İngiltere Kızlık Zarı Ameliyatları ve Bekaret Testlerini Yasaklamaya Hazırlanıyor!

İngiltere'de hükümet kızlık zarı dikimi ameliyatlarını yasaklamaya hazırlanıyor. Yasa tasarısının parlamentoda kabul edilmesi halinde kızlık zarı dikimi ve bekaret testi suç sayılacak.

Hükümetin kadınlara ve kızlara karşı şiddetin önlenmesi stratejisi kapsamında yaz aylarından bu yana yayımlanan rapor ve değerlendirmelerin tamamlanması üzerine harekete geçen hükümet geçen yıl sundukları tasarıyı daha da ileri götürerek yeni bir yasa önergesi hazırladı.

Buna göre kızlık zarı dikimi ve bekaret testi yapmak suç olarak tanımlanıyor ve suç işleyenin yanı sıra suça yardım ve ortaklık yapanlar için de beş yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. 

Ayrıca bu operasyonlar için kızların ve kadınların yurtdışına götürülmesi de suç teşkil edecek.

"İstismarcı ve tacizci uygulamaların toplumda yeri olamaz"

Yeni sağlık yasa tasarısına bekaret testi ile kızlık zarı onarma ameliyatını yasadışı hale getiren ekleme yaptıklarını duyuran Bakım ve Zihinsel Sağlık Bakanı Gillian Keegan, hükümetin 'ülkedeki savunmasız kızları ve kadınları korumaya kararlı olduğunu' dile getirdi. 

Keegan 'İstismarcı, tacizci uygulamaların toplumda yeri olamaz. Bekaret ve kadının değeriyle ilgili tabuları ve zarar verici önyargıları ortadan kaldırmak için hükümetler, yerel topluluklar ve kuruluşlarla birlikte çalışmaya devam edeceğiz' dedi.

Boris Johnson'ın başbakanlığındaki Muhafazakar Parti hükümeti, bağımsız bir uzmanlar paneliyle görüştükten sonra yasak için harekete geçti.

Kadının bekaretine önem veren ve düğün gecesinde bakire olmasını bekleyen muhafazakar kültürlerle bağlantılı kızlık zarı estetiği uygulaması, halihazırda Britanya'daki onlarca özel klinik ve hastanede 3000 sterline varan ücret karşılığı yapılıyor.

Kraliyet Kadın Doğum ve Jinekologlar Koleji Başkanı Dr. Edward Morris, kızlık zarı estetiğinin sağlıkla ilgili gerekçelerle asla haklı çıkarılamayacağını söyledi.

Morris, 'Kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddetin ayrılmaz şekilde bağlantılı biçimleri olduklarından, hem bekaret testinin hem de kızlık zarı estetiğinin yasaklanması için kadın sağlığı hakları örgütleri ve hayır kurumlarıyla birlikte uzun zamandır kampanya yürütüyoruz' diyerek şöyle devam etti:

"Kadınlar kendi cinsel ve üreme sağlıkları üzerinde tek söz sahibi olmayı hak ediyor"

'Sağlık çalışanlarına bu uygulamaların hiçbirinin tıp dünyasında yeri olmadığı ve hiçbir koşulda tatbik edilmemesi gerektiği konusunda net mesaj vermek istiyoruz. Bu prosedürleri uygulayan herhangi birinin varlığından haberdar olursak Genel Tıp Konseyi'ni bilgilendireceğiz, onlar da gereğini yapacak. Kadınlar kendi cinsel ve üreme sağlıkları üzerinde tek söz sahibi olmayı hak ediyor.'

Bağımsız rapor: Yıkıcı psikolojik ve fizyolojik etkileri var

Daha çok muhafazakar ve bekaretin üstün değer olarak kabul edildiği toplumlarda yaygın olarak görülen uygulamaya karşı bir süredir Sağlık ve Sosyal Bakım Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı bağımsız bir araştırma raporu talep etti.

Bekaret testi ve kızlık zarı dikiminin kimler tarafından, nerelerde yapıldığını, bu işlemlerin kadınlara ve kızlara karşı bir tür şiddet teşkil edip etmediğini araştıran çalışmalar sonucunda bekaret ve kızlık zarının baskıcı ve doğru olmayan görüşlerden kaynakladığı, tıbbi bir işlem olmayan bekaret testinin yapılması için bir neden olmadığı, bunun bir tür taciz olduğu ve kadınların ve kızların psikolojilerinde yıkıcı psikolojik ve fizyolojik etkileri olduğu belirtildi.

Kızlık zarı dikiminin klinik, yasal ve ahlaki sonuçlarıyla ilgili daha da ileri değerlendirmeler yapılması talebinde bulunan raporda 2019'da 9 bin kişinin Google'da kızlık zarı dikimi kelimelerini araştırdığına dikkat çekildi.

Raporda ayrıca kızlık zarı dikiminin yasaklanmasının zararlı inançları ve yanlış kanıları değiştirmek için yeterli olmayacağnın altı çizildi ve bekaretle ilgili genel eğitim ve bilgilendirmenin yanı sıra bu değeri önenmseyen toplumlarda namusla ilgli suistimallerin önlenmesi için çalışmalar yapılması önerildi.

Kızlık zarının spor ya da tampon kullanımı gibi durumlarda da yırtılabileceğine dikkat çeken Dünya Sağlık Örgütü kızlık zarının durumunun cinsel ilişkinin güvenilir bir işareti olmadığını belirtiyor.

Örgüte göre bekaret testi en az 20 ülkede uygulanıyor.

Kaynak: Sputnik, Euronews

Popüler İçerikler

"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"