Ulusal İstatistik Kurumu'nun elindeki verilere göre ise ülkede toplam 376 bin kişi, hastalığı kaptıktan en az bir yıl sonra halen 'uzun Kovid' etkilerini yaşadıklarını kaydediyor.
Bu durumdaki kişilerin, bir kez daha hastalık kapması durumunda nasıl bir sonuç ortaya çıkacağı bilimsel olarak netliğe kavuşmadı.
Londra'da yaşayan uzun Kovid hastası Lauren Corelli de, 'Yeni süreçte sokakta kendimi rahat hissetmem. Bir daha hastalığı kaparsam bunun beni nasıl etkileyeceğini bilmiyorum. Bu beni öldürebilir' görüşünü dile getiriyor.
Hükümetin sağlık danışmanlarından Profesör Chris Whitty de özellikle henüz aşılanmamış daha genç gruplar arasında uzun Kovid vakalarının görülebileceği görüşüne katılıyor.
Parlamentoda yapılan son karşılıklı tartışmada, ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Keir Starmer, 'uzun Kovid' hastalarının durumuna dikkat çekti ve erken davranıldığı uyarısında bulundu.
Keir Starmer, vaka sayılarındaki artışın gerekçesi olarak, ilk kez Hindistan'da ortaya çıkan Delta varyantının ülkeye girişine izin verilmesini gösterdi ve bu varyantın 'Johnson varyantı' olduğunu söyledi.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson ise 'dengeli' bir yaklaşım ile hareket edeceklerini söyledi ve 19 Temmuz'daki tam açılmaya dek tüm yetişkinlere en az bir aşı yapılmış olacağını savundu.