İnsan Bilincinin Kaynağını Ortaya Çıkaracağı Düşünülen Satranç Sorusunu Çözebilecek misin?

Basit bir satranç sorusunun insan bilincinin kaynağını ortaya çıkarabileceğini ve yapay zekaların belki de hiçbir zaman bizler gibi olamayacağını gösterebileceğini biliyor muydunuz?

İnsan bilincinin kaynağı bilim insanlarınca her daim merak edilen bir konu.

Bilincin kaynağının, yapay zekaların hiçbir zaman sahip olamayacağı bir şey olduğu da düşünülüyor. Fakat bu kaynağı ortaya çıkarabilirsek, yapay zekaların da bilinç sahibi olması hayal olmaktan çıkabilir.

Pek çok bilim insanı ve bilim kuruluşu tarafından bu konuda yapılan araştırmalar hızla devam ediyor.

Yeni kurulan Penrose Enstitüsü de bu kuruluşlardan biri. İnsan zekası ve yapay zeka arasındaki farklılıkları bir bir ortaya çıkarma ve insan bilincinin kaynağını bulabilme amacıyla yola çıkan kuruluşun başında ise 1988'de Stephen Hawking ile beraber kara delik tekilliği üzerindeki çalışmasıyla Nobel alan Roger Penrose bulunuyor.

Bazı bilim insanları insan beyninin dev bir süper-bilgisayar olduğunu düşünse de, enstitünün amaçlarından biri bunun yanlışlığını gösterebilmek.

Enstitüye göre, insan beyninin hayal edebildiklerimizin çok ötesine uzanan kuantum etkiler çerçevesinde çalışıyor olması ihtimal dahilinde. Fakat bu teori, pek çok bilim insanı tarafından imkansız olarak görülüyor.

Bu yolda atılan ilk adımlardan biri ise hayli basit, ilginç ve de etkileyici.

Enstitüyü kuran Penrose'un ortaya koyduğu satranç problemi, yapay zeka için çözülmes imkansızken, insanlar için hayli basit bir soru olarak tasarlanmış. Araştırmacılar herkesi soruyu çözmeye ve beyazın nasıl kazanacağını veya en azından berabere kalacağını bulmaya davet ediyor. En hızlı çözen insanların beyinlerini tarama hedefi de güdüyorlar. Bunun nedeniyse cevabı bir anda bulan insanlarda beyindeki bölgelerin hangilerinin daha aktif olduğunun ortaya çıkarılması.

Roger'ın bu konuda açıklamaları da mevcut.

Kendisi konuyla alakalı olarak 'Bu satranç problemini bilgisayarlara sunduğunuzda siyahın oyunu kazanacağını öngörüyorlar. Bunun nedeni ise taşların konumu ve sayısı. Örneğin 3 filin olması, bilgisayarın olası pozisyon hesabındaki değeri çok büyük miktarda artırıyor ve kapasitesinin yetmemesine neden oluyor. Fakat aynı probleme bakan bir insan, çok rahat şekilde beyazın en azından berabere kalabileceğini görebilir. İnsan beyninin yapabileceği ama en zeki yapay zekaların bile başaramayacağı bazı şeyler var ve bunun nedeninin ne olduğunu anlayabilmek istiyoruz. İnsanlar yapay zekaların kendilerinin yerlerini alacağını düşünerek mutsuz oluyor, ancak yapay zekalar ne kadar gelişirlerse gelişsin, hala bizleri geçemeyeceği konular var gibi görünüyor.' diyor.

Gelelim o meşhur satranç sorusuna:

Hamle sırası beyazda. Yapacağınız hamlelerle beyazın kazanmasını ya da beraberliği almasını sağlayın. Cevaplarınızı enstitüdeki araştırmacılara da sunmak isterseniz puzzles@penroseinstitute.com adresine mail yollayabilirsiniz. Mail'de bakar bakmaz mı bulduğunuzu, üzerine uzun süre düşündükten sonra zihninizde bir anda kıvılcım çakarak mı bulduğunuzu vb. bilgileri de sunmanız bekleniyor.

Yapay zekaya karşı savaşınızda bol şanslar! :)

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
YORUMLAR
17.03.2017

ne taraf ABC ne taraf 123 onu koysaydiniz keske :/ evet takintiliyim biraz ona xjsmdk

18.03.2017

Beyaz nasıl kazanıyor? Taraflardan biri aptalca oynamadığı sürece oyun pat.

20.03.2017

Vezir diye şahı kastediyosun sanırım. Şahı d7 ye götürsede piyonu sürdüğü anda fil piyonu yer şah hiçbir şey yapamaz.

Her iki taraf da doğru oynadığı sürece oyun beraberedir. Doğru oynamaktan kasıt şudur: Beyazın c6 piyonunu hareket ettirmeyip sadece şahını gezdirmesi, siyahın da c7 karesinin kontrolünü bırakmamasıdır. Yapay zeka, materyal üstünlüğünü değerlendirip siyahın kazanacağını öngörebilir ama oyunun kilitli olduğunu anlayamaz. İnsan zekası bu gibi durumlarda daha iyi ve doğru kararlar verir. Alttaki yorumları okuyunca belirtmem gerektiğini düşündüm; Herhangi bir tarafın 3 adet siyah fili veya 8 adet beyaz fili olması teorik olarak mümkün. Ama günümüzde bu gibi durumlarla pek karşılaşılmıyor. Tahtadaki pozisyon zaten fantastik bir konum.Test amaçlı olarak hazırlanmıştır.Yoksa bu tip pozisyonları her gün göremezsiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (28)