İnsanı İnsana Bütün Çıplaklığıyla Anlatan George Orwell'in Eserlerinden Hepsi Birbirinden Etkileyici 23 Alıntı

Bir savaşı bitirebilmenin en hızlı yolu onu kaybetmek, yıllar yılı aradığın mutluluğu bulmanın en kolay yolu ise onu aramaktan vazgeçmektir. Bunları bize öğreten kişi ise insanı insana bütün çıplaklığıyla anlatırken kaleminden dökülen kelimelere hayran olunası bir yazar olan George Orwell... 

Her bir sözüyle hayata dair tüm gerçekleri en çarpıcı ve en saf haliyle yüzümüze vuran George Orwell'in eserlerinden birbirinden etkileyici 23 alıntıyı sizler için derledik.

#1

İnsan üretmeden tüketen tek yaratıktır. Süt vermez, yumurta yumurtlamaz, sabanı çekecek gücü yoktur, tavşan yakalayacak kadar hızlı koşamaz. Gene de tüm hayvanların efendisidir.

#2

Adam ölmüş. Etraftaki bir çok insanın belki de ölmüş olduğu kafama dank etti. Bir insanın kalbi durunca öldüğünü söyleriz. Belki insan asıl beyni durunca ölüyor, yeni bir düşünceyi idrak etme gücünü yitirince.

#3

Bu hayatta başımıza gelen tüm kötülüklerin insanların zorbalığından kaynaklandığı gün gibi açık değil mi?

#4

Yaptığınız, söylediğiniz ya da düşündüğünüz her şeyi en ince ayrıntısına dek ortaya çıkabilirler ama gönlünüzün derinliğine, işleyişine, sizin bile bilmediğiniz o yere el uzatamazlar.

#5

Yok etmek sadece zorbaların ve cahillerin işidir. Bir insan zekâsıyla yenemeyeceğini anladığı anda ya şiddete başvurur ya paranın gücüne. Birisi sizinle aynı fikirde değil diye onu yok edemezsiniz. Medeni ve erdem sahibi insanlar böyle yapmaz. Çok okuyan ve bilginin gücüne inanan her insan, sadece konuşma yolunu seçer. Sizden olmayanları yok etmek yerine, bilginin ve fikrin gücüyle, sizin gibi düşünmesini sağlamalısınız.

#6

İnsanlara ölümden sonraki hayata inanıp inanmadıklarını sorsanız genel olarak inandıklarını söylerler. Ama ben öbür dünyaya gerçekten inandığı izlenimini uyandıran biriyle hiç karşılaşmadım.

#7

Snowball, 'Bak yoldaş,' demişti. 'Senin onsuz edemediğin kurdele, köleliğin simgesidir. Özgürlüğün kurdelelerden çok daha değerli olduğunu kafan almıyor mu?'

#8

İnsanın azınlıkta olması, tek kişilik bir azınlık olması bile, deli olduğu anlamına gelmiyordu. Bir doğru vardı, bir de doğru olmayan; doğruya sarıldığın zaman, tüm dünyayı karşına bile alsan, deli olmuyordun.

#9

Her davranışın sonuçlarını, o davranışın kendisi doğurur.

#10

İnsan ile hayvanların ortak çıkarı vardır, birinin dirliği öbürlerinin de dirliğidir, diyen çıkabilir. Onlara sakın kulak asmayın. Hepsi yalan. İnsanoğlu, kendinden başka hiçbir yaratığın çıkarını gözetmez.

#11

Karanlığın olmadığı yer, düşlenen gelecekti; hiçbir zaman göremeyeceğimiz, ama belli belirsiz de olsa paylaşabileceğimizi sezdiğimiz gelecek...

#12

Düşünmek, düşünmek, bir saniyecik bile kalmış olsa düşünmek tek umuttur.

#13

Küçük kurallara uyarsan, büyük kuralları çiğneyebilirsin.

#14

Dua kitabı tanrıyı sevmenizi ve ondan korkmanızı söylüyordu; fakat korktuğunuz birisini nasıl sevebilirsiniz ki? Kişisel duygularınız söz konusu olduğunda aynısı geçerliydi. Ne hissetmeniz gerektiği genelde yeterince açıktı, ama doğru duygu emredilemezdi.

#15

Biz kelimeleri yok ediyoruz. Her gün sürü ile yüzlercesini... Dili iskelet haline getirinceye kadar kesip biçiyoruz.

#16

İnsanlar yalnızca yaşamın amacının mutluluk olmadığını düşünmeye başlayınca mutluluğa ulaşabilir.

#17

Açlık çekiyorlarsa, zorba insanları doyuralım diye çekmiyorlardı; çok çalışıyorlarsa, hiç değilse kendileri için çalışıyorlardı. Hiçbir hayvan iki ayak üstünde yürümüyordu. Hiçbir hayvan hiçbir hayvanın 'efendisi' değildi. Bütün hayvanlar eşitti.

#18

Oysa, temel gerçekler görüş alanları dışındaydı. Karıncalar gibiydiler; ancak küçük olayları görebiliyorlardı, büyüklerini görmekten yoksundular.

#19

Ne okumak istediysem onu okudum ve onlardan, bana okulda öğrettiklerinden çok daha fazlasını öğrendim.

#20

Winston yazmayı sürdürdü: 'Bilinçleninceye kadar asla başkaldırmayacaklar, ama başkaldırmadıkça da bilinçlenemezler.'

#21

Ama işte, görüyorsunuz, para neler yaptırıyor. Paranın ya da parasızlığın berbat edemeyeceği davranış yoktur.

#22

İlle de gerçekten savaşılıyor olması gerekmez; belirleyici bir zafer mümkün olmadığından, savaşın nasıl gittiği de önemli değildir. Gerekli olan tek şey, bir savaş halinin var olmasıdır.

#23

Yapmak istediğimiz şeyleri yapamıyoruz. Hep çalıştığımız için değil. Sebep bizi sonu gelmez aptallıklara koşan içimizdeki şeytan. Her şeye vakit var ama yapmaya değer şeyler hariç.

Popüler İçerikler

Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
Güldür Güldür Show'dan Duygulandıran 29 Ekim Skeci Geldi
Esra Erol'da Tanıdığımız Fenomen Yazgül'ün Son Hali Şoke Etti
YORUMLAR
10.02.2019

''insan insana nasıl hükmeder Winston?'' Winston biraz düşünüp '' acı çektirerek.'' dedi...

10.02.2019

1984 ve Hayvan Çiftliği kitaplarıyla tanınsa da en çok Paris ve Londra'da Beş Parasız kitabını sevmiştim. Köleliğin modern zamanlarda bile ortadan kalkmadığını çelişkileriyle sadece görünüm değiştirdiğini diğer kitaplarına göre daha net anlatır. Düşünmüyorlar çünkü düşünecek vakitleri yok hayatları onları köleleştirmiş...

10.02.2019

1. ve 10. madde tam bir saçmalık. geri kalanını okuma gereği dahi duymadım. 1. madde saçmalık çünkü insan dolaylı olarak üretir. yumurtlayamaz ama tavuk çiftliği kurar. süt veremez ama inek çiftliği kurar. o hayvanları besler ve büyütür. ne bir tavşan kadar hızlı koşabilir ne de bir aslan kadar güçlüdür. ama hayvanların efensidisir çünkü tüm hayvanların arasında en zekisidir. zeka kazanır.

10.02.2019

10. madde saçmalık çünkü temelde hayvanlar da kendilerinden başka kimsenin çıkarlarını düşünmez. istisnalar hariç. örneğin bir aslan yavrusunun çıkarını gözetebilir veya bir köpek de sahibinin çıkarını gözetebilir -ki bu tür durumları baz aldığımızda insan da kendisinden başkasının çıkarlarını gözetir. ör: kendi evcil hayvanının ya da yavrusunun. hatta şunu diyebiliriz ki, hiç bir canlı ne insan kadar kötü olabilir, ne de insan kadar merhametli olabilir. insan en kompleks canlıdır ve dolayısıyla tüm hisleri de komplekstir. nefret doluysa, en kötüsü olur. sevgi doluysa, en iyisi olur. bu şartlar altında "tüm insanlar kötüdür" yahut "tüm insanlar iyidir" demek saçmalıktır. bu tür sözler ancak aşk meşk sözleriyle kafası bulanmış çoluk çocuğa hoş gelir. biraz realist olun.

TÜM YORUMLARI OKU (29)