Westminster Ceza Mahkemesi, Assange'ın kefaletle serbest bırakılma şartlarını ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanmasına karar verdi.
Assange'ın 12 aya kadar hapis cezası alabileceği bildirildi.
Assange, Ekvador'un verdiği sığınma hakkını geri çekmesinin ardından Ekvador'un Londra'daki elçiliğinde gözaltına alınmıştı.
İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter hesabından, 'Julian Assange bir kahraman değil. Kimse kanunların üstünde de değil. Yıllarca gerçeklerden kaçtı. Assange'ın adalete hesap vermesinin sağlanmasında gösterdikleri iş birliği için Ekvador'a ve Başkan Lenin Moreno'ya teşekkür ederim.' paylaşımında bulundu.
AA'nın aktardığına göre, İngiltere Dışişleri Bakanlığının Avrupa ve ABD'den Sorumlu Devlet Bakanı Alan Duncan, Assange'ın İngiltere'de adalete hesap vermesinin haklı olduğunu belirterek, 'Bundan sona ne olacağına mahkemeler karar verecek.' dedi.
İngiliz SkyNews’a bulunduğu değerlendirmede ise Duncan, Assange’ın ABD’ye iade edilip edilip edilmeyeceğine ilişkin soruya, 'Her durumda bizim geniş çaplı politikamız bu. Bu durum Julian Assange için de geçerli. Eğer idam cezası ile karşı karşıya kalacaksa iade edilmeyecek.' cevabını verdi.
Ana muhalefetteki İşçi Partisi de İçişleri Bakanı Sajid Javid'in bugün konuyla ilgili parlamentoda açıklama yapacağını duyurdu.
Ekvador hükümetinden yapılan açıklamada ise Assange'a geçen yıl verilen vatandaşlığın iptal edildiği belirtildi.
Hükümet ayrıca Wikileaks'in destekçileri ve iki Rus bilgisayar korsanını, ülkeyi istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı.
ABD Dışişleri Bakanlığının çok sayıda yazışmasını internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna duyuran ve tartışmalara neden olan 47 yaşındaki Assange, 2012'den beri Londra'nın Knightsbridge semtindeki Ekvador Büyükelçiliğinin bir odasında yaşıyordu.
İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.
İsveç mahkemesi, 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador, Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.
Ekvador hükümeti tarafından Mart 2018'de yapılan açıklamada, sosyal medyadan gönderdiği mesajlarla ülkenin uluslararası ilişkilerini tehlikeye attığı için Assange'ın internet erişiminin kesildiği bildirilmişti.
İfade özgürlüğü sadece bunların işine gelince önemli sanırım. Zaten İngiltere'den daha fazlası beklenmezdi.
bir ulkenin buyukelciligine girip baskin yapiyorsan (savas sebebidir) demekki orda birseyler var bakalim ekvador ulkesine ne yaptiniz ne dediniz
harcadılar gül gibi adamı