İnsana "Biz Nelerle Uğraşıyoruz, Dünya Nelerle Uğraşıyor" Dedirten 10 Fotoğraf

Hollanda’nın Eindhoven şehrine, Vincent van Gogh'un 'Starry Night' (Yıldızlı Gece) adlı tablosundan esinlenerek ışıklandırılmış bir bisiklet parkuru açıldı. Karanlıkta parlayan on binlerce taşın bir araya getirilmesiyle oluşturulan, parkur; keyifli bir yürüyüşü ve bisiklet turunu tam manasıyla büyülü bir boyuta taşıyor.

Hollandalı tasarımcı Daan Roosegaarde'nin tasarladığı parkur, güneş enerjisini depolayıp gece yolun aydınlanmasını sağlayan binlerce taşla oluşturuldu.

Van Gogh'un ünlü Yıldızlı Gece tablosundan esinlenilerek yaratılan bisiklet yolu için tasarımcı 'insanlar için tekniğin deneyimle buluştuğu özel bir mekan yaratmak istedim' diyor. Darısı başımıza ne diyelim...

1. Bisiklet sürmek Hollanda'nın kültürel ve sosyal hayatının ayrılmaz bir parçasıdır.

2. Henüz 20. yüzyılın başlarında bile, Hollanda’da bisiklet kullanımı oldukça yüksek oranlardaydı. Çünkü otomobil kullanımı 2. Dünya Savaşı'na kadar oldukça azdı.

3. 1948-1960 yılları arasında ortalama gelir seviyesindeki artış yüzde 44’ü; 1970’e gelindiği ise yüzde 222’yi buldu. Artan gelir seviyesinin bir sonucu da otomobil sayısındaki artış oldu. Hollandalılar otomobili zenginliğin ve kalkınmanın sembolü olarak görmeye başladılar.

4. Diğer yanda, hükumetlerin uyguladığı politikalar da otomobil kullanımının teşvik edilmesi yönündeydi. Hollanda kentlerinin tarihi dar sokakları otomobillere uygun hâle getirilmek için dönüştürülmeye başlandı.

5. Kent merkezlerindeki alanlar binlerce otomobilin park edeceği otoparklara dönerken; birçok binanın yıkılmasıyla genişletilen yollar motorlu taşıt araç trafiğine göre şekillendirildi.

6. Bu gidişattan bisiklet kullanıcıları da nasibini aldı. Önceden yapılan bisiklet yolları sökülürken, bisiklet kullanımı yıllık yüzde 6’lık bir düşüş gösterdi. Üstelik bisikletliler için hayat oldukça tehlikeli bir hâle geldi. Hollanda’da, sadece 1971 yılında 3300 yaya ve bisikletli hayatını kaybetti.

7. Hollandalıların sabrını taşıran son nokta, 1971 yılındaki trafik kazalarında ölenlerin 400’ünün çocuk olmasıydı. Bu tarihten sonra halkın büyük çoğunluğu yıllar sürecek bir mücadele başlattı.

8. Uzun yıllar süren çaba ve mücadeleler sonunda, 70'li yıllarda yaşanan petrol krizlerinin de etkisiyle siyasi partiler çağrılara kulak verdi. Hollanda hükumeti ve yerel yönetimler bir dizi kapsamlı uygulamayla kentlerinin sokaklarını güvenli bisiklet yollarıyla döşediler.

9. Otomobilsiz Pazar günü uygulamasıyla sokakların sadece yaya ve bisikletlilerle teslim edilmesinin nasıl bir rahatlık olduğunu kamuoyunun geneline hatırlattılar.

10. Bugüne gelindiğinde Hollanda benzer süreçlerden geçen Danimarka ile birlikte bisiklet kullanımında dünyanın ilk iki sırasında. Dünyanın en güvenli ve yaygın bisiklet altyapısına sahipler.

Kaynak: 

http://t24.com.tr/yazarlar/baran-alp-uncu/bir-bisikletle-degisir-siyaset,9808

11. Parkuru Tanıtan Video

Popüler İçerikler

Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"