeçilmez unsurları olmuştu. Bundan dolayı günümüzde insanlar dahi sezgisel davranışları at eğitimleri ile alırlar.
Web
Instagram
Bir at sevdalısı olarak, cüsselerinin tersi incelikte bir ruha sahip bu yaratıkları bizlere tekrar hatırlattığınız için sizlere çok teşekkür ederim Cenk Bey