İngiltere, Sovyetler, Amerika... Hiçbiri Başaramadı: İmparatorluklar Mezarlığı Afganistan

Dünyanın en zorlu coğrafyalarından biri ve dönemine göre dünyanın en büyük güçleri bu coğrafyaya giriyor ancak kazanamıyor... Peki neden? Bu coğrafyayı 'fethedilemez' kılan şey ne, gelin birlikte bakalım?

Kaynak: BBC

Önce coğrafya... Fotoğrafta gördüğünüz sınır yaklaşık 100 yıl önce İngilizler tarafından masa başında çizilir. Ancak bu sınırı şimdiye kadar hiçbir Afgan hükumeti tanımaz.

Ayrıca turuncu bölgelerde, Taliban'ın çoğunu da oluşturan Peştunların yaşadığını unutmayalım. Bu sarp dağlık bölgenin kontrolünün zor olmasının yanı sıra sınır ihlalleri de olağan.

Ve bu durum da beraberinde Peştun savaşçıların Afganistan'da savaştıktan sonra rahatlıkla Pakistan'a kaçmaları anlamına geliyor. Dinlenip ihtiyaçlarını karşılayıp savaşmak için geri dönüyorlar...

Denize kıyısı olmayan ülkenin 4'te 3'üne hakim olan Hindu Kuş Dağları ulaşım ve sevkiyata izin vermiyor. Bu yüzden örneğin Hayber Geçidi'ne sahip olan Afganistan'a sahip olabilir deniyor.

dusuncekahvesi.files.wordpress.com

Bunu bilen Taliban 2009'da Hayber'de bir köprüyü havaya uçurur mesela. Yani anlayacağınız ne şimdi Amerika ne de geçmişte İngiltere ve Sovyetler sürdürülebilir bir tedarik zinciri kuramaz.

Ülkede birçok etnik grup var ve bir birlik yok. Bu gruplar kimliklerini korumak için yıllardır kendilerini korumaya almışlar. Yani Kabil'deki yerli veya yabancı bir yönetimin ülkeye hakim olması çok zor.

Rusya, İran, Çin ve Hindistan'ın ortasındaki ülkede son 43 yıldır savaş var. Ülkeye gelen ve yerel hassasiyetleri hiçbir şekilde kavrayamayan yabancılar yanlarına yerel bir grubu çekmeye çalışır.

Ve bu yüzden ülkede kimin kiminle olduğunun anlaşılamadığı neredeyse aşılamaz bir kaos söz konusudur. Mesela geçmişte Sovyetler'le savaşan Mücahitler şu an Amerika'nın karşısındalar.

'Bakalım gelecekte Taliban ve Afganistan 'nerede' olacak...'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Türk Halkı Olarak Çağdaş Dünyada Dört Elle Sarılmamız Gereken İki Şey: Atatürk ve Laiklik
Bir Zamanlar Afganistan: Atatürk ve Amanullah Han
ABD'nin Tarihindeki En Uzun ve Başarısız İşgali: Afganistan
Dünyada Bir Yahudi Devletinin Daha Olduğunu Biliyor muydunuz?
Azerbaycan, İsrail'i Neden Destekliyor?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
21.08.2021

ya sikiyim afganistanı haber yapmayın şunların tarihini leş ülkelerini bilmek istemiyoruz!

21.08.2021

Yazıyı BBC nin youtube videosundan hazırlamışsınız sanırım. Yalnız burada sanki afganistan süper verimli, zengin yeraltı kaynaklarıyla herkesin peşinde olduğu bir ülkeymiş gibi imaj yaratmışsınız. Gerçekte fethetmeye değecek pek bir özelliği yok. 80 lerde rusya afganistan ı işgal etmeye çalıştığında haliyle amariga hemen duruma el atıp afgan mücahitleri desteklemeye başladı. Ardından pakistandan, arabistandan, oradan buradan paralı askerleri yığıp sovyetlere karşı savaştırdı. Sonrasında sovyetler parçalandıktan sonra 90larda pakistan kökenli taliban ortaya çıktı ki bir miktar amariganın suçu bu da. Amariga 2000 lerin başında güya rusyayı uzak tutmak ve afganistana demokrasi götürmek için girdi. Aslında silah şirketlerini ihya etme ve amariga ya o bölgede kontrol imkanı sağlamaktı amaç. Sonraki yıllarda da silah lobileri yüzünden kimse askerleri çekmeye cesaret edemediği için kalmaya devam ettiler. Yani amariga nın orayı fethetmek gibi bir amacı zaten yoktu.

21.08.2021

Şayet afganistanda Irak, Suriye gibi zengin petrol yatakları olsa amariga o dağları taşları yıkar, talibanın kökünü kazırdı. Sonuçta 20 sene içinde toplam ölen afgan ve amerikalı asker sayısı 10 bin civarında, bizim PKK ya verdiğimiz şehit sayısı daha fazladır muhtemelen.

21.08.2021

Bırakın bokunda boğulsunlar, bir hal olmaz oradan .Ülke , komşuları Türkmenistan, Özbekistan, Tacikistan, İran , Pakistan ve Çin arasında sınırları oranında pay edilsin ortadan kalksın.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ