İnanılmaz Fark! Koronavirüse Yakalanıp İlaç Kullanan ve Kullanmayan Bir Hastanın Akciğerleri

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve uzmanlar koronavirüs hastalarının tedavi sürecinde ilaç kullanılması konusunda sık sık uyarılarda bulunuyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, 55 yaşında ve 1 hafta ilaç kullanmayan pozitif bir hastanın akciğerlerindeki inanılmaz değişimi tomografi sonuçlarını göstererek ortaya koydu.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Samsun’daki yoğun bakım doluluk oranının yüzde 80 olduğunu açıkladı. Uzmanlar ise Samsun’daki yoğun bakım doluluk oranının yüksek olmasının sebebini evlerde tedavi gören pozitif hastaların ilaçlarını kullanmakta tereddüt etmesine bağlıyor.

Hava yollarının hava yerine ciddi şekilde sıvı ile dolduğu gözlemlendi.

Özel bir hastanede görev yapan Göğüs Hastalıkları Kliniği’nden Prof. Dr. Şevket Özkaya da bir hafta ilaç kullanmayan bir pozitif hastanın akciğer tomografisini inceledi. Hasta pozitif haldeyken ilk akciğer tomografisine bakıldı. Tomografide akciğerlerdeki tutulmanın az olduğu gözlemlendi. Akabinde aynı hastanın verilen ilaçları kullanmamış ve 1 hafta boyunca tedaviye uymamış haldeki akciğer tomografisine bakıldı. Sonuç ise ilaç kullanımının önemini ortaya çıkardı. Hastanın akciğer tomografisinde yaygın buzlu camların ve hava yollarının hava yerine ciddi şekilde sıvı ile dolduğu gözlemlendi.

"İlaçları kullanmayan hasta 1 hafta sonra solunum yetmezliği ile geldi"

Akciğer tomografisinde oluşan değişim ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Şevket Özkaya, 'Ekranda 55 yaşında bir kadın hastamızın filmini görüyorsunuz. Bu kadın hastamız acil servisimize ateş şikâyetiyle geldi ve koronavirüsünden şüphe ettik. Testini yaptığımızda ise testin sonucu pozitif geldi. Tomografi çektiğimiz zaman akciğerlerinde henüz ciddi bir tutulum görünmezken hastamız 55 yaşında olduğu için her an ilerleyebilir korkusuyla Sağlık Bakanlığımızın önerdiği ilaçları ve reçeteyi hastanemizden kendisine verdik. Hasta kendini evde karantinaya aldı fakat sonradan öğrendik ki tereddüt ettiği için ilaçlarını kullanmayarak kendini evde tedavisiz bırakmış. Yaklaşık bir hafta sonra aynı hasta acil servisimize bu sefer solunum yetmezliği şikâyetiyle geldi. Solunum yetmezliği gelişince hastanın akciğer tomografisinde ‘buzlu cam’ dediğimiz ve daha ileri konsolide alanların oluştuğunu gördük. Yaygın akciğer harabiyeti dediğimiz bir tablo oluşmuştu. Bu durumda hastada solunum yetmezliği olduğu için yoğun bakıma almak zorunda kaldık' dedi.

"Geriye dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşıyoruz"

Tedaviye başlanmadığı durumda solunum yetmezliğine kadar gidildiğini ve bazı zamanlar hastayı kaybettiklerini söyleyen Prof. Dr. Şevket Özkaya, 'Koronavirüsün insanlar üzerindeki inanılmaz etkilerini son 3-4 ayda daha ağır hissettik. Bütün hastaneler ve yoğun bakımlar neredeyse tama yakın doluluk oranı ile çalışıyor. Sağlık çalışanlarından da çok fazla enfekte olan var. İnsanlarımızın özellikle bu hastalıktan korkarak doktora gelmediklerini; geldikleri zaman da kendilerine korona virüsü tanısı koyulduğunda sağlık bakanlığımızın önerdiği bütün hastalara ücretsiz dağıtılan ilaçları kullanmakta tereddüt ettikleri için inanılmaz derecede akciğerlerinde harabiyet ve solunum yetmezliği ile karşı karşıya kaldıklarını görüyoruz. Bizim bu konuda vatandaşlarımıza bu hastalığın ciddiyetinin bilincinde olarak sorumlulukla davranmalarını ve maske, mesafe, temizlik kuralına dikkat etmelerini öneriyoruz. Mutlaka en ufak şikâyetlerinde vakit kaybetmeden tanı konulmasını sağlamalarını ve bakanlığımızın verdiği ilaçları kullanmalarını öneriyoruz. Aksi takdirde gerçekten geriye dönüşü olmayan sonuçlarla karşılaşıyoruz' diye konuştu.

AKP'li Keçiören Belediyesi Lüks Otomobile 'Zorlu Coğrafi Koşulları' Gerekçe Gösterdi
İstinaf Mahkemesi Kararı Bozdu: Uber Geri Geliyor
İçişleri Bakanlığı'nın Yılbaşı Eğlencesi Yasağına Rağmen Oteller Durmuyor! Tek Şart Alçak Ses

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
TSK'dan Atatürkçü Teğmenlerin Kılıçlı Yemini İçin Açıklama: "Mesele Kılıç Değil, Emre Uyulmaması"
YORUMLAR
24.12.2020

Şimdi bu ilacı genç yaşlı demeden herkese aynı dozda veriyorlar. Hiç sormuyorlar bu kişin kalbi mivar,herhangibir hastalığı varmı diye. Kovitten ölmesen bu sefer verilen ilaçlar organları iflas ettirecek çoğu kişiden kalp krizi geçirdiğini duydum. İnsanlar bu nedenle kullanmaya çekiniyor haklı sebeple.

24.12.2020

Covid oldum öksürüğüm başlamıştı sonrasında covid testi pozitif çıkınca hemen ilaçlara denilen dozda başladım öksürüğüm kesildi ve 4 gün sonra tamamen normale döndüm ilaçlar işe yaradığına şahit oldum faaakaat ilaçlar innanıllmaz derecede kalp çarpıntısı yaptı kalbi sağlam olmayan bir kişinin kalp krizi geçirebilme olanağı kendi gözlemlerimce yüksek herhangibir hastalığınız var ise doktorunuza danışın

24.12.2020

İlaçların daha da kötü yaptığını ağır geldiğini de duyuyoruz ama o nasıl olacak misal ben engelli birisiyim ilaç içmem gerektiğinde en düşük dozda ilaç içiyorum hasta olsam koronadan değil ama ilaçlardan kesin ölürüm :)

TÜM YORUMLARI OKU (18)