Inception'ın Ardında Yatan Zekayı Gösteren, Her Biri Aklınızı Alacak 21 Bilgi

Bu bilgileri öğrendikten sonra filmi tekrar izleme isteğini dizginlemek pek mümkün değil. Inception da Nolan da kendine bir kez daha hayran bırakıyor.

1. Filmin ana karakterleri olan Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal ve Saito’nun isimlerinin ilk harflerini birleştirince "DREAMS", yani "Rüyalar" sözcüğü oluşur.

Nolan daha önce de The Prestige filminde aynı yöntemi kullanmıştı. İki ana karakterin ad ve soyadlarının baş harflerini birleştirin, bakalım ne oluşacak?

Alfred Borden & Robert Angler

2. Christopher Nolan, Inception ekibindeki rolleri yaratırken bir film yapımı sürecine dahil olan ana kişileri temel aldığını söylemiş.

Cobb, yönetmen;  Arthur, yapımcı; Ariadne, yapım tasarımcısı; Eames, oyuncu; Saito, stüdyo; Fischer da seyirci oluyor.

Nolan, Entertainment Weekly’ye verdiği bir söyleşide, 'Bir takım yaratmaya çalışırken bildiğim bir şeyi baz alarak yaptım' diyerek bu durumu ifade etmişti.

3. Leo'nun canlandırdığı Cobb'un ismi, Nolan'ın 1998'de çektiği ilk filmi The Following'in ana karakterlerinden birinin adıyla aynıdır.

Her iki karakter de bir çeşit hırsızdır.

Cobb ismiyle, ünlü mimar Henry N. Cobb’a da bir selam gönderilmiştir.

Bildiğiniz gibi filmde de Cobb bir mimar gibi çalışır.

4. Nolan, Inception'ı 2001 yılında yazmaya başladı; 10 yıllık bir sürecin ardından filmi tamamlayabildi.

O yıllarda Inception'ı çekebilecek tecrübeyi henüz kazanmadığını düşünüyordu. Ayrıca The Dark City (1998), The Matrix (1999) ve The Thirteenth Floor (1999) gibi sanal gerçeklik filmlerinden de etkilenmişti.

5. Penrose merdivenleri,

3. katmanda patlayan yapı,

Sıfır yer çekimi sahneleri bilgisayar tekniği kullanılmadan çekildi.

Filmdeki rüyanın ilk katmanında Cobb'un arabasına çarpan yük treni de bilgisayar efekti değildi. Tren görünümlü bir traktördü.

6. Nolan sadece çok gerekli olduğunu düşündüğü sahneler için bilgisayar efekti kullandı.

Görüntü Yönetmeni Wally Pfister’e göre, Warner Brothers yöneticileri filmi 3D yapmak için Christopher Nolan ile görüştü, ama o bu fikri reddetti. Çünkü 3D’nin hikaye için bir oyalama aracı olarak kullanılmasını istemiyordu.

7. Arthur’un Ariadne’ye gösterdiği Penrose merdivenleri ile, M.C. Escher'in litografisine atıfta bulunulur.

Escher, optikal illüzyonları ile bilinir.

8. 528491 sayısını filmde pek çok kez görüyoruz.

Fischer’ın Cobb’a verdiği peçetede, otel odalarının kapılarında, Eames’ın Fischer’a 528-491 olarak verdiği sayıda, güç odasında 52 ile başlayan kombinasyonda ve 528-491 olarak belirlenen güvenlik kombinasyonunda karşımıza çıkıyor.

9. "Inception: The Cobol Job" adında bir çizgi roman serisi bulunuyor.

10. Mal'ın kullandığı totem ile, Clifford D. Simak’ın "Ring Around the Sun" adlı hikayesine gönderme yapıldığı tahmin ediliyor.

Bu hikayede bir paralel evrenden diğerine geçme yöntemi olarak bir topaç kullanılıyor.

11. Nolan, Paprika adlı animeden bir miktar esinlenmiş olabilir.

Paprika da rüyalarla ilgili, iki film arasında ciddi benzerlikler bulunuyor.

12. 2000 yılında yayımlanan "The Dream of Lifetime" adlı çizgi romanla da ciddi bir benzerliği bulunuyor.

Çizgi romanda Beagle Boys, bir cihaz kullanarak Scrooge Amca'nın rüyasına girer. Scrooge Amca'nın zihninden, hazinelerini sakladığı kasanın şifresini çalmaya çalışır. Donald Duck, rüyaya dahil olarak onu bu soygundan kurtarır.

13. "Bir gökdelenden atlayıp ölünce bir üst kademede/gerçeklikte uyanma" fikri de bir esinlenme olabilir.

2001 yapımı Vanilla Sky'ın final sahnesinde aynı durum yaşanıyordu.

14. Film Japonya'da yayınlandığında, karışıklığı önlemek adına televizyonun köşesinde o esnada hangi katmanda olunduğu yazılmış.

Japonlar'ı zeki bilirdik oysa ki.

15. Arthur'un Saito'yu ikna etmek için "Filleri düşünme" dediği sahne, George Lakoff’un "Bir Fili Düşünme" adlı ünlü kavramsal anlambilim kitabına göndermedir.

Bu sahnede Saito, bir fikri yerleştirmenin mümkün olmadığını düşündüğünü söylüyordu; bunun üzerine Arthur 'Filleri düşünme dersem neyi düşünürsün?' sorusuna 'Filleri' cevabını alıyordu. Yani Saito'nun zihnine fikir ekmiş oluyordu.

Göndermenin olduğu kitap, birinin zihnine gizli şekillerde bir fikri yerleştirmek için kelime kullanımını anlatıyor.

16. Robert Fischer'a su getiren uçuş görevlisi, Christopher Nolan’ın kuzeni Miranda Nolan’dır.

The Dark Knight Rises’ta da bir hizmetçi olarak küçük bir rolü vardır.

17. Nolan Inception'ı ilk önce korku filmi olarak çekmeyi düşünmüş. Senaryoyu gözden geçirdikçe bir soygun hikayesine çevirmeye karar vermiş.

18. Ana karakterlerden bazılarının isimlerinin anlamları da şaşırtıcı.

Dom Cobb'un en başından beri amacı, eve dönmek. Dom, Slav dillerinde 'ev' anlamına geliyor. Latincedeki 'domus'tan türemiştir. Cobb ise fonetik olarak Urduca, Sanskritçe, Hintçe gibi dillerde 'rüya' anlamına gelmektedir.

Yusuf, rüyalara dalmak için ilaç üreten bir karakter. Kutsal kitaplarda Hz. Yusuf, rüya yorumlama yeteneğine sahip bir isimdir; ona gönderme olduğu aşikar.

Mal ismi ise Malorie'nin kısaltılmışıdır. Fransızca 'malheur'den gelir ve 'mutsuzluk' anlamına gelen sözcüklerden türemiştir. 'Mal' ise yine Fransızcada 'kötü/şeytanî' anlamlarına gelir. Karakteri canlandıran Marion Cotillard'ın Fransız olduğunu da hatırlayalım.

19. Cobb, Ariadne'yi işe alırken çizdirdiği labirent Kral Minos labirentiydi. Yunan mitolojisinde Ariadne, Girit Kralı Minos'un kızıdır.

Ariadne, sevgilisi Theseus'un Minotaur'u (yarı insan-yarı boğa yaratık) alt edebilmesi ve labirentten çıkış yolunu bulabilmesi için ona bir yumak kırmızı ip vererek yardım eder.

Bu mit, Richard Strauss ve Hugo von Hofmannsthal’ın oyun içinde oyun olan 'Ariadne auf Naxos' adlı operasının temelini oluşturmuştur. Bu da rüya içinde rüya hakkında olan Inception'a ilham vermiştir. Filmdeki Ariadne de Cobb'a labirentten çıkabilmesi için yardımcı olur.

20. Filmin ucu açık bırakılmıştı; Cobb rüyada mı, gerçeklikte mi?

Çocuklarını gördüğü sahnede rüyada olmadığı görüşünü savunanlar çoğunlukta.

Dönen totemin Cobb'un olmadığını, eşi Mal'ın olduğu da söyleniyor. Cobb'un toteminin "yüzük" olduğunu söyleyen bir kesim de var.

Çünkü rüyadayken yüzük elinde, değilken yüzük yok.

Diğer bir çoğunluk da her şeyin Saito'nun rüyası olduğu görüşünde.

21. Filmde uykuya dalmak için Édith Piaf dinlediklerini hatırlarsınız.

Şimdi sıkı durun, filmin müziği aslında Piaf'ın "Non, je ne Regrette Rien" şarkısının yavaşlatılmış halidir. Dinleyelim. 👇

Popüler İçerikler

Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
Bahar Dizisinde Timur'un Her Şeyi Anladığı Sahnedeki Çekim Hatası Gündem Oldu!
Dilber Yine Yürek Hoplattı: Yeni Pavyon Dansı Geldi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
30.03.2017

Şu filmle oscar vermediler adama Diriliş ile verdiler enteresan.

Bana böyle galerilerle gelin işte

27.03.2017

Seni Fabrizio öldürdü ama Michael intikamını alıcak

26.03.2017

CHRISTOPHER NOLAN'IN ZEKASINA DAİMA HAYRANIM Bir film adına bu kadar uğraşmak kolay değil 2 saate sığdırdığımız film 10 yılın sonucuymuş 10 yıla değmiş bu film ve Christopher Nolan en sevdiğim şeylerden biridir böyle detaya inilmesi bile adamı sevmemize yetiyor filmde oyunculuklardan ziyade senaryo en ön plandaydı zaten görsellik anlamındada harikaydı her şey müthişti keşke izlememiş olsaydımda sil baştan yapabilme şansına sahip olup ilk kez izleyebilseydim daha izlemediyseniz izleyin bu zekanın donattığı yapıtı şu repliğide atmalıyım "YOU'RE WAITING FOR A TRAIN, A TRAIN THAT WILL TAKE YOU FOR AWAY YOU KNOW WHERE YOU HOPE THIS TRAIN WILL TAKE YOU BUT YOU CANNOT FOR YOU SURE. BUT IT DOESN'T MATTER CAUSE WE'LL BE TOGETHER"

TÜM YORUMLARI OKU (46)