İnin O Koşu Bandından ve Şaşırmaya Başlayın: Kilo Vermek Sporla Değil Dinlenme Şeklimizle mi İlgili?

Zayıflamanın anahtarını her daim hareketli olmaya hatta yüksek tempoda spor yapmaya bağlıyorsanız bir durup düşünün, belki de yanlış yoldasınız. Ne kadar spor yaparsanız yapın dinlenmeye verdiğiniz önemle değişiyor harcadığınız kalorilerin miktarı.

Sağlık için asıl önemli olan neyi yaptığımız değil, ne zaman yaptığımız.

Vücudumuzda yakılan kalori miktarı da hareketli olduğumuz zamanlar kadar dinlenme saatlerimize göre de değişiyor. Örneğin öğleden sonra, akşama doğru yapılacak bir dinlenme seansıyla birkaç saat içerisinde normalde harcanandan ortalama 130 daha fazla kalori harcıyoruz.

Sabah harcanan kaloriden daha fazlasını öğleden sonra harcıyor olmak sabah erkenden ayakta olmamızı mı gerektiriyor?

Aslında hayır, uykumuzu almaktan çekinmiyoruz.

Sabah erken saatlerde vücudumuz daha yoğun karbonhidrat harcıyor ve öğleden sonra bu terazi yağ yakımına doğru kayıyor.

Harcanan kalorinin nefes alış verişimiz ve zihinsel aktivitelerimizle de ilgili olduğunu unutmadan bir diğer noktaya değinelim.

Tartışmalar genelde vücudumuzun dinlenme esnasında sabit bir hızda kalori harcadığını ve günlük aktiviteler esnasında dalgalı seyrettiğini söylüyor. Bu tip bir ayrım da biyolojik saat, namıdiğer sirkadyen ritim olarak adlandırılıyor.

Sirkadyen ritmimizin etkisini anlamak için bir çalışmaya bakalım ve şaşıralım.

Çalışmada tek bir penceresi bile olmayan bir odaya katılımcılar yerleştiriliyor ve uykularının gelmesi bekleniyor. Günün hangi saatinde olduğunu bilmeyen katılımcılar normalde uyuduklarından ortalama dört saat daha sonra uyuma eğilimi gösteriyor.

Güneşten uzak kaldıkları, saati bilmedikleri zaman biyolojik saatleri hemen değişiyor.

Güneş ışığını direkt olarak hissetmemiz şart değil, günde birkaç kez bile gökyüzünü görüyor olmak etkisini gösteriyor.

Bizim algılarımıza göre uyum sağlayan sirkadyen ritmin bu uyumlu hali pek de iyi bir sonuç ortaya çıkarmıyor aslında. Önemli olan ritmi düzenli, stabil tutabilmek.

Sirkadyen ritmin direkt etkisi vücudun enerji tüketimi üzerine olduğu için ritmin ayarlarıyla oynamadığımız sürece aradığımız forma ulaşmak için yollar da açılacak. Düzenli uyku, düzenli dinlenme molaları ve tüm bunlarda yaşanacak minimum değişiklik, bünyemiz için düzenli egzersiz yapmak kadar kıymetli.

Buradan çıkarılacak sonuç 'iş arasında kendinize dinlenme molası verin' gibi ütopik bir öneri olmayacak.

Yapmanız gereken şeylerin arasına dinlenme molaları sıkıştırma fikri kulağa hoş gelse de pek uygulanabilir değil. Öte yandan hepimizin farklı aktiviteler için ayırdığımız ve bazen de dinlenme süremizden yiyen zamanlar var.

Bunları düzenleyip kendimize biraz daha vakit ayırmak pek de fena olmaz, ne dersiniz? Hem de vücudu terk edecek ekstra kalorilere de yol açmış oluruz.

Popüler İçerikler

Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
YORUMLAR
18.12.2018

biri özet geçsin

18.12.2018

hiç bir şey anlamadım

Pasif Kullanıcı
18.12.2018

Bu arkadaşın sıkıntısı ne acaba?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ