İngiltere'de 'Ankara Anlaşması' Kararı: İş Kuran Türkler, Davayı Kaybetti

İngiltere'de Yüksek Mahkeme, Türk vatandaşlarına çalışma izni ve süresiz oturum hakkı tanıyan Ankara Anlaşması ile ilgili zorlaştırıcı düzenlemesi nedeniyle İçişleri Bakanlığına karşı açılan davada olumsuz karar verdi.

Birlik, İngiliz İçişleri Bakanlığının geçen yıl aldığı Ankara Anlaşması koşullarını ağırlaştırma kararını anlaşma kapsamında İngiltere'de bulunan yaklaşık 12 bin 500 kişi ile ailesini etkileyecek şekilde geriye doğru uygulamasını dava etmişti.

Mahkeme, aldığı kararla İçişleri Bakanlığının yaptığı değişikliğin mağduriyete yol açtığını kabul ederken, daha büyük kamu yararı içermesi bakımından ''orantılı ve meşru'' olduğuna hükmetti.

Türk İş İnsanları Birliği Kurucusu İpek Leni Candan yaptığı yazılı açıklamada, "Verilen kararın hukuken yanlış ve adaletsiz olduğu kanısındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Kararda hakimin, ileri sürdükleri itirazları haklı bulduğunu belirten Candan, şunları kaydetti:

''Hakim İçişleri Bakanlığının bize meşru beklentiye yol açacak bir söz verdiğini ve daha sonra bu beklentimizi ihlal ettiğini kabul etmesine rağmen 'yeterince mağdur olmadığımızı' gerekçe göstererek verdiği bu karar, bizi çok üzdü ve hayal kırıklığına uğrattı.'

Kararla 'bir meşru beklenti ihlali gerçekleştiğinin Yüksek Mahkeme tarafından da teyit edilmiş' olduğunu kaydeden Candan, ''Bu işin peşini bırakmayacağız ve kararı temyiz etme seçeneğimizi değerlendiriyoruz.'' ifadesini kullandı.

İngiltere İçişleri Bakanlığı'nın 28 Şubat tarihinde açıkladığı verilere göre, Ankara Anlaşması'na 2018 yılında İngiltere'den 7.607 Türk vatandaşı başvurdu.

İngiltere'de Oturma ve İş Kurma İzni Sağlayan Ankara Anlaşması'na Başvurular 2018'de Rekor Kırdı

Ne olmuştu?

Türkiye, 1959'da o zamanki adıyla Avrupa Ekonomik Topluluğuna başvurmuş, 1963'te de Türk vatandaşlarının topluluğa üye ülkelerde hizmet verebilmek için vize almalarını sağlayan Ankara Anlaşması imzalanmıştı.

Ankara Anlaşması olarak bilinen Avrupa Topluluğu Ortaklık Anlaşması (ECAA) kapsamında vize alan Türk vatandaşları, yeni düzenlemeyle İngiltere'de ancak 5 yıl kesintisiz yaşadıktan ve çalıştıktan sonra süresiz oturum için başvurabiliyor. Türk vatandaşları daha önceki uygulamada 4 yılın sonunda süresiz oturum için başvurabiliyordu.

Ancak Mart 2018'de bir mahkemenin aldığı kararın ardından süresiz oturum izin işlemleri askıya alınmış, kendi işini kuran Türk vatandaşlarına süresiz oturum hakkı tanıyan yeni bir vize kategorisi oluşturulacağı açıklanmıştı.

İngiltere'den 'Ankara Anlaşması' Kararı: Türk Vatandaşlarına 'Süresiz Oturma İzni' Kuralları Değişiyor

Türk İş İnsanları Birliği, geçen eylülde Yüksek Mahkemeye başvurarak İçişleri Bakanlığına dava açma izni istemişti.

Yüksek Mahkeme, şartların 'geriye dönük' olarak değiştirilmesinden etkilenecek olan 12 binden fazla Türk vatandaşının, İçişleri Bakanlığı'na dava açabilmek için yaptığı izin başvurusuna 2018 Kasım ayında olumlu yanıt vermişti.

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
19.03.2019

Ben olsam bütün Ortadoğu kökenlileri sınırdışı ederim. Ben bile onlardan olduğum halde onlardan bıkmışım, sen niye kendine bu kötülüğü yapıyorsun amk Avrupalısı?

19.03.2019

Is kurmalarindan kasit kebap’ci restaurant, baska bildikleri zaten yok iki uc kurusa calistiriyorlar ozellikle ingilizce bilmiyorsan semeri vuruyorlar sirtina. Yanlis anlasilmasin bizimkilerden bahsediyorum.

19.03.2019

ingiltere nasıl şerefsiz bir devlettir ya

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ