İngiltere'den 'Ankara Anlaşması' Kararı: Türk Vatandaşlarına 'Süresiz Oturma İzni' Kuralları Değişiyor

İngiltere İçişleri Bakanlığı, bugün yayımladığı değişiklik kararıyla Ankara Anlaşması ile ülkeye gelen Türk vatandaşlarından 16 Mart itibariyle süresiz oturma izni başvurusu almayacağını açıkladı. Anlaşma kapsamında Türk vatandaşları 1 yıl oturum izni aldıktan sonra 3 yıl uzatma alıyor ve sonrasında süresiz oturum için başvurabiliyorlardı. Bakanlık, kendi işini kuran Türk vatandaşlarına süresiz oturum hakkı tanıyan yeni bir vize kategorisi oluşturulacağını açıkladı. Yeni vize kategorisi getirilene kadar Türk vatandaşları sadece 3'er yıl oturum izni uzatması alabilecek. Daha önce yapılan başvuruların değerlendirileceği, ancak yeni süresiz oturma izniyle ilgili başvurular hakkında yeni kuralların getirileceği aktarılıyor. 

Bakanlığın internet sitesinde yer alan değişikliğe ilişkin verilen bilgi notunda, Ankara Anlaşması olarak bilinen anlaşma kapsamındaki süresiz oturum izni başvurularının artık kabul edilmeyeceği bildirildi.

Anadolu Ajansı'nın aktardığı bilgiye göre, İngiltere İçişleri Bakanlığı, Ankara Anlaşması kapsamında İngiltere'de kendi işini kurmuş Türk vatandaşlarına yönelik muamelenin düzenlendiği “Türkiye AT Birlik Anlaşması kapsamındaki iş başvuruları” başlıklı yönetmelikte değişikliğe gitti.

Bakanlık, değişiklik kararının, anlaşma kapsamında süresiz oturum için yaptığı başvuru reddedilen Türk vatandaşı Hacer Aydoğdu ile 2 yaşındaki oğlunun itirazları üzerine başlayan yargı sürecinin sonucuna bağlı olarak alındığını açıkladı.

Yayımladığı değişiklikle yeni başvuru alınmayacağını belirten Bakanlık, bugüne kadar yapılan başvuruların sonuçlandırılacağını bildirdi.

İngiltere’de iş kuran Türkler ile ailelerine başvurmaları halinde sadece 3’er yıllık oturum uzatması verileceğini beliritliyor.

Ayrıca kendi işini kuran Türk vatandaşlarına süresiz oturum hakkı tanıyan yeni bir vize kategorisi oluşturulacağı açıklandı.

Türkiye 1959'da Avrupa Birliği'nin o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğu'na başvurmuş, 1963 yılında da Türkiye vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı.

İngiltere'de Türkler bu anlaşma kapsamında 1 yıl oturum izni aldıktan sonra 3 yıl uzatma alıyor ve sonrasında süresiz oturum için başvurabiliyorlardı.

📌 Gelişme sosyal medyanın da gündeminde

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.03.2018

Adamlar haklı bizim gibi salaklar mı ? Biz salak olduğumuz için bu suriyelilere vatandaşlık verdik

16.03.2018

hükümet yanlısı değilim ama şu vatandaşlık verildi lafları için daha somut bir kaynak göremedik. nüfus artışı normal seyrinde gidiyor suriyelilere verilen geçici kimlik midir nedir onuda canlı gördüm ama daha türk vatandaşlığı verilmiş bir suriyeli hiç görmedim de duymadım da. cidden aha da şunu gördüm diyebileceğiniz kimse var mı merak ediyorum.

16.03.2018

Adamlar yatırım yapacak ülkeyi geliştirecek insanlar vatandaş olsun diyor, haksızlar mı? Tabii ki hayır. Çok şükür arap yarımadasında ne kadar vasıfsız, terörist varsa biz topladık (istisnaları tenzih ederim), demek ki herkes bizim kadar açık elli değil. Not: Suriyeliler vatandaşlık sembolik olsa da verildi bundan sonrası gelmez mi sanıyorsunuz?

16.03.2018

Anladığım kadarıyla vatandaşlığa belirli kriterler getirecekler. Türkiye dışında toprağını yol geçen hanına çeviren ülke yok zaten.

TÜM YORUMLARI OKU (15)