İnsan En Fazla Ne Kadar Yaşayabilir?

İnsanoğlu daha fazla yaşamanın sırrını araştırırken bilim insanları bu sınırı 115 yaş olarak belirledi. İnsan Ölüm Veritabanı Projesi tarafından elde edilen verileri inceleyen ve farklı ülkelerde 110 yaşını aşan kişilerin ölümünü araştıran bilim insanları, son 20 yılda yaşam sürelerindeki artışın azaldığını ortaya koydu.

Anadolu Ajansı'nın Nature dergisine dayandırdığı araştırmaya göre, her 10 bin kişiden sadece birinin 125 yaşına kadar yaşamana şansı bulunuyor.

'Bir insanın 125 yaşını aşması çok küçük bir ihtimal'

İnsanoğlunun en fazla 115 yıl yaşayabileceğine işaret eden araştırmacılardan Albert Einstein Tıp Fakültesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Jan Vijg, 'Elde edilen veriler, insan yaşamının sınırına yaklaştığımızı gösteriyor. İnsanın maksimum yaşam süresi yaklaşık 115 yıl. Bu süreyi aşmak neredeyse imkansız. Bir insanın 125 yaşını aşması çok küçük bir ihtimal' dedi.

İnsanın ortalama yaşam süresi, aşıların bulunması, doğumda yaşanan komplikasyonların giderilmesi ve tıptaki gelişmeler sayesinde 19. yüzyıldan bu yana artmış, 100 yaşını aşanların sayısı çoğalmıştı.

Dünyanın en uzun ömürlü insanı 122 yaşında hayatını kaybetti

Dünyanın en uzun ömürlü insanı Fransa doğumlu Jeanne Calment, 1997 yılında 122 yaşındayken hayatını kaybetmişti.

ABD'nin California Üniversitesi ve Almanya'daki Max Planck Demografik Araştırma Enstitüsü tarafından oluşturulan İnsan Ölüm Veritabanı, araştırmacılar, gazeteciler ve siyaset uzmanları için insan nüfusu ve ölüm oranlarına ilişkin ayrıntılı bilgi sağlıyor.

Popüler İçerikler

Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
06.10.2016

tabi burda bahsedilen dogal yoldan omrun limiti, son 50-100yilda omur ortalamasnin firlamasinin nedeni dogal yoldan insanlari olduren faktorlerin azalmasi, insanlarin daha az yipranmalari, hastaliklarin pek cogunun tedavi edilebilmesi ama tum bunlari sagliyabilseniz bile insan hucresinin belli bir yenilenme limiti var. hucre her bolundugunde dna kopyalanirken uc kisimlari kopyalanamaz. yani hucre her bolundugunde dna si kisalir. buna karsi dna zincinin uc kisimlarinda telomer denen bos kisimlar bulunur. ama zamanla kisalan dna eninde sonunda telomeri tuketir ve gen kodlarinin yazili oldugu kisimlari eksik kopyalar. bundan sonra hasarli deforme hucre cikar, kansere neden olabilir, kanser olmasa bile artik hucre bolunmediginden dokusunu yenileyemeyen insan eninde sonunda olum limitine gelir, buda asa yukari 120yil civaridir, hersey sorunsuz giderse tabi.

06.10.2016

yanliz bu limiti kaldirmanin yollari mevcut. hemde bunu doga kendisini sunuyor. telomeraz enzimi dna nin telomer kismini tamir ederek, uzatiyor. hucre nerdiyse sonsuza kadar bolunerek kendini yenilemeye devam edebilir. mersin baligi,i kaplumbag gibi telomeraz enzimi yuksek olan canlilar bu sebebden cok uzun yasiyabiliyorlar. yakin gelecekde gen terapileriyle insana bu ozelligin kazandirilmasi teoride son derece mumkun, mesele pratikde ne zaman gerceklesecegi. peki uygun gen terepisiyle hucreler kendini ne kadar yenileyebilir, cevap sonsuza kadar. nitekim olumsuz insan hucreleri var. hela hucreleri diye arastirabilirsiniz. 1950lerde kanserden olen talihsiz bir kadindan alinan kanser hucresi kulturu. kadin 50lerde oldu ama hucreleri dunyanin dort bir kosesinde kultur ortaminda hala yasamaya devam ediyor. hic bir bolunme limitleri yok, sonsuza kadar cogalip yenilenebiliyorlar.

07.10.2016

Aklıma Zaro Ağa geldi

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ