İmrenmeyen Taş Olur: 14 Maddeyle Türkiye'nin Deniz ve Tekne Tutkunu CEO'ları

Hiç kuşkusuz pek çoğumuzun çocukluk, gençlik, hatta yetişkinlik hayalidir: Günün birinde bir tekne sahibi olup denizlere açılmak, ve hatta o tekneyle dünya turu yapmak. 

Tekne tutkusu tabii ki, iş dünyasının ünlü CEO’larının da en çok keyif aldığı hobiler arasında yer alıyor çünkü paranız yetiyorsa niçin almasın? Şaka bir yana, Capital Dergi'nin denize gerçekten tutkun iş insanlarıyla yaptığı röportajları bu galeride imrene imrene sizler için derledik. ⚓

1. Rahmi Koç

İş dünyasında tekne tutkusu denince kuşkusuz ilk akla gelen isim Rahmi Koç. Hepimiz kendisinin 2004 yılında Nazenin IV adlı teknesiyle yaptığı dünya turuna dair haberleri okumuşuzdur. Bu anlamda Koç, aslında birçok deniz tutkunu insanın hayalini gerçekleştirdi. 22 ayda dünyanın etrafında dönen Nazenin IV, 37 buçuk metrelik motorlu-yelkenli bir tekneydi; ve sekiz mürettebatla denize açılmıştı. 

Rahmi Koç, hem deniz tutkunu olduğu için teknesi olan, hem de tekne yapımı gerçekleştiren bir şirketi bulunan iş adamlarından biri.

2. Ferit Şahenk

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk de, Gladiator ve Capricorn

isimli iki adet tekne sahibi. Kendisi yarışlara da katılıyor. Kalabalık tatilden hoşlanan Şahenk’in, tekne yolculuklarında yanında genellikle eşinin ve kendisinin ailesi oluyor. Arkadaşlarını da mutlaka teknesine davet ediyor. 

Güneşin altında saatlerce yatmaktan hoşlanmadığı için, teknede ailesi ve dostlarıyla uzun sohbetleri; ve yine teknede kitap okumayı tercih ediyor. Hırvatistan ve Yunanistan, tekneyle açıldığı koylar arasında.

3. Ömer Dinçkök

Akkök Holding Yönetim Kurulu’ndan Ömer Dinçkök, dümen başına geçip yazları iş stresini ailesini teknede gezdirerek atıyor. Yazın fırsat buldukça soluğu Ege’de demirli teknelerinde aldığını söylüyor. Çok sevdiği teknesinin ismi ise, Magnum 56.

4. Bülent Eczacıbaşı

Eczacıbaşı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı da tekneyle açılmayı çok sevenlerden. Eşiyle yaz aylarında özellikle Bodrum’da teknelerinde tatil yapmayı sevdiklerini söylüyor. Genellikle Ege koylarını tercih ediyorlar ve global platformlarda yer alan önemli yabancı konuklarını da Bodrum’da ağırlıyorlar.

5. Ömer Sabancı

Densa Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı da eşi Arzu Sabancı ile birlikte kendilerine ait teknede koy koy dolaşmakta huzur bulanlardan. Ayrıca teknede arkadaşlarına özel davetler de düzenliyor. Onlar da en çok Bodrum’u tercih ediyorlar.

6. Cem Hakko

Vakko Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, genelde her yaz Bodrum’da teknesiyle tatil yapıyor. Balık tutmayı çok seven Hakko, yazın neredeyse hep denizde ve de hep tekne üstünde.

7. Mustafa Taviloğlu

Mudo’nun kurucusu Mustafa Taviloğlu’nun tekne tutkusu o kadar büyük ki, seyahat etmek ve balık tutmak için ayrı iki tekne almış. Black Sea adlı seyahat teknesinin yarı sıra, İstanbul’da balık tutmak için aldığı diğer teknesi ise Sarıyer’de duruyor. 

Mustafa Taviloğlu, çoğu deniz tutkununun yapmak istediği okyanusu tekneyle geçme hayalini de gerçekleştirenlerden. 6 kişilik mürettebatla toplamda 2 bin 950 mil kat ederek 4 gün motorla, sonraki 9 gün ise yelkenliyle yolculuk yapıp Atlantik Denizi'ni aştı. 5 Aralık 2013 günü yolculuğa başlayan ekip, hedefleri olan Karayipler’deki Saint Marten Adası’na 13 Aralık’ta ulaşmıştı.

8. Zafer Kurşun

Orjin Grubu kurucularından Zafer Kurşun da geçtiğimiz yıllarda balık tutmak için 44 fitlik bir tekne aldı. Kendisi kullanmak istediği için kaptanlık ehliyeti de alan Kurşun, tekne turu ve balık avı için Gökova Körfezi’ni tercih ediyor. 

Arkadaşlarıyla balığa çıkmayı çok seven Kurşun’un kendi balık ekibi de var. Beraber kılıç, sinarit, lagos gibi balıkları avlıyorlar. Gökova Körfezi, Göcek, Marmaris ve İzmir’de Sığacık Körfezi gibi yerlere açılıyorlar.

9. Can Çelebioğlu

Çelebi Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Çelebioğlu, 2006 yılında edindiği tekneyle deniz tutkusunu ilerletmiş. Her yaz 4 aylık bir zaman diliminde vakit buldukça denize açılıyor. Artık hobilerine daha fazla vakit ayırdığını söyleyen Çelebioğlu, “Deniz hayatım tam 8 yıl önce başladı. Artık denize daha fazla zaman ayırmak istiyorum. Yaz aylarında olabildiğince tekneyle gezerek vakit geçiriyorum.' diyor ve ekliyor: 

“Eşim ve 14-16 yaşında olan çocuklarımla okul tatillerinde mutlaka açılıyoruz. Fakat sevdiğimiz arkadaşlarımızla da yeni rotalar çizmek keyifli oluyor. Kendi turumuzu kendimiz belirliyoruz.'

'Denizin dinlendirici olması kadar heyecanı da var. Kötü havalarda zaman zaman istemediğiniz şekilde kötü şartlara da maruz kalıyorsunuz. Bu da işin heyecanı. Türkiye’de gitmediğim görmediğim yerleri görmek büyük mutluluk. Hedefim İspanya’ya kadar ilerleyebilmek.'

10. Hakan Yedier

Petra Genel Müdürü Hakan Yedier ise şöyle diyor: 'Çok zengin bir kültürel mirasa sahip, coğrafi olarak eşsiz bir ülkede yaşıyoruz. Böyle bir ülkede yaşayıp denize bir sevgi beslememek sanıyorum imkansız.'

'Seyre elverişli hava ve deniz koşulları olduğunda ve yoğun iş tempomdan fırsat bulduğum her zamanda yelkenli teknemi kullanmaktan büyük keyif alıyorum. Ama tekneyi en çok yaz mevsiminde, arkadaşlarla beraber gezmek, yeni yerler keşfetmek ve spor amaçlı yelken yapmak için kullanıyorum. Yeni koylar keşfetmek, seyrin verdiği dinginlik ve denizle iç içe olmanın sağladığı huzur kesinlikle vazgeçilmez bir keyif. Zaten bunu basit bir yelken merakı olmaktan çıkarıp tutkuya dönüştüren de bu keyif ve dinginlik oluyor.'

'2011 yazında Korsika adasının Bonifacio limanından çıkıp Sicilya’ya gece seyrindeyken yaşadığımız beklenmedik fırtına sanıyorum en unutulmaz maceram. Gece başlayan fırtına ve seyrin açık denizde olması bizi alternatifsiz bırakmıştı. O noktada seyre devamdan başka şansımız yoktu ve fırtına içinde yaklaşık dört saat boyunca can yelekleri ve emniyet halatlarıyla tekneye bağlı bir şekilde seyir yaptık.'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

11. Celal Oktay

Fasdat Genel Müdürü Celal Oktay, 'Sandal kullanırdık' diyor.

'Sahil çocuğu olmam nedeniyle tekne hobim çocukluğumdan beri var. Son 8 yıldır kullandığım teknemin adı Cloud 9, yelkenli. Ondan önceki 8 yıl yine yelkenliydi ve ismi Derviş’ti. Çocukluğumda ise evimizin önünde aile fertlerinden birinin sandalı mutlaka dururdu ve biz bu sandalları kullanırdık.'

'Bundan sonraki hedeflerimden biri, gençlik hayalim olan tekne ile dünya turunu eşimle birlikte önümüzdeki 3-4 yıl içinde gerçekleştirebilmek. İnsan teknede dostlarıyla, ailesiyle yaptığı gezilerde birçok macera yaşıyor.'

12. Orhan Turan

ODE Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan ise kendi sevdasını şöyle anlatıyor: “Deniz tutkum gençliğimden bu yana sürüyor. Ailemle birlikte her yaz tekne kiralayıp mavi yolculuk yapardık. 10 yıl boyunca haziran ve temmuz aylarında bir hafta denize açılıyorduk. Bu hiç aksamadan 2005 yılına kadar sürdü.'

'Çok keyifli geçiyordu. 'Artık kendi teknemiz olsun' diye düşünmeye başladık ve 2005 Mart ayında ilk teknemi aldım. Deniz benim için bir tutku, tekne seyahatlerimi 2005 yılından bu yana sürdürüyorum. OZZY isimli bir teknem var. Oğlumun adı Ozan olduğu için onu çağrıştırsın diye adını Ozzy koyduk.'

'Açıkçası denizde olmak benim için bir kurtuluş. Sanırım çok yoğun çalışan insanlar için genelde böyledir. Ben teknede hem dinleniyorum, hem yaşıyorum, hem de işlerimi takip edebiliyorum. Teknedeyken kafam boşalıyor ve kendimi o kadar dinç ve enerjik hissediyorum ki adeta enerji depoluyorum.'

13. Nezih Barut

Abdi İbrahim Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut da yaz aylarını ailesiyle teknesinde Ege sahillerinde geçiriyor. Barut ailesinin Splash isimli bir teknesi bulunuyor. Genelde tekneyi Bodrum’a demirliyorlar.

14. Cem Boyner

Cem Boyner’in ise BMW Group Designworks USA tarafından tasarlanan spor gezi teknesi var. 8,95 metre boya ve 2,99 metre genişliğe sahip teknede, tavan yüksekliği 1,85 metre olan çift kişilik bir kamara bulunuyor. Cem Boyner, ayrıca son yıllarda balık tutmak için de tekneyle denize açılıyor. Mustafa Taviloğlu ile orkinos avına birlikte sıkça çıkıyorlar.

BONUS: Mustafa Koç

21 Ocak tarihinde kaybettiğimiz iş adamı Mustafa Koç'un tekne, yelkenli ve sörf de dahil olmak üzere, doğaya karşı olan tutkusu her zaman konuşuldu.

14 Maddede Renkli Hobileriyle Bir İş Adamından Çok Daha Fazlası: Mustafa Koç

Popüler İçerikler

Meteoroloji 49 Kente Fırtına Uyarısı Verince Hava Forum 58 Kilo ve Altında Olanları Tiye Aldı
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
YORUMLAR
07.07.2016

Deniz müthiş bir tutkudur. İnsana sonsuz bi huzur verir. Ben de bu içeriktekiler gibi deniz tutkusu ile doluyum ancak aramızda çok ama çok önemli bir fark var: para.

Ülkemizi denizimizi pek çok seviyoruz o yüzden yunan bayrağı çekip uç kuruş az vermek için vergiyi Yunanistana oduyoruz:)

“İhtiyaçtan fazla mal haramdır, hırsızlıktır. Altın ve gümüş, yoksullar üzerinde hegemonya kurmak için kullanılıyor. İnfak edilmiyor, mülkte şirk koşuluyor. Kırkta bir diye bir şey tutturulmuş gidiyor. ‘Komşusu açken tok yatmamak için zengin mahallelerine taşınanlar var.’ Peki sokaktaki açtan, yoksuldan haberiniz var mı? Bu dinin klasik fıkıh anlayışı, yeryüzünün sokaklarında aç gezen 1 milyar insan için ne diyor?

O fıkıh, Ömer’i vuranların, Ebuzer’i çöle gömenlerin, Ali’yi hançerleyenlerin, Hüseyin’i susuz bırakanların, Medine’yi yağmalayarak 900 sahabe kadınına tecavüz edenlerin ve Kabe’yi mancınıkla ateşe verenlerin fıkıhıdır. O fıkıhtan bir şey çıkmaz. O, zenginlerin, kodamanların, cariye ve köle sahibi olma peşine düşmüşlerin fıkıhıdır. Sultanların, harem ağalarının, zindandan İmam-ı Azam’ın kırbaçtan morarmış cesedini çıkaranların, kırkta bircilerin fıkıhıdır… Zaman ayağa kalkmak zamanıdır. Ebuzer Gıffari’nin dediği gibi ‘geceyi aç geçirip de kılıcına davranmayanın aklından şüphe ederim!"

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ