İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın 28 Şubat tarihinde açıkladığı verilere göre, Ankara Anlaşması'na 2018 yılında İngiltere'den 7.607 Türk vatandaşı başvurdu.
İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın 28 Şubat tarihinde açıkladığı verilere göre, Ankara Anlaşması'na 2018 yılında İngiltere'den 7.607 Türk vatandaşı başvurdu.
Brexit sonrası, hali hazırda kriterleri değiştirilen Ankara Anlaşması'nın devam edip etmeyeceği ile igili 2018 yılı içinde BBC Türkçe'ye açıklama yapan bir İçişleri Bakanlığı sözcüsü şunları söyledi:
'Avrupa Birliği'nden ayrıldıktan sonra da İngiltere, her zaman olduğu gibi açık bir ülke olmaya devam edecek. İngiltere'ye kimin girdiğini kontrol eden fakat aynı zamanda da ülkeye çalışarak katkı yapacak nitelikteki parlak beyinleri sıcak şekilde karşılayacak bir göçmenlik sistemi yürürlükte olacak.'
Birçok faktörün temel alınacağı gelecekteki göçmenlik sistemi için faklı seçenekleri değerlendiriyoruz. Hükümet, tavsiye almak için Göç Danışma Komitesi'ne başvurdu. Biz de geniş bir yelpazedeki paydaşlarla temas halinde olmayı sürdürüyoruz.'
Bu ücretsiz vizeye, İngiltere'de kendi işini kurmak isteyen ve işe yeterli sermayesi bulunan tüm Türk vatandaşları başvurabiliyor. Uygun belgeleri sunan kişilere, önce bir yıl daha sonra 4 yıla kadar oturum izni veriliyor, 4. yılda da süresiz oturum iznine başvurma hakkı tanınıyordu.
15 Haziran tarihinde detayları açıklanan 'yeni kategori' ile:
Süresiz oturum başvurusu süresi 4 yıldan 5 yıla çıkarıldı. (Süresiz oturumdan 1 yıl sonra ise vatandaşlık başvurusu yapılabiliyor.)
Oturum için İngilizce bilmek ve İngiltere'de yaşam testini vermek zorunlu oldu.
Oturum başvurusu için kişi başı 2389 sterlin başvuru ücreti getirildi.
Türkiye kökenli girişimciler, oturum kriterlerinin geriye dönük olarak değiştirilmesini yargıya taşımış durumda.
Yüksek Mahkeme, şartların 'geriye dönük' olarak değiştirilmesinden etkilenecek olan 12 binden fazla Türk vatandaşının, İçişleri Bakanlığı'na dava açabilmek için yaptığı izin başvurusuna 2018 Kasım ayında olumlu yanıt verdi.
imkanı olanlar gidiyor tabi, ne yapacaklar bu ülkede
Bir yanda bırak vatandaşlığı ülkesine kabul ettiği cücük kadar insan için bile dil, kalifiyeli olma, yaşam testinin üstüne olsa da olmasa da 15 bin tl gibi başvuru ücreti isteyen ülke; diğer tarafta 300.000 tl ye ev al ne olursan ol zihniyeti ile geleni geçeni alan bir ülke. Bu ülke bu kadar değersiz olmamalı.
Uzun yillardir ingiltere gidip gelirim. son yillarda ingiltere gelenlerin %90 FETO'cu yada AKP'ci yani parali islamcilar. Kendileri dahi Turkiyede adalet sistemine guvenmedikleri icin paralarini sermayleri yurtdisina kaciriyorlar. Geriye kalan %10 kisim ingilterede surunuyor. Calisma saatleri cok uzun, vergiler cok yuksek, kiralar astronomik, herkes gecim derdinde, vb bircok sey var. Kisacasi ustu biyik alti sakal. Turkiye kokenlilerin yaninda is bulursaniz caninizi cikarincaya kadar calistirirlar ve sonunda uc kurus verirler. Yabancilarin yaninda calisma izniniz yoksa yada diliniz zaten is vermezler ve gizli irkcilik cok fazladir.