İnsan Hayret Ediyor: Bugünlere Gelene Kadar Kullanılan 13 Haberleşme Yöntemi

Haberleşmek artık herhalde dünyanın en kolay şeylerinden bir tanesi. Elimizin altında bir cep telefonu olması işleri epey kolaylaştırdı. Özellikle internetin hayatımıza girmesiyle birlikte dünyanın diğer ucunu burnumuzun dibine getirebiliyoruz. Biz bu anlamda şanslı bir nesiliz diyoruz ama kim bilir bizden sonra neler keşfedilecek? Bu noktaya gelene kadar ne çektiyse atalarımız çekmiş. Bakın, eskiden popüler olan iletişim yöntemlerine...

1. Dumanla haberleşme

Kızılderililerin ve Orta Asya'da yaşayan toplulukların buldukları ilk iletişim yöntemlerinden biridir. Kısa mesafede kullanılan bu yöntem, dumana çeşitli formların verilmesi ile oluşuyordu.

2. Ağaçlara vurarak haberleşme

İlk önce ağaçlara vurarak çıkarılan sesler, daha sonra davula benzeyen enstrümanlar ile çıkartılmış. Özellikle Afrika bölgesinde kullanılan bu yöntem, vurmalı çalgıların oluşma hikayesi de sayılıyor.

3. Boruyla haberleşme

Ses ile iletişimin bir diğer türü. Hayvanların boynuzları kullanılarak çıkartılan ses, daha çok savaş ya da tehdit mesajı göndermek için kullanılıyordu.

4. Güvercinle haberleşme

1800'lü yılların başından itibaren haberleşme elçisi olarak yetiştirilen bir güvercin ırkı sayesinde yapılan iletişim şekli. İlk olarak Belçika'da ortaya çıktığı düşünülmektedir. İkinci Dünya Savaşı'nda bile bu güvercinler kullanılmıştır.

5. Ulak

Devlet hizmetinde bir yerden başka bir yere gönderilen hızlı hareket edebilen haberciler. Ulakların geçeceği yollar belirlidir. Bu yollar üzerinde atlar için menziller bulunurdu. Yol üzerinde yaşayanlar da ulaklara hizmet etmek, ulakların gereksinmelerini karşılamak zorundaydılar.

6. Ayna

Yörelerin, parlak cisimlerle, özellikle güneş ışınlarını yansıtarak, kendi kendilerine kararlaştırdıkları bazı işaretleri kullanarak yaptıkları haberleşme sistemidir. 2.5 cm çapındaki bir aynanın yansıttığı güneş ışığının, yaklaşık 13 Km uzaklıktan görüldüğü, bir çalışma sonucu tespit edilmiş.

7. Telgraf

Telgraf, iki merkez arasında, kararlaştırılmış işaretlerin yardımıyla yazılı haberlerin veya belgelerin iletimini sağlayan bir telekomünikasyon düzenidir. Özellikle düğün, acil haber gibi önemli anlarda çok kullanılırdı.

8. Teleks

Teleks, daktiloya benzer bir klavyeye sahiptir. Aynı telefon numarası gibi bir numarası olur. Karşı tarafın teleks numarası aranır, gönderilmek istenen veri, klavyeden girildiğinde, dakikada 45,5 bit hızıyla, karşı tarafın teleks aygıtında bulunan bir şaryodan kağıda dökülürdü.

9. Semafor

Eskiden yakın mesafe haberleşme sistemi olan semafor, şu an sadece gemicilikte ve askeri alanlarda kullanılıyor. Semafor sisteminde uluslararası bir alfabe ile haberleşme gerçekleşmektedir. Latin alfabesi harfleri iki bayrağın tutuş şekli ile gösterilir.

10. Mektup

Teknolojinin yediği, belki de en romantik iletişim şekliydi mektuplaşmak. Şu an sadece nostaljik amaçla kullanılsa da cep telefonu, internet gibi araçlar sayesinde pek gerek kaldığını söyleyemeyiz.

11. Ankesörlü telefon

Hatırlayanlar bilir, bir dönem herkesin cebinde küçük ve büyük jetonlardan bulunurdu. Bunun amacı da her evde bulunmayan telefon cihazı yerine ortak kullanımdaki telefonlardan faydalanmak. Hala daha birkaç noktada bulunsa da eskisi gibi kullanılmıyor.

12. Çağrı cihazı

Şimdinin sadece SMS cihazı diyebilriz. Ancak bu tek taraflı, yani sadece mesaj gönderilen kişinin okuması ile gerçekleşen bir iletişim şekliydi. Ve mutlaka postane santralini arayıp mesajı yazdırmanız gerekiyordu.

13. Faks

Var olan telefon hatlarından yararlanarak, karşılıklı iki tarafta bulunan belgegeçer ile, resim, yazı, grafik vb. verilerin, ses sinyalleri halinde hızlı bir şekilde aktarımını sağlar. Hala bazı şirketler kullanıyor ancak internet varken buna pek de gerek yok.

Popüler İçerikler

Gassal Dizisindeki "Seküler" Karakter Fazla Karikatürize Edilmiş Bulundu
İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Prostat Kanseri Teşhisi Kondu
Zamanında Şiddet Gördüğünü Söyleyen Bennu Gerede'den Cinsel Hayatıyla İlgili Çarpıcı İtiraflar!