Örneğin, yine bir kişiyi ele alalım. Bu kişinin inandığı siyasi görüşü savunan partinin, yolsuzluk yaptığı ortaya çıksın. Kişi büyük olasılıkla, partisini değiştirmeyecek ve başka bir görüşü savunan partiye yönelmeyecektir. Peki, ama neden?
Kurama göre bakacak olursak, kişi; bu haberi basitçe görmezden gelebilir. Yani yapılan hırsızlığı önemsiz bir konuymuş gibi algılar ve 'Herkes çalıyor, ne var bunda?' ya da 'Çalıyor ama iş de yapıyor sonuçta' tarzında fikirler ortaya koyacaktır. Bu da yetmezse olayın bir komplo olduğunu söyleyecek, partisini yok etmek amacıyla uydurulmuş bir yalan olduğunu belirtip saldırganlaşacaktır.
Oysa rakip partinin böyle bir şey yaptığı ortaya çıkarsa, ona en büyük saldırıyı da yine bu aynı kişi yapacaktır.
"birtakım ruhsal problemlere dönüşüyor" kendi psikolojileri bozulmasın diye başkalarının psikolojisini bozuyorlar. Hayatım boyunca hiç kendimi kandırmadım bu uğurda delirmeyi bile göze alabilirim bu ilkeller gibi rol yapmaktansa acı çekmeyi tercih ederim. Güzel bir içerik olmuş. İnsanlar genellikle Kohlberg'in ahlâkî gelişim kuramına göre birinci evrededir, içerik bir yönüyle de bu birinci evreyi açıklamış.