Ve İnsan, Hayvanların Yüzde 83'ünü, Bitkilerin ise Yarısını Yok Etti

İnsanoğlunun günümüzdeki nüfusu, yeryüzünde yaşayan canlıların yalnızca yüzde 0,01'ini oluşturuyor. Fakat tabiatta yarattığı hasarın etkisi oldukça büyük. Tarihin başlangıcından bu yana, gezegendeki vahşi hayvanların yüzde 83'ü, bitkilerin ise yarısı insan eliyle yok edildi. 

İnsanlar, yeryüzünün sanılandan çok daha küçük bir kısmını oluşturmasına rağmen canlıların yok olmasına sebep oluyor.

Bakteriler dünyadaki biyokütlenin yüzde 13'ünü oluştururken bitkiler ise yüzde 82 ile en kalabalık grup.

BBC Türkçe'nin Guardian'a dayandırdığı habere göre, böcekler, mantarlar, balıklar ve diğer bütün canlılar ise dünyanın biyokütlesinin sadece yüzde 5'ini oluşturuyor.

Okyanustaki hayat ise gezegendeki biyokütlenin yüzde 1'ini temsil ediyor.

Araştırmanın başında bulunan, İsrail'deki Weizmann Bilim Enstitüsü'nden Prof. Ron Milo, 'Biyokütlenin farklı bileşenlerini oluşturan parçalara dair kapsamlı ve bütüncül bir araştırmanın daha önce olmamasına çok şaşırdım. Umarım bu araştırma insanların Dünya'da ne kadar baskın bir rol oynadığına ilişkin bir bakış açısı sunar' açıklamasında bulunuyor.

Dünyada yaşayan canlıların oranı 👇

'Yeme alışkanlıklarımız dünyayı belirliyor.'

Bazı bilim insanları yeryüzünün içinde bulunduğu çağı Anthropocene yani İnsan Çağı olarak adlandırıyor. Yapılan bu son araştırmada da bu tanımın izlerini bulmak mümkün.

Araştırma, kümes hayvanlarının dünyadaki bütün kuşların 70'ini oluşturduğunu ortaya koyuyor.

Böylelikle kuşların sadece yüzde 30'unun vahşi olduğunu görülebiliyor.

Memelilerde ise durum daha da çarpıcı. Memelilerin yüzde 60'ı çoğu büyükbaş hayvan ve domuz olmak üzere çiftlik hayvanı.

Yüzde 36'sı insan, yüzde 4'ü ise vahşi memeliler.

Memelilerin büyük çoğunluğunu çiftlik hayvanları oluşturuyor.

Araştırmanın başında bulunan Milo, 'Kızlarımla yapboz yaptığımda genelde bir filin yanında zürafa, onun yanında da gergedan olur. Eğer dünyada olan bitenin daha gerçekçi bir tablosunu vermek isteseydim, bir ineğin yanında bir inek, onun yanında da bir tavuk olurdu' sözlerini sarf ediyor.

Milo, insanların gezegendeki etkisinin asıl olarak yediklerimizle kendini gösterdiğini vurguluyor:

Natgeo/Qing Hu

'Beslenme tercihlerimiz hayvanların, bitkilerin ve diğer organizmaların üzerinde büyük bir etkiye sahip. Bu çalışmanın insanların nasıl bir tüketimde bulunduklarına yönelik olarak bir bakış açısı sağlamasını isterim. Ben vejeteryan olmadım, ancak çevresel etmenler karar almamda etkili oluyor, et ya da tavuk mu, yoksa soya peyniri mi tüketmek isterim?'

Popüler İçerikler

Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
22.05.2018

İnsan en vahşi hayvandır tezi % 100 gerçek oluyor. dolaylı yoldan insanların korktuğu kıyamet, tanrının kutsal kitaplarda bahsettiği kıyamet, aslında insanın ta kendisi. deccalde kendisi. şeytanda ta kendisi.

23.05.2018

problemin asil kaynagi nufusumuzun cok fazla olmasi. nufus artikca istersek tahta kemirelim, kagittan evlerde yasayalim gene gezegene zarar verip herseyi yok etmemiz kacinilmaz sonuc olur. ornek vermek gerekirse endustri devriminden, sehirlesmeden once insan nufusu bugunkinin 10da 1i iken odunla isinirdi, bu gezegendeki ormanlarin cogunun yok olmasina neden oldu. sonradan komure gecince zamanla ormanlar yeniden arti ama nufus tekrar artinca bu sefer komur havayi zehirledi, sonrasinda dogalgaz ve petrole gecildi, o komurun isi gitti ama nufus artikca artan kullanimda bu seferde kuresel isinma bas gosterdi. yarin gunes ve fuzyona gecip sera gazi salinimini sifirlasak bile artan nufusla bu seferde isgal ettigimiz alan, yarattigimiz termal enerji yikici etkiler yaratacaktir. toparlarsam onemli olan nasil yasadigimiz ne yedigimiz hangi enerji kaynagini kullandigimiz degil, nufusumuzu planli sekilde dusurmedikce bunlar ancak kacinilmaz olani geciktirecektir. insan nufusu 100milyon olsaydi, isterseniz 8litre v12 motorla gezin dolasin, doga bunu tolere edip geri donusumunu yapabilir.

22.05.2018

Ulan yapay zeka gelip kökümüzü kurutsa keşke! Eminim bizden daha iyi bakarlar dünyaya.

TÜM YORUMLARI OKU (26)