Kıbrıs antlaşmalarının garantör ülkelerinden İngiltere, iki toplum arasında sürdürülen müzakerelerde bir anlaşma sağlanması durumunda adadaki askeri üslerinin topraklarının bir kısmını bırakmaya hazır olduğunu bildirdi.
Kıbrıs antlaşmalarının garantör ülkelerinden İngiltere, iki toplum arasında sürdürülen müzakerelerde bir anlaşma sağlanması durumunda adadaki askeri üslerinin topraklarının bir kısmını bırakmaya hazır olduğunu bildirdi.
Lordlar Kamarası'nda yapılan oturum sırasında hükümeti temsilen konuşan Lord Stopford, Kıbrıs sorununa kapsamlı bir çözüm bulunur bulunmaz Britanya’nın üsleri topraklarının bir bölümünü birleşik Kıbrıs'a geri verme önerisinin hala masada olduğunu söyledi.
Lord Stopford, on yıl önce yapılan önerinin hala masada olup olmadığı sorusunu yanıtlarken 'Dışişleri Bakanlığı Parlamento'ya, uygun bir kapsamlı anlaşmanın parçası olarak bu yıl 1 Haziran'da Birleşik Krallığın bu cömert teklifini yapmış ve Birleşik Krallık Üsleri, topraklarının neredeyse yarısından vazgeçeceğimizi söylemiştir” şeklinde konuştu.
Rum Haber Ajansı, Lord Stopford’un sözlerini yansıttığı haberinde “Eski sömürgeci güç olan Britanya, adanın 1960'ta bağımsızlığını kazanmasından sonra Kıbrıs'ta iki askeri üssü elinde tutmaya başladı. Britanya, Yunanistan ve Türkiye ile birlikte, cumhuriyeti kuran 1960 anlaşmalarına göre Kıbrıs Cumhuriyeti'nin üç garantör gücü var” dedi.
Bu arada, Lord Anderson’un, “Kıbrıs şimdi Avrupa Birliği'nin tam üyesi iken ve garantör güç statüsü yokken bu statü nasıl hala uygulanabilir haldedir?” diye sorması üzerine de Lord Stopford şu yanıtı verdi:
“Birleşik Krallık, Garantiler Anlaşması altında şimdiki yükümlülüğünü yerine getirmekte, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarında da izah edildiği gibi siyasi eşitliğe dayalı, iki bölgeli, iki toplumlu bir çözüm amaçlayan BM gözetimindeki müzakere sürecini desteklemektedir. Bu durum Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üyeliğiyle değişmemiştir” şeklinde yanıt verdi.
Lord Stopford, Kıbrıs’ta iki liderin çözüm taahhüdü verdiklerini, olumlu liderliklerinin gerçek bir ivme yarattığını ifade ettiği konuşması sırasında, “Şimdi taraflar için adil ve kalıcı çözüme ulaşmak için bir fırsat vardır. Ümit ederiz liderler var olan bu itici gücü, ana konularda ilerleme için kullanırlar. Birleşik Krallık, Birleşmiş Milletler gözetimindeki süreci ve iki toplumu desteklemeye devam edecektir” dedi.