İnce Detaylarıyla Mitolojinin Acı Dolu Aile Hikayesini Gözler Önüne Seren Muhteşem Tablo: Titanların Düşüşü

Yüzyıllardır tartışmalara konu olan, gizemleri hala çözülemeyen binlerce sanat eseri artık internet sayesinde tek tıkla karşımıza geliyor. Biz de bizzat gezemediğimiz müzelerden değerli bir tabloyu incelemeye aldık: Cornelis van Haarlem'in 'Titanların Düşüşü' eseri. Mitolojinin en ilginç ve acı aile efsanesini konu alan eserin tüm detaylarını sizin için derledik. Buyrun içeriğe! 👇

Kaynak 1, 2, 3

Eski çağlar boyunca insanların uğruna uzun yollar kat edip servetler harcadığı sanat eserlerine teknoloji çağı sayesinde artık tek tıkla ulaşabiliyor, en ince detaylarına kadar görebiliyoruz.

O yüzden sizinle beraber yine değerli bir tabloyu incelemeye alalım dedik!

Geçen haftaki içeriğimizi burada bulabilirsiniz;

Nefes Kesici Detaylarıyla Görenlerin Ağzını Açık Bırakacak Muhteşem Bir Bosch Tablosu: Dünyevi Zevkler Bahçesi

'Titanların Düşüşü' adlı bu tablo Hollandalı ressam Cornelis van Haarlem'e ait. Başlığından anlayacağınız üzere eser mitolojide bahsi geçen Titanların 10 yıllık savaşını konu alıyor.

1621 yılında Danimarka Kralı Christian'ın satın aldığı tablo uzun süredir Kopenhag'daki Stantens Müzesi'nde sergileniyor.

Yağlı boyayla yapılan eserin tam boyutları ise 239 × 307 cm.

Öncelikle tabloda karşılaştığımız Titanlar, Yunan mitolojisinde 'Altın Çağ' ismi verilen dönemde dünyayı yönetmiş olan güçlü Tanrı ırkıdır.

2700 yıl önce yaşamış Yunan şair Hesiodos'un eserinden baz alınan hikayeye göre ilk olarak doğan 12 titan, yeryüzünün tanrıçası Gaia ve gökyüzü tanrısı Uranüs'ün çocuklarıdır.

'Titan Kardeşler' olarak anılan ilk on iki Titan arasında altı kız ve altı erkek çocuk vardı. Bunların arasında zaman kavramını simgeleyen Kronos, cinsel bereket ve anneliği simgeleyen Rhea, okyanusları temsil eden Okeanos, güneşi simgeleyen Hyperion bulunuyordu.

Kardeşler arasında en küçük oğlan çocuğu olan Kronos, annesinin de kışkırtmalarıyla beraber babası Uranüs'ün cinsel organını sol eliyle kopararak dünyaya atmış ve gücü kendi eline almıştı.

Ancak kendisini de aynı kaderin beklediğinden habersizdi...

Uranüs'ün devrilmesiyle ikinci kuşak Tanrılar, yani Titan Kardeşler hüküm sürmeye başlamıştı ve kendi aralarında evlenip soylarını devam ettirmekten başka çareleri yoktu.

Babasının gücünü eline alan ve ablası Rhea ile evlenen Kronos, annesinden 'Senin oğlun da seni devirecek' kehaneti duyduğu için doğan çocuklarını hep yutuyordu.

Doğan çocuklarını bir türlü kucağına bile alamayan Rhea bu durumdan sıkıldığı için annesinden yardım istedi.

Altıncı çocuğuna hamile kalan Rhea Girit Adası'ndaki Dikte Mağarası'nda doğum yaparken Gaia, Kronos'u oyaladı ve bebek Zeus dünyaya geldi...

Bunun ardından doğurduğu çocuklarının hayatlarını kurtarmayı başaran Rhea, onların baba Kronos tarafından esir alınmasına karşı koyamadı.

Çocukluğu boyunca orman perileri tarafından keçi sütü ve bal ile beslenen, gizli gizli bakılıp korunan Zeus artık büyüdüğünde babasının karşısına çıkmak istedi.

Teyzesinin yardımıyla babasını uyutup hapisteki erkek kardeşleri Hades ve Poseidon ile kız kardeşleri Hestia, Hera ve Demeter'i kurtardı.

Babasının kuşağını devirmek ve tahta geçmek isteyen Zeus, kardeşleriyle birlikte Titanlar ve Olimposlular arasında 11 yıl süren savaşı başlattı.

Dağlardan kopan kayaların havalarda uçuştuğu, depremlerin yaşandığı, Zeus'un yıldırımlarının ormanları tutuşturduğu yıllar boyunca süren savaşın ardından Titanlar sonunda yenik düştü...

Zeus savaşı kaybeden Titanları 'Tartaros' olarak bilinen cehenneme gönderdi ve tahta oturduktan sonra kardeşlerini yanına alarak üçüncü tanrılar kuşağını başlattı.

Titanların acı sonuyla biten ünlü hikaye ise yüzyıllar sonra van Haarlem'in bu eserine konu oldu! Cehenneme kapatılan Titanların yüzlerindeki korkuyu, endişeyi en ince detaylarıyla işleyen eserde ayrıca 'ideal' bir erkek vücudunun çizilmesi gözlerden kaçmıyor.

Titanların yanı sıra farklı mitolojik canlıları da tabloda görüyoruz. Ancak neden kadın Titanların tabloda yer almadığı sorusu günümüzde hala ışık bulmuş değil...

Peki siz nasıl buldunuz bu hikayeyi ve eseri?

Yorumlarda buluşalım...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

İlk Bakışta Sıradan Bir Düğüne Benzese de Gizli Detaylarıyla Hüzünlendiren Tablo: Arnolfini'nin Evlenmesi
Her Köşesine Gizlenmiş Detaylarda Farklı Bir Atasözünün Bulunduğu Muhteşem Tablo: Mavi Pelerin
Sıradan Bir Resim Olmadığını Gizli Detaylarıyla Kanıtlayıp Görenleri Büyüleyen Muhteşem Tablo: Babil Kulesi

Popüler İçerikler

ATM’lerde 200 TL Krizi: Fatih Altaylı’dan 5 Bin Liralık Banknot Önerisi
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
25.12.2021

ressamın etkilendiği hikayeden yola çıkarak eseri anlatmanız lazımdı. o adamlardan hangisi kronos, hangisi zeus, aralardaki ince detayların yorumları, kelebeklerin anlamları fln şeklinde,,, siz Homerus'un İlyada destanının başını yazmışsınız buraya. bu adamın eserinin yorumu değil, eserin edebi hali oluyor.

25.12.2021

Gerçekten kim ne giymiş, yok ne kadar sexy poz vermişler, bel altı efsaneler gibi içerikler yerine bu gibi sanata dair daha fazla içerik üretmenizi tavsiye ederim. Sosyal içerik platformu olarak sizin insanların yönelimlerinde etkiniz muhakkak ki var.

25.12.2021

Keşke çalışmak zorunda olmasaydım da her gün müze gezip tozan biri olsaydım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ