İnşaat Ustalarının Ücretleri Avrupa’yı Yakaladı, Vinç Operatörlüğünde Maaşlar Milletvekilini Geçti

Yurt dışına gidişler ve deprem bölgesindeki konut inşasının yoğunluğu, inşaat sektöründe işçi bulma sorununu getirdi.

Ücretler Avrupa seviyesine çıktı.

Deprem bölgesinde başlayan inşaatları yetiştirmek ve işçilerin yurt dışına gidişleri sebebiyle günlük yevmiye ücretlerinin geçen yıla göre 2-3 kat arttığı ifade ediliyor.

Babacan: "Sektör, ihtiyacının ancak yüzde 20’sini karşılayabiliyor."

Sektörde yaşanan eleman eksikliğine dikkat çeken Babacan Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Babacan, “Yeni neslin inşaata ilgisi yok. Aslına bakarsanız şu anda eskisi gibi aşırı bir inşaat yapımı da yok. Her geçen yıl yeni inşaatlar azalıyor. Eskiden 3 şantiye varken 1’e düştü. Şantiyeler daha küçük projeler yapılıyor. Şu anda ekonomi iyi olsa dahi bu sefer de eleman eksikliğinden dolayı yapamazdık.” diye konuştu.

Babacan, günlük usta ücretinin de 2 bin TL’ye çıktığını aktardı. Yine de iş için 10 kişiye ihtiyaç varken ancak 2 kişi bulabildiklerini ifade etti.

Vinç operatörü bulunamıyor.

Babacan “Düz işçi de dahil olmak üzere usta bulmada ve vinç operatörü bulmada zorlanıyoruz. Kepçe gibi makineleri kullanmada operatör bulamıyoruz. Vinç operatörlüğünde maaşlar 100 bin TL’lere çıkarak aylık maaşı 73 bin 379 lira olan milletvekillerini geçti” dedi.

Babacan, kalan işçilerin de yurt dışı fiyatlarını talep ederek fiyatları yukarı çektiğini söyledi.

Yurt dışında da inşaat sektöründe işçiye yoğun bir talep var. Pek çok işçi daha iyi imkanlar sunulduğu için yurt dışına giderken geride kalanlar da çalışan işçi sayısının az olması nedeniyle Avrupa ülkelerinde verilen ücretleri talep ediyor.

Deprem bölgesinde inşaatların yetişmesi için işçiye ihtiyaç var.

6 Şubat depreminin ardından deprem bölgesinde pek çok bina yıkıldı. Bu binaların yerine yenilerinin inşa edilmesi gerekirken henüz hasarlı binaların yıkılması aşamasındayız. Büyük bir bölgeyi etkileyen deprem, ardında bıraktığı büyük hasar sonrası yeniden yapılaşmayı gerektiriyor. Bu sebeple de inşaat sektöründe çalışan eksikliği yaşanıyor.

Popüler İçerikler

Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!
YORUMLAR
28.10.2023

Hakettikleri parayi istiyorlar cok falan degil.

28.10.2023

Ne hak ediyorlar allah aşkına. Usta mı var türkiyede hepsi mayın eşşeği..

28.10.2023

Benim anladığım kadarıyla deprem bölgesindeki inşaatlar söz verdikleri gibi bir yılda yetişmeyecek. Bunu bilmek için herhangi bir yetenek de gerekmiyor. Azıcık kafası çalışan biri zaten yetişmeyeceğini bilirdi. O dönemde de söylendi. Şimdi yolunu yapıyorlar...

28.10.2023

Valla ben gürcistanda yasiyorum..burada acaip turk insaat usta ve iscisi var..lari olarak para birimi 1 lari 10.30tl..günlük 150 lariye calisiyorlar türk parası (1.530tl) Ustalar 180- 200 lari aliyor (1.800-2.000tl) kim takar turkiyede calismayi..

28.10.2023

Ayda 60.000 - 80.000tl para aliyor turk ustalari gürcistanda..o yüzden cogu buraya göc etti..vize de istemiyor rahat rahat calisiyorlar..burda araba 1.000$ -3.000$ arasi..yeme icmede cok ucuz..adam geliyor calisiyor arabasinida aliyor insan gibi yasiyor para biriktirip memleketine yolluyor..turkiyede kalsa ne yapacak ?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ