İngiltere Eski Başbakanı Blair, Irak Savaşında Yapılan Hatalardan Dolayı Özür Diledi

CNN'de Fareed Zakaria'ya konuşan Blair, 'Aldığımız istihbarat yanlış olduğu için özür dilediğimi söyleyebilirim. Ayrıca planlamadaki bazı hatalar ve, şüphesiz, rejimi ortadan kaldırır kaldırmaz yaşanacaklarla ilgili anlayışımızdaki hatadan ötürü özür dilerim' dedi. BBC'nin haberine göre; Blair, Parlamento'da ve Irak Soruşturma Komisyonu'nda bu iki mevzuya ilişkin özür dilemişti.

IŞİD'in Ortaya Çıkmasında Irak İşgalinin Payı Var

Irak savaşı konusunda bütünlüklü bir özür dilemekten kaçınan Blair, 'Saddam'ı uzaklaştırdığımız için özür dilemem zor. Bugün, 2015 yılından bakınca bile, orda olmaması, olmasından daha iyi' diye konuştu.

Blair, “Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ortaya çıkmasının ana nedeni 2003'teki Irak işgâli” yönündeki görüşte 'doğruluk payı' olduğunu da itiraf etti:

"O dönemde doğru olduğuna inandığım şeyi yaptım"

“Elbette, 2003'te Saddam'ı deviren bizlerin 2015'teki durumdan sorumlu olmadığımızı söyleyemezsin. Fakat şunları görmek de önemli: Bir; 2011'de başlayan Arap Baharı'nın da bugünkü Irak üzerinde etkileri var. İki; IŞİD, Irak değil, Suriye'deki ortamda sivrildi.'

Zakaria'nın, 'Irak'a girme kararı nedeniyle 'savaş suçlusu' olarak yaftalanmasına ilişkin kendini nasıl hissettiği sorusuna' cevabında Blair, 'O dönemde doğru olduğuna inandığım şeyi yaptım' yanıtını verirken, 'Şimdi, doğru ya da yanlış... Herkesin o konuda kendi yargısı olabilir' dedi.

Hürriyet

İçeriğin Devamı İçin Tıklayın

Popüler İçerikler

Saran’dan Sonra Okan Buruk mu? Gazeteci Sevilay Yılman’dan, Ela Rümeysa Cebeci Skandalında Okan Buruk İddiası
Kargo Tesliminde Yeni Dolandırıcılık Uyarısı: Teslim Alırken Attığınız İmzaya Dikkat
Sadettin Saran, Ela Rümeysa Cebeci ile Mesajlaşmalarını "Şakalaşmaydı" Diyerek Kabul Etti