Sonuç olarak “Klasik müzik zekâyı artırır.” ifadesi tamamen bir yanılgı. Tabii yanlış anlaşılmasın. Bu bulgular klasik müzik kötüdür demek değil. Sadece zekâyı artırmıyor demek.
Çocuğunuzun hem zekâsını hem de duygusal zekâsını artırmak istiyorsanız, yapmanız gereken en önemli şey onunla sürekli etkileşim içinde olmak. Keşfetmesine olanak sağlamak ve öz değer bilincini geliştirmek.
Son yapılan bilimsel araştırmalar, müzik dinleyen insanların beyinlerinde çok sayıda farklı bölgenin faal duruma geçtiğini gösteriyor. Ayrıca beynin müziğe tepki veren bölgeleriyle, uzamsal muhakemeden sorumlu bölgelerinin bir noktada kesiştiği de görülüyor. Ancak bazı müzik parçalarının beyni, niçin diğer parçalardan daha fazla uyardığı konusunda kimse kesin bir şey söyleyemiyor.
Araştırmanın ortaya çıkmasını sağlayan Rauscher bile bu gelişmeler karşısında büyük şaşkınlık yaşamakla birlikte bulgularının yanlış anlaşıldığını düşünüyor:
'Ben Mozart dinleyen insanların zekâ düzeylerinde artış olacağını söylemedim. Söz konusu araştırmamın sonucunda Mozart dinleyen öğrencilerin uzamsal muhakemelerinin geçici bir süre için geliştiğine dikkat çektim. Oysa sanki ben Mozart dinleyen öğrencilerin IQ'larında kalıcı artışlar olduğunu söylemişim gibi algılanıyorum.'
Her anksiyete atağında Beethoven, mozart ya da herhangi bir klasik müzik dinliyorum geçiyor çok garip 😂😂 rahatlatıcı bir etkisi var
Avusturya'ya gelenler mutlaka Salzburg da Mozartin dogdugu evi görmeden gitmesinler. Hele o 3 yasinda caldigi minnacik piyanoyu. Görülmeye deger bir yer.
Güzel bir içerik olmuş, klasik müzik candır.