Öbür Tarafta Lazım Olur Diye Değilmiş! Mısır'daki Mumyalamaların Amacı Bambaşka Çıktı

Mumyalama işlemini bilmeyenimiz yoktur diye düşünüyoruz. Günümüze kadar mumyalamanın amacının ölü bedenleri korumak olduğu sanılıyordu. Ancak İngiliz araştırmacılar bu bilginin yanlış olduğunu ortaya çıkardı. Hadi buyurun detaylara 👇

Mısır denilince çoğu kişinin aklına ilk gelen şeylerden biri mumyalar oluyor.

Mumyalama uygulamasının MÖ 2600'de başladığı düşünülüyor. Ölmüş bir bedeni korumanın en iyi yöntemleri arasında sayılan mumyalama, cesedin iç organların çıkarılması, iyice kurutulması ve son olarak da keten tabakalarına sarılmasını kapsayan oldukça zahmetli bir süreç.

Peki sizlere mumyalama işleminin amacının ölenlerin bedenlerini korumayı amaçlamadığını söylesek?

İngiltere'deki Manchester Müzesi'ndeki araştırmacılar, gelecek yılın başlarında açılması planlanan 'Mısır'ın Altın Mumyaları' adlı serginin bir parçası olarak, mumyalamanın kullanım amacı hakkındaki yanlış kanıları ele aldı.

Araştırmalar, bu tekniğin aslında ölen kişiyi ilahiliğe doğru yönlendirmenin bir yolu olduğunu ve ölüleri korumakla hiçbir ilgisi olmadığını öne sürüyor.

Ancak bu yanlış fikri ortaya atanların Viktorya dönemi İngiliz araştırmacıları olduğu düşünüldüğünde, İngiltere merkezli bu ekibin mumyalamanın amacı hakkındaki yanlış bilgileri düzeltmesi de biraz ironik.

Araştırmacılar Mısırlıların, balığı salamura yapmakla aynı mantıkta mumyalama işlemi yaptığını düşünüyorlardı.

Çünkü her iki süreç de ortak bir faktör var: o da tuz. Müzenin Mısır ve Sudan küratörü Campbell Price şöyle dedi:

'Salamuradaki fikir, balıkları gelecekte yemek için saklamanızdı. Dolayısıyla, insan vücuduna yapılanların balıklara yapılan muameleyle aynı olduğunu varsaydılar. Ancak Mısırlıların mumyalamak için kullandıkları tuz farklıydı. 'Natron' olarak adlandırılan tuz, doğal olarak oluşan bir sodyum karbonat, sodyum bikarbonat, sodyum klorür ve sodyum sülfat karışımıydı.'

Natron, eski Mısırlılar tarafından tapınak ritüellerinde kullanılır ve tanrıların heykellerini temizlemek amacıyla uygulanırmış.

'Genellikle mumyalarla ilişkilendirilen tütsü de muhtemelen tanrılara hediye olarak görülüyordu. Eski Mısır'da tütsü için kullanılan kelime, 'senetjer' idi ve kelime 'ilahi kılmak' anlamına geliyordu. Tapınaklar tanrıların evleridir ve bir tapınakta tütsü yakmak mekanı ilahi kılar. Aynı mantıkta vücut üzerinde tütsü reçineleri kullandığınızda, bedeni ilahi ve tanrısal bir varlığa dönüştürmüş olursunuz. Yani aslında buradaki amaç bedeni korumak değil.'

Victoria dönemi araştırmacılarının mumyalama hakkındaki yanlış düşünce tarzlarını etkileyen başka faktörleri de vardı.

İngiliz Mısırbilimciler, ölen kişinin öbür dünyada dünyevi bedenlerine ihtiyaç duyacağını düşündüler. Bu yüzden de mumyalamanın amacının ölü bedenleri korumak olduğu düşünüldü. 

Bu arada merak edenlere duyuralım, yukarıda bahsettiğimiz 'Mısır'ın Altın Mumyaları' sergisi 18 Şubat 2023'ten itibaren Manchester Müzesi'nde sergilenecek. Eski Mısır mezarlarıyla ilişkilendirilen bir dizi mezar maskesi, panel portreler ve lahitler sergilenecek. Bir televizyon klişesiyle kapatalım, 'Manchester'a yolunuz düşerse mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz!'

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İngiliz Kedisi Flossie Dünyanın En Yaşlı Kedisi Rekoru Kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na Girdi
Zaman Yolcusu Olduğunu İddia Eden Adam, Aralık Ayında Dört Büyük Olayın Gerçekleşeceğini Söyledi
Uzayda 300 Saat Geçirmiş Ünlü Astronottan Uzaylılar Hakkında Şoke Eden İtiraflar

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı