İnşaat Orgazmı: Şimdiye Kadar İnşa Edilmiş Dünyanın En Etkileyici 20 Köprüsü

Hareket eden köprüler, taş köprüler, tarihi köprüler, global ikon olan köprüler, muhtemelen hiç duymadığınız köprüler, hepsi burada. Su üzerinde yüzenden, üzerinde su taşıyana kadar hepsi. İşte sizin için seçtiğimiz 20 etkileyici köprü:

1. Golden Gate Köprüsü

San Fransisco, ABD

Tamamlanması 4 yıl alan bu köprü projesi, San Fransisco ile Marin County'i birbirine bağlamak için yapıldığında(1937) 1281 metre uzunluğuyla dünyanın en uzun asma köprüsüydü ve San Fransisco Körfez Bögesi'nin ikonu oldu. Golden Gate bu rekoru 1960'lara kadar elinde tutacaktı. Bu köprünün bu kadar ünlü olmasında tasarımının büyük payı var. Sıradışı rengi. Golden Gate, kıyıdaki manzaraya, çevredeki yapılara uyum sağlaması ve deniz araçlarının ufku rahat belirleyebilmeleri için ''International Orange'' adı verilen renge boyandı.

2. Ponte Vecchio Köprüsü

Floransa, İtalya

Golden Gate köprüsünde bir market veya alışveriş merkezi bulmak için yürümeyiz fakat yüzyıllar önce bu yaygın bir şeydi. Köprülerin katlarında içerisinde mağazalar hatta evler bulunan alanlar vardı. Akla gelen ilk örnek Floransa, İtalya'da hala ayakta duran Ponte Vecchio köprüsü. Arno Nehri üzerindeki Ponte Vecchio kemerli köprüsüne 1345'te meydana gelen selden sonra 1565'te ikinci bir kat eklendi. 

İkinci katta mağazalar ve evler fazladan alana sahipti ve köprünün kendisinden daha çok esneyebiliyordu. 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ayakta kalan Ponte Vecchio türünün tek örneği.

3. Magdeburg Su Köprüsü

Magdeburg, Almanya

Elbe Nehri üzerinde bulunan bu su köprüsü Elbe-Havel Kanalı'nı Mittellandkanal'a bağlayan, dünyada gemi ile geçilebilen en uzun kemerli su yolu, yani 915 metreden daha uzun. Bu köprü yapılmadan önce karşıya geçmek için gemilerin 12 km rotadan sapmaları ve  bir römork tarafından çekilmeleri gerekiyordu. Berlin yakınlarındaki bu yeni beton köprü su geçişlerinde bir çığır açtı.

4. Sydney Liman Köprüsü

Sidney, Avustralya

Sydney Limanı'nda bulunan bu çelik askının göründüğünden daha uzun bir hikayesi var. 8 yıllık yapım aşamasından sonra 1932'de açılan bu köprüde 6 milyon el yapımı perçin kullanılmış. Sydney'deki fazla güneş nedeniyle köprüdeki ekleme noktalarının genleşme ve büzülmeye sıradışı koşullarda dayanması gerekiyor. 49 metre genişliğinde 1128 metre uzunluğunda olan ve sudan 135 metre yüksekte bulunan bu köprü 2012'ye kadar en geniş köprü olma ünvanını elinde tuttu.

5. Scale Lane Yaya Geçidi Köprüsü

Hull, İngiltere

Kesme işaretini andıran bu hareketli köprüyle yayalar Hull, İngiltere'de eğlenebilir. 2013 yılında kullanıma açılan McDowell+Benedetti imzalı bu siyah çelik köprü, Hull Nehri'ni geçmek için kullanılıyor ve etkileyici açılma hareketiyle nehir trafiğini rahatlatıyor.

6. Millau Viaduct Köprüsü

Millau, Fransa

2004 yılında açılan Millau Viaduct, 343 metre yüksekliğiyle gezegendeki en yüksek köprü. Bulutların üzerinde kalacak kadar. Tarn Nehri Vadisi'nde bulunan 2439 metre uzunluğundaki Millau Viaduct, Lord Norman Foster tarafından tasarlanan 7 sütunlu mimariye sahip. Köprüyü 3 yılda bitirmek için ekip, ilk olarak kuleleri ardından bağlantı yollarını tamamladı.

7. Brooklyn Köprüsü

New York, ABD

Manhattan ve Brooklyn'i birbirine bağlamak için 1883'te açılan Brooklyn Köprüsü'nün yapımı 14 yıl sürdü. John A. Roebling tarafından tasarlanan, inşası Washington Roebling ve eşi yönetiminde tamamlanan Brooklyn Köprüsü günümüzde herkes tarafından bilinen bir sembol. Yapının sağlamlığını test etmek isteyen P.T. Barnum, 21 fille Brooklyn Köprüsü üzerinde yürüdü ve bu gösteri köprüyü ünlü bir ikon haline getirdi.

8. Akashi-Kaikyo Köprüsü

Kobe, Japonya

3902 metre uzunluğundaki Akashi-Kaikyo gezegendeki en uzun köprü. 12 yıllık yapım aşamasından sonra 1998'de açıldı. Bu köprü 305775 km uzunluğunda tel kablolarla 2 kuleye bağlanıyor. Köprü, depremlere, yüksek hızdaki rüzgarlara ve güçlü akıntılara dayanmak üzere tasarlandı.

9. Rialto Köprüsü

Venedik, İtalya

15. yüzyılda Antonio da Ponte tarafından tasarlanan bu köprü zamana meydan okuyor. Orta bölümüne doğru dikleşen yapısı deniz araçlarının geçişini kolaylaştırmakta. Tamamlanması 3 yıl alan bu proje, 7.5 metre yüksekliğinde ve üzerinde mağazalar bulunması için 23 metre genişliğinde.

10. Bay Köprüsü

San Fransisco, ABD

San Fransisco Körfez Bölgesi oldukça şanslı çünkü suyun üzerinde ikon haline gelmiş 2 köprü var. Körfez Bölgesi doğu geçişinde bulunan Bay Köprüsü sismik olarak sabit olmayan bir köprünün yerine yapılan 6.4 milyar dolarlık bir proje. 17.339 çelik kablo ve tek bir kule sayesinde ayakta duruyor.

11. State Route 520 Yüzer Köprüsü

Seattle, ABD

Dünya'nın en uzun yüzer köprüsü State Route 520, 2016 baharında sahnede olacak. Lake Washington üzerinde bulunan bu köprü 5 şerit genişliğinde ve 2350 metre uzunluğunda. Sudan 6 metre yüksekte bulunan bu köprünün kendi ağırlığını yoksayarak yüzmesini sağlayan 77 beton şamandıra ve 58 destek noktası var.

12. Pont Jacques Chaban-Delmas Köprüsü

Bordeaux, Fransa

Pont Jacques Chaban-Delmas Köprüsü, 670 metre ile Avrupa'daki dikey kaldıraçlara sahip en uzun köprü. Bordeaux'daki Garonne nehrinden yükselen sütunlar 77 metre uzunluğunda. Bu ince uzun sütunların üzerindeki ışıkların da önemli bir görevi var. Akıntı ve gelgit tehlikesi için mavi, güvenli anlarda ise yeşil ışıklar yanıyor.

13. Helix Köprüsü

Marina Körfezi, Singapur

DNA'dan ilham alan şekli, 280 metrelik uzunluğu ve havalı tasarımıyla Helix Köprüsü, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Marina Körfezi'nde bulunan bu köprüde kıvrımlı çelik levhalar kullanılmış. Eğer yapımında düz formda çelik kullanılsaydı 2250 metre uzunluğa sahip olacaktı.

14. Nanpu Köprüsü

Şanghay, Çin

Huangpu Nehri üzerinde bulunan bu köprünün en dikkat çekici tarafı, 6.5 kilometresinin kara üzerinde bulunması. Bu bölümün bir amaca hizmet ettiğini unutmamak gerek; nehir üzerindeki geçişten sonra Shanghai merkezinin etkileyici manzarasını kıvrımlı yollarda seyredebilmek.

15. Tower Bridge

Londra, İngiltere

Thames Nehri üzerinden geçen Tower Bridge, 8 yıllık yapım aşamasından sonra Londra'nın doğu yakasında 1894'te açıldı. 65 metre uzunluğundaki iki kulenin arasında 60 metrelik düşey destek bulunuyor. Su üzerindeki trafik durumuna göre yol kapanıp açılabiliyor.

16. Capilano Cliff Walk

Kuzey Vancouver, İngiliz Kolumbiyası

2011 yılında kullanılmaya başlayan Capilano Cliffwalk, 214 metre uzunluğunda ve altındaki kanyondan 70 metre yükseklikte. Uçurumun kenarına sabitlenmiş bu köprü 45.359 kg taşıyabiliyor. Bu macerayı unutulmaz kılmak için bu köprünün bazı bölümlerinin zemini camdan oluşuyor. Kesinlikle yükseklik korkusu olanlara göre!

17. Russky Köprüsü

Russky Adası, Rusya

2012'de tamamlanan bu köprü 320 metre kule yüksekliğiyle dünyanın en uzun(3050 m) çelik kablo destekli köprüsü. Bu köprüyü görmek için plan yapmayın, Rusya'nın Güneydoğusu'nda kırsal bir bölgede bulunuyor.

18. Charles Köprüsü

Prag, Çek Cumhuriyeti

Eski, taş ve etkileyici. Prag'da bulunan Charles Köprüsü gotik yapısıyla Vltava Nehri üzerinde bulunuyor. 1357'de yapımına başlandığında köprünün büyük bölümü bitirildi fakat tamamlanması 1400'lü yılları buldu. 620 metre uzunluğunda olan bu köprü, Lesser Bölgesi içinde olan Old Town'la Prague Castle'ı 16 kemer ve 30 dekoratif yapı ile birbirine bağlıyor.

19. Tilikum Crossing

Portland, ABD

Willamette Nehri üzerinde bulunan 2. köprü olan Tilikum Eylül 2015'te açıldı ve 518 metre uzunluğunda. Bu köprüde şahsi araçların geçişine izin verilmiyor, yalnızca hafif raylı sistem araçları, otobüsler, bisikletliler ve yayalar kullanabiliyor.

20. Slauerhoff Köprüsü

Leeuwarden, Hollanda

Geleneksel köprülerdeki eklem noktaları yerine, bu köprüde gemi geçişini sağlamak için maşa benzeri bir yapı kullanılarak yolun bir bölümü 90 derece havaya kalkıyor.

Bonus: Boğaz Köprüsü

İstanbul, Türkiye

Hayallerinize!

Popüler İçerikler

İsrail Başbakanı Netanyahu'ya Prostat Kanseri Teşhisi Kondu
Yeni Akit Vatandaşla Dalga Geçmeye Devam Ediyor: Ekmek Zammını Duyurdukları Habere Tepki Yağıyor
Kritik Görüşme: Devlet Bahçeli ve DEM Parti Heyeti Bir Araya Geldi