İnsan Zekasının Evrimi: Geçmişteki İnsanlar Günümüzdeki İnsanlardan Daha mı Zekiydi?

Çoğu zaman topluma dönüp baktığımızda dünyanın yüzyıllar içerisinde ne kadar yol kat ettiğiyle gurur duyuyoruz ancak geçmişte yaşayan insanlar aslında bizlerden daha mı zekiydi? Buna dair toplanan veriler oldukça ilginç. Detaylar için buyurun... 👇

Yapılan bir araştırmaya göre, insanlar 2018 yılından geriye doğru gittikçe daha da aptallaşıyor.

Bu da insanlığın tarihte daha önce daha beterleriyle yüzleşmiş olmasına rağmen, son zamanlarda ortaya çıkan dünya krizlerine niçin bir çözüm üretmediğimizi açıklıyor.

Teknoloji, yapay zeka, makine ve algoritmalara olan güvenimiz, bizlere "insan görüşünün" geçmişe ait bir şey olduğunu ve artık gerek kalmadığını düşündürüyor.

O kadar tembel bir hale geldik ki, bizim yerimize düşünmesi için yapay zeka geliştirdik! Peki doğal inovasyona ne oldu? Bu terim artık geçmişte kaldı. Artık yavaş yavaş herkes organik bir evrim için insan fikrine ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir olsa da, teknoloji bunun önüne çoktan geçmeyi başardı.

Ancak asıl sorun insanların internet konseptini halen anlayamaması...

İnternette herkes doğrulanmamış bir görüşü veya fikri paylaşabilir. Algoritmaya olan güvenimiz ise bizleri yanıltabilir çünkü bu doğrulanmamış fikir ve görüşlerin aramalarda ilk sayfaya düşmesi tamamen şansa kalmış!

Her gün internette paylaşılan milyonlarca bilgi sebebiyle, internetin bir sınırı yok. İnsanlar ise adeta beynini kullanmayı unutmuş gibi; gerçekle masalı ayırt etmekte zorlanıyorlar.

"Our Brains at War" kitabının yazarı Mari Fitzduff, sosyal medyanın günümüzde bir silah olarak kullanıldığını ve birini öldürmek için en etkili yollardan biri olduğunu söylüyor.

Bunun için sadece o kişinin yanlış bir gönderiyle kaza eseri de olsa etkileşime girmesi yeterli. Bunun yanı sıra, yanlış bilginin sular seller gibi akmasını sağlayan birçok sosyal medya platformu da geçmiş yıllara kıyasla çoğaldı. Bu da şiddete, eziyete ve istismara yol açıyor.

Bilgiye bu kadar kolay ulaşılması da zeka ortalamasının gerilemesine sebep olan etkenlerden biri.

Çünkü kimse bir bilgiyi öğrenmek için güvenilir ve sağlam bir kaynak olan kitabı okumayı tercih etmiyor; internette aratıp çıkan ilk siteye girmek daha kolay!

Ortaçağdaki insanların ne kadar zeki veya aptal olduğuna dair resmi bir kayıt bulunmuyor. O zamanlarda zekayı ölçebilecek IQ testi tarzı bir ölçek dahi yoktu.

Ancak 'Flynn etkisini unutmamamızda fayda var... Flynn etkisi, yaptığı ilk IQ testi ile toplumun ortalama zekasını belirleyip, sonraki senelerde testi önceki sefere kıyasla daha da zorlaştırarak tekrar uygulayıp, insanların testten de yüksek aldığını gözlemleyen etkidir.

Flynn etkisine göre, insanların IQ seviyesi zamanla artışa geçti. Bu da ortaçağda yaşayan insanların en az bir köpeğin aklını taşıdığını iddia ediyor.

Geçtiğimiz 100 yılda kaydedilen IQ tablosu ☝

Flynn etkisine göre, 1940'larda yaşayan insanlar çok fazla zorluk yaşadılar ve bunların üstesinden gelecek zeka kapasitesine sahip değillerdi.

Ortaçağda insanlar eğitimsizdi ancak uçan her şeyi yiyemeyeceklerini algılayacak kadar zekilerdi.

Ancak günümüz insanları bir şeyi hesaplamaya ihtiyaç duyduğunda hesap makinesi veya ellerinin altında telefona sahipler; bunların hiçbiri ortaçağda mevcut değildi. Bu yüzden her şey beyin gücüyle yapılıyordu.

Okulda bize öğretilen ilk buluşları çoğumuz sıkıcı buluyoruz ancak onlar olmadan bugün teknoloji ve bilimde bizi şaşırtan yeni buluşlar yapılamazdı.

Günümüz insanları kendini akıllı zannediyor fakat halen ayakkabı bağlamayı bilmeyen insanlar varken, insanlar yeterli eğitim ve imkana sahip olmadığı halde dünyanın en önemli buluşlarını yapmayı başardı!

Peki insanlığın bu gerilemesi için teknolojiyi mi suçlamalıyız? Aksine, teknoloji çok büyük gelişmelere imza atmamızı sağladı.

Asıl sorun insanların alelade bir hale gelen aptallığı: Kendilerini eğitmeyen ve sadece internette popüler olan cevabı doğru kabul eden kitle. 

Twitter, Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformları insanları birbirine bağlamak için kurulmuş olsa da, tam tersi bir etki yaratarak gönderi yorumlarının nefret ve öfke ile dolup taşmasına sebep oluyor.

İşin enteresan bir tarafı da okuma-yazma bilen insanların sayısı artarken, IQ ortalaması da düşüyor.

Ve 2042 yılına şiddetli biçimde düşmeye devam edeceği öngörülüyor.

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlara buyurun...

İlginizi çekebilir:

Savaş, Manipülasyon, Hayırseverlik ve Daha Nicesi! Dünya Tarihine İz Bırakmış Gizli Örgüt ve Tarikatlar
Bu Sınırlar İçinde Doğum Yapmak Yasak! Birbirinden İlginç Geleneklere Sahip Bir Köy: Mafi Dove
Dilleri Gagalarının 3 Katıymış! Ağaçkakanlar Hakkında Hiç Duymadığınız Bilgileri Öğrenince Çok Şaşıracaksınız

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
09.10.2022

varsayimlar uzerinden asiri subjektif bir yazi. 4sene icinde toplumun aptallastigina dair kredibiletisi olan bir kaynaginiz varsa paylasmanizi rica ederim. bunun disinda flynn etkisi bir kac yil icinde degil her kusakda artan iq puanlari uzerinedir. bunun ana nedeni insanlarin zekilesmesi degil, artan orgun egitim ve beyaz yaka islerin sonucu analitik problemlerle daha fazla hasir nesir olmalari, artan iletisim kanallariyla gun icinde cok daha fazla bilgiyi proses etmeleri. 1940lardaki ekonomi uretim agirlikliydi beden gucuyle calisan daha fazla insan vardi. bugun hizmet sektoru agirlikli beyaz yakali beyin gucuyle calisan cok daha fazla insan var, dolayisiyla analitik zekayi olcek iq testlerinde her kusakda puanlar yukseliyor. bunun disinda yakin zamanda bir zeka gerilemesi olduguna dair hic bir akademik arastirmayla karsilasmadim, sadece boomerinlarin degisen dunya karsisindaki serzenisleri var.

09.10.2022

sosyal medyayi interneti elestirmissinizde bundan bir onceki nesil aptal kutusu televizyonun karsisinda saatlerini geciriyordu hatirlatirim, internetten once plato nietzsche okuyup felsefe tartismiyorlardi.

Bence teklonoji ilerledikçe insanlar aptallasiyor düşünmeye gerek duymadan aklına ne gelirse soruyor. Hemen bilgi sahibi olduğumuz kesin fakat biyerlerlerde yanlış yaptığımız kesin bu anında bilgi kimseye yarar sağlamıyor. Çok bilmiş gibi görünüp hiç bir bok beceremeyen topluluk haline bürünüyoruz.

Çok şeyi bilen ancak hiçbir işi beceremeyen topluluk halini büründük. Beyinler boş ve anlamsız bilgilerle dolu. Buda her bir işe fikir beyan eden bilmiş insanlar içinde mücadele etmek zorunda kalıyoruz. Bu sebeple herkese cevap verme azmi içinde olmayalım çünkü yarar değil zarar verir.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ