İngiliz Medyası Adana'daki Çöpleri Manşete Taşıdı: 'Utancın Boyutunu Gördüm'

İngiliz gazetesi The Daily Mirror, geri dönüşüm için toplanan çöplerin izini sürdü. Adana'daki çöp yığınları arasında inceleme yapan Nada Farhoud'un haberi 'Geri dönüşümümüz yurt dışına atıldı' başlığıyla manşet oldu.

Farhoud, İngiliz markalarının bulunduğu çöp yığınlarını 'Adana’da utancın boyutunu gördüm' diyerek anlattı.

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Daily Mirror, bugün manşetlerine Türkiye’yi aldı… Sözcü'de yer alan habere göre, Gazetenin çevre haberleriyle tanınan ismi Nada Farhoud, İngiltere’den Adana’ya giderek yaşanan çevre skandalını gözler önüne serdi.

İngiliz vatandaşlarının geri dönüştürülmek için attığı çöplerin yasa dışı bir şekilde Türkiye’ye gittiğini yazan gazete, “Bizim çevre doğaya verdiğimiz utancın boyutlarını Adana’da gördük. Onlarca İngiliz paketi ve çöpünü bulduk” yorumunu yaptı.

'Geri dönüşümümüz yurt dışına atıldı'

Gazete, “Doğaya duyarlı milyonlarca İngiliz çöplerini doğru şekilde ayrıştırarak geri dönüşüm yaptığını sanıyor fakat binlerce tonluk İngiliz çöpü Türkiye’ye gönderiliyor ve yakılarak imha ediliyor. Bu da hem çevre felaketi yaratıyor hem de bölgede yaşayanlar için sağlık sorununa davetiye çıkarıyor” ifadesine yer verdi.

Gazetenin editörü,Adana’da utancın boyutunu gördüm. Çöp yığınlarının altında onlarca İngiliz ürününün poşetleri ve paketleri vardı. Aldi, Asda, Co-op, Morrisons, Sainsbury’s, Tesco bunlardan bazıları” yorumunu yaptı.

'Kimyasallar sebebiyle her yıl bir milyon insan ölüyor'

İngiltere’deki plastik çöp atığının neredeyse yarısının Türkiye’ye gönderildiği belirtilirken, fakat bu çöp atıklarını işleyecek altyapının olmadığı kaydedildi. Çöp ve atıkların bir kısmının nehre döküldüğünü ve akıntıyla gittiğini yazan gazeteye konuşan A Plastic Planet isimli sivil toplum kuruluşunun kurucusu Sian Sunderland, “İngiltere, gelişmiş ülkeler arasında en çok atık çıkaran ve bunların geri dönüştürüleceği sözünü verenleri arasında. Fakat gerçekte gözden uzak olsun da ne olursa olsun mantığındalar” dedi.

Sunderland, “Bu ülkelerin gönderdiği atıklar kontrol edilemez plastikten dağların oluşmasına sebep oluyor ve 500 yıldan uzun süre kalacak plastiklere sebebiyet veriyor. Bu kimyasallar sebebiyle her yıl bir milyon insan ölüyor” dedi.

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
YORUMLAR
13.07.2022

Elin İngilizi bizi bizden çok düşünüyor. Yazıklar olsun...

13.07.2022

Seviyemiz düşük

13.07.2022

Yurtdışından geri dönüşüm için çöp aldığımızı biliyordum da o çöpleri yaktığımızı bilmiyordum. Ama şaşırtmadı; çöplerini alıyoruz, onların adına mültecilere bakıyoruz daha bunun gibi bir çok şey işte.

Pasif Kullanıcı
13.07.2022

Çöp kutusu gibiyiz resmen. Gerçekten bak. 🗑

13.07.2022

Plastiğin geri dönüşümü en fazla bir kaç sefer olan bir olay o da çöp hiç bir yabancı madde tarafından kirletilmemiş olması gerekiyor. Hammadde sağlıyor filan hikaye kağıdın geri dönüşümü de oldukça pahalı bir olay. Anlayacağınız adamlar bizi hem mülteciler için hem de çöpleri için arka bahçe lağım çukuru gibi olarak kullanıyor. https://www.youtube.com/watch?v=aDCznz8rINY

TÜM YORUMLARI OKU (22)