İnşaatta balon var mı?
Konut sektöründeki zayıflayan görünümün, genel ekonomik tabloya da yansımasının olabileceği ifade ediliyor.
Piri Reis Üniversitesi'nden Ekonomi Profesörü Erhan Aslanoğlu, inşaat sektöründeki daralmayı 'Öncüdür, sinyaldir' sözleriyle ifade ediyor.
İnşaat sektörünün toplam istihdam içerisindeki payı yüzde 8'e yakın. Sektör ayrıca cam sektöründen, çimento, demir-çelik ve finansa kadar pek çok farklı sektörü de etkiliyor.
İnşaat projelerinin yavaşlamasıyla birlikte cam, çimento ve demir-çelik gibi ara malların satışı olumsuz etkileniyor, bankalara yapılan konut kredisi başvurularında düşüş oluyor.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Aslanoğlu'na göre inşaat sektöründe bir hareketlenme olmadan ekonomide canlanma yaşanması zor.
Aslanoğlu sektörde talebin hız kesmesine karşın konut arzının devam etmesi ancak buna karşılık konut fiyatlarının da enflasyon oranı üzerinde yükselmesinin bir balon oluşumu sinyali olabileceği uyarısını yapıyor.
'Enflasyon yüzde 8-9 civarındayken, konut fiyat artışı yüzde 12-13' diyen Aslanoğlu, bu fiyat artışının talep baskısıyla oluşmadığına da dikkat çekiyor.
GYODER'den Işık Gökkaya ise konut değerlemelerinde problem olabileceğini ifade ederek 'Konut sektöründe oluşan arz fazlasının en büyük nedeni konut stoğunun orta üstü gelir gruplarına hitap ediyor olması' diyor.
Ancak Gökkaya'ya göre fiyatların yüksek olmasının nedeni konut üreticilerinin verdiği fiyatlar değil, vergi yükü.'Vergi kolaylığı gerekli'
'Sektör yüzde 20'ye varan vergi yüküyle çalışıyor' diyen Gökkaya, 2013'te yasalaşan arsa değerine göre vergilendirme düzenlemesinin sektörü olumsuz etkilediğine dikkat çekiyor.
Daha önce 150 metrekare altındaki konutlarda Katma Değer Vergisi yüzde 1 iken, yapılan düzenlemeyle vergilendirmede arsa değeri esas alınmaya başlanmıştı.
Gökkaya, bu düzenleme sonucunda 150 metrekare altındaki konutlarda dahi vergilerin yüzde 18'lere yükseldiğine işaret ederek, 'Bu düzenleme konusunda geri adım atılması gerektiğine inanıyoruz' diyor.
7 Haziran genel seçimlerin bu yüzden de önemli olduğunu ifade eden Gökkaya, seçimlerin ardından göreve gelecek olan ekonomi yönetiminin önemli olduğunu söylüyor.
Gökkaya sektörün bu yılını ise '2015 varolanı koruma yılı. Varolanı koruyabilirsek başarı olur' diyor.
Enis Şenerdem, BBC Türkçe