İncelikli Şair Gülten Akın'ı Eşsiz Dizeleriyle Anıyoruz

Türkçe'nin incelikli şairi diye bilinirdi Gülten Akın. Yaşamı boyunca, kelimeleri birbirine en güzel haliyle bağladı, yaşayan dizeler yarattı. Bugün hayata gözlerini yumdu, ancak dizeleri bizim gibi daha çok nesilleri büyütecek ve her zaman yaşayacak.

1. "Bir hayal kahvesinde, oturup ömür çayından içiyoruz."

Gülten Akın, 1933 yılında Türkiye'nin her dem küçümsediği Yozgat'ta dünyaya gelmişti. Bize hiçbir şehrin küçümsenmeyeceğini öğreten duyarlı insanlardan biri oldu.

2. "Bir hikaye bilir söylerim, dost yıldızlara karşı ve sabaha doğru"

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten bir yıl sonra (1956), Yaşar Cankoçak'la evlendi. Hepimizi dizeleriyle büyütürken, 5 de çocuk büyüttü.

3. "Yitirmeli büyük yolların birinde ne varsa, böcekler gibi başlamalı yeniden"

Eşinin görevinden sebep, Anadolu'nun pek çok farklı yerinde yaşadı. Gevaş, Alucra, Gerze ve Saray ilçeleri ile Kahramanmaraş'ta hem avukatlık hem öğretmenlik yaptı. Yaşadığı her yerde, savunmayı ve öğrenmeyi öğretiyordu aslında.

4. "Ben bu dünyanın Alevisi olmalıyım, yana yana tükenmediğime göre..."

1980 darbesi öncesinde yaşananlar, onun da hayatına ve şiirlerine yansıdı. Tutumu her zaman insancıl olmaktan yanaydı. Demokratik kitle örgütlerinin yeniden kuruluşu çalışmalarına katıldı.  İnsan Hakları Derneği, Halkevleri, Dil Derneği gibi örgütlerde kurucu ve yönetici olarak görev aldı.

5. "Ahparig, boylu boyunca yatırıldığın yer ömründe tek dinlenceydi..."

İlk şiiri, 1951 yılında Sol Haber Gazetesi'nde yayınlandı. Daha sonraları Varlık, Hisar, Türk Dili, Yeditepe, Mülkiye gibi pek çok dergi Gülten Akın'a yer vermeye başladı.

6. "Büyü de baban sana, Büyü de, Acılar alacak, Büyü de baban sana, Büyü de, Yokluklar alacak"

1980 sonrasında şiirleri, o güzel duyguları ve insan sevgisiyle yoğrulan halk şiirleri olmaya başladı. Öyle ki, Erdal Eren için pek çok sanatçıdan ve Grup Yorum'dan bildiğimiz Büyü şiirini (ağıt demek daha doğru aslında) kaleme aldı.

7. "Bir deli kuzgun gibiyim yaşlı teleğimle, göğü siliyorum duraksamadan, yorgunluktan değil, öyle sanıyorum, yalnızlıktandır, hızla dökülüyor tüyüm teleğim"

Büyü dışında daha pek çok şiiri bestelendi. Sevinç Eraltay, Grup Yorum, Edip Akbayram ve Sezen Aksu bestelere hayat veren isimler oldu.

8. ''Sözcükler bumerang gibi döner yaralarsa seni, ağzın dilin gereksiz. susarsın...''

Sadece kelimelerle kurduğu ilişki değil, toplumla kurduğu ilişki ile de bir neslin gönlünde bambaşka bir yer sahibi oldu.

9. "Ağıdını bana dirhem dirhem paylaştıran komşum sevinçlerin var mı, nerde niye onları hiç bilmiyorum"

Kadından şair olmaz denilen bu acımasız dünyada, yalnızca kadın şair olmayı değil insan olmayı da öğretti bizlere.

10. "Bu perişan halime sebeptir, senin unutmuşluğunu affetmeyeceğim"

Her dizesinde, her konuşmasında, aldığı her ödülde, 'keşke bazı insanlara birden fazla ömür verilse' dedirtmeyi başaran insan oldu.

11. "Bende bir gülten kaldı, hangi bağa diksem yabancı"

50 kişilik bir jüri ile Türkçe'nin en büyük şairi seçildi, ardındansa Milliyet Gazetesi'nin anketiyle Dağlarca'nın ölümünden sonra yaşayan en büyük şair seçildi.

Bugünse, bizi dizeleriyle yalnız bıraktı...

Popüler İçerikler

Kendisini ‘Cinsel Terapist’ Olarak Tanıtan Buse Aydın’ın Yetkisi Yokmuş!
Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretlerine Zam!
Fenerbahçe Kadın Voleybol'un Genç Yıldızı Duru Türknas'ı Yakından Tanıyalım!