İngiltere 47 Yıllık Birlikteliğe Son Vermeye Hazırlanıyor: Brexit Tasarısı Parlamentoda Kabul Edildi

İngiltere'nin 1973 yılında katıldığı Avrupa Birliği'nden ayrılmasını düzenleyen Brexit yasa tasarısı Londra parlamentosunda kabul edildi. İngiliz parlamentosu, Brexit anlaşmasını 234'e 358 oyla onayladı. Bu durumda İngiltere'nin 31 Ocak 2020'de resmen AB'den ayrılması bekleniyor.

Başbakan Boris Johnson'ın AB'yle vardığı Brexit anlaşmasını yasalaştıracak tasarının parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'ndaki görüşmeleri tamamlandı. 

Yapılan oylamada Brexit yasa tasarısı, 231'e karşı 330 oyla kabul edildi. 

Bundan sonraki süreçte tasarı, Lordlar Kamarası'nda görüşülecek. Herhangi bir değişiklik önergesi verilmesini istemeyen hükümet, buradaki sürecin 22 Ocak'a kadar tamamlanmasını ve böylece 31 Ocak öncesi tasarının Kraliçe 2. Elizabeth'in onayını almasını bekliyor.

Yeni ilişki için müzakereler başlayacak

Sürecin planlandığı gibi tamamlanması durumunda İngiltere, 1973'te katıldığı AB'den 31 Ocak'ta ayrılacak. Böylece ilk kez bir ülke Birlikten çıkmış olacak. 

Bu tarihin ardından taraflar 2020 sonuna kadar, gelecekteki ilişkilerini düzenleyecek kapsamlı bir anlaşmaya ilişkin müzakere yürütecek. 

Müzakerelerde ticaretin yanı sıra balıkçılık, havacılık, ilaç ve güvenliğe kadar her konu ele alınacak. AB, tüm bu konularda bir yıldan az bir sürede anlaşmaya varmanın imkansız olduğunu savunarak sürenin 2022'ye kadar uzatılmasını istiyor. 

Ancak İngiliz yetkililer, müzakerelerin 2020 sonuna kadar tamamlanmasında ısrar ediyor. Eğer, bir anlaşmaya varılamazsa iki taraf arasındaki ticari ilişkiler, Dünya Ticaret Örgütü kurallarına göre yapılacak. 

Öte yandan geçiş süreci boyunca İngiltere, AB kurallarına bağlı olmayı sürdürecek.

Brexit süreci

Boris Johnson liderliğindeki Muhafazakar Parti, 12 Aralık'ta yapılan erken genel seçimde yüzde 43,6 oy alarak 365 milletvekili çıkarmış ve tek başına hükümeti kurmuştu.

Brexit İçin Gereken Yetki Alındı: İngiltere'de Muhafazakar Parti Tek Başına İktidar

İngiltere, Galler, Kuzey İrlanda ve İskoçya'dan oluşan Birleşik Krallık'ta, AB referandumunda yüzde 48'e karşı yüzde 52 ile Brexit kararı alınmıştı.

Eski Başbakan Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, AB ile varılan Brexit anlaşmasını Parlamentodan geçirmeyi başaramamıştı. 29 Mart'ta gerçekleşmesi gereken Brexit önce 31 Ekim'e, ardından da 31 Ocak 2020'ye ertelenmişti.

İngiltere'nin 31 Ocak'ta mevcut Brexit anlaşmasıyla AB'den ayrılması halinde, 31 Aralık 2020'ye kadar ülkenin AB kurallarına tabi kalacağı bir geçiş dönemi başlayacak.

Johnson hükümeti, bu süre içinde anlaşmaya varılamazsa AB'den anlaşmasız ayrılma niyetinde olduğunu her fırsatta yineliyor.

Euronews ve Anadolu Ajansı

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
10.01.2020

Birleşmiş Milletler (BM) tarafından hazırlanan bir rapora göre Türkiye, sert Brexit'in gerçekleşmesi durumunda ihracatında yıllık 2,4 milyar dolarlık kayıp yaşayarak Güney Kore ve Pakistan’ın ardından en kötü etkilenen üçüncü AB üyesi olmayan ülke olacak. AB ile gümrük birliği anlaşması içerisinde olan Türkiye, AB ve İngiltere kendi aralarında yeni bir ticaret anlaşmasına varmadan İngiltere ile özel bir ticaret anlaşması yapamayacak. Bu durumda AB ile İngiltere arasında bir ticaret anlaşmasına varılana kadar Türkiye ve İngiltere birbirlerine gümrük vergisi uygulamak zorunda olacak anlamına geliyor ki 2018'de 18,6 milyar dolar seviyeye gelen ticaret hacmi için bu son derece kötü bir haber. Her iki ülke de birbirinin pazarına serbest erişimi kaybedecek. Türkiye'de İngiliz malları İngiltere'de de Türk mallarının fiyatı artacak, rekabet gücü düşecek.

10.01.2020

Arkadaşlarrrr AA ' na başvuru yapıp hala cevap alamayan var mııııııııııı ?*

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ