İnşaat Sektöründe Faaliyetler Zirveye Çıkarken, İstihdamda Daralma Dikkat Çekti

TÜİK ve TEPAV'ın çalışan istatistikleri açıklandı. İnşaat sektöründeki istihdam daralması dikkat çekti.

Ücretli çalışan sayısı yıllık %5,7 arttı

data.tuik.gov.tr

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamaya göre, sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre %5,7 arttı. Ücretli çalışan sayısı bir önceki yılın aynı ayında 13 milyon 529 bin 149 kişi iken, 2022 yılı Mayıs ayında 14 milyon 299 bin 713 kişi oldu.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Mayıs ayında ücretli çalışan sayısı yıllık olarak sanayi sektöründe %4,6 arttı, inşaat sektöründe %7,0 azaldı ve ticaret-hizmet sektöründe %9,2 arttı.

Ücretli çalışan sayısı aylık olarak %1,0 arttı

data.tuik.gov.tr

Sanayi, inşaat ve ticaret-hizmet sektörleri toplamında ücretli çalışan sayısı 2022 Mayıs ayında bir önceki aya göre %1,0 arttı.

Ücretli çalışanların alt detaylarına bakıldığında; 2022 yılı Mayıs ayında ücretli çalışanlar aylık olarak sanayi sektöründe %0,6 arttı, inşaat sektöründe %1,9 arttı ve ticaret-hizmet sektöründe %1,2 arttı.

TEPAV verilerine göre ise, nisan ayında sigortalı çalışan sayısı 22,6 milyona çıkarken, inşaat sektörü istihdamı yüzde 12 daraldı.

www.tepav.org.tr

Nisan ayında sigortalı çalışan sayısı yıllık olarak yüzde 3,4 oranında (734 bin) artarak 22,6 milyon olarak gerçekleşmiştir. Kayıtlı istihdamı esas alan SGK Nisan ayı verilerine göre, toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,5’ini oluşturan sigortalı ücretli çalışan grubu yıllık olarak yüzde 3,9 (611 bin) artmış ve genel eğilimi belirleyici olmuştur. Esnaf-çiftçi grubundaki değişim yüzde 2,6 artış yönünde olmakla beraber alt sınıflarda eğilimler farklılaşmaktadır; bu dönemde esnaf sayısında yüzde 5,6 (135 bin) artış, çiftçi sayısında ise yüzde 10,5 (57 bin) düşüş görülmüştür. Çiftçi sayısında uzun süredir süregelen düşüş eğiliminin yanı sıra, esnaf sayısı Ekim 2021’den itibaren en hızlı artış gösteren çalışan sınıfı iken, artış oranı yıl başından bu yana gerilemektedir. Diğer taraftan, kamu sektöründe sigortalı çalışan sayısındaki artış ise yüzde 1,4 ile sınırlıdır. Ayrıca, sigortalı çalışan sayısı da Nisan 2022 itibarıyla en yüksek seviyesine ulaşmakla beraber yıl başından bu yana yıllık artış oranlarındaki gerileme dikkat çekmektedir.

Nisan ayında inşaat sektörü istihdamı önemli oranda gerilemiş, imalat sektöründe son yılların en düşük istihdam artış hızı gözlemlenmiştir.

www.tepav.org.tr

Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,4’ü üç ana sektörde istihdam edilmektedir. Bu sektörler, sırasıyla, imalat (yüzde 27,5), toptan ve perakende ticaret (yüzde 15,5) ve inşaat (yüzde 9,3) sektörleridir. Yıllık değişimlere bakıldığında imalatta yüzde 3,7, toptan ve perakende ticaret sektöründe yüzde 5,3 artış gözlenirken, inşaat sektöründe ise yüzde 11,9 düşüş gözlenmiştir. İnşaat sektöründe Nisan 2021’den itibaren yıllık istihdam artışları hızla gerilerken, 2022 yılı Mart ayı itibarıyla başlayan daralma Nisan 2022’de de devam etmiştir.

İnşaat faaliyetleri yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri gösteren “Hazır Beton Endeksi” 2022 Haziran Ayı Raporu’nu açıkladı. Rapora göre Mayıs ayında eşik değerin altına inen faaliyet yükselmiş durumda.

Sınırda hareket eden ve geçen ay eşik değerin üstüne çıkan Güven Endeksi haziranda yeniden sınırın altına indi. Beklenti hâlen en düşük endeks olmaya devam ediyor.

www.thbb.org

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!