İmla Hatası Yapanlar Üstün Zekalı Oldukları ve Hızlı Düşündükleri İçin mi Bu Tip Yanlışlar Yapıyor?

Da ve de'yi ayırmayı öğretmekten bıktık ama imla hatası yapanların zeka seviyelerinden şüphe etmekte aceleci miyiz?

Yıl 2020, net bir şekilde söyleyebiliriz ki yazım hatalarına kimsenin tahammülü kalmadı.

Sadece Twitter yahut Instagram'da değil WhatsApp'te de bu iş kritik bir seviyeye ulaştı. Herhangi bir yazım hatası kabul edilmiyor, doğrusunun neden yazılmadığı haklı biçimde sorgulanıyor. Kuralları çiğneyenlerin açıklaması ise genellikle 'aceleyle' yazdıkları ve aslında kuralları bildikleri.

Yazım hatası yapanlara dair genel bir küçümseyici yargı var, o da zeka seviyelerinin normalin altında olduğu.

Bu fikir çoğu insana mantıklı gelse de tam zıt görüş de var, yani yazım hatası yapanların yüksek zekaya sahip oldukları için bu tip detayları es geçtikleri... Her ikisini de inceleyelim, de/da ayrımını yapamayanlara saygı mı göstereceğiz yoksa eleştirmeye devam mı edeceğiz karar verelim.

Sözcükleri doğru kullanamayan, yazılışlarını kavrayamamış birinden bahsediyorsak düşük zeka yargısı mantıklı ama...

Genellikle kişiler kalemle yazarken, resmi bir metin kaleme alırken bu hataların hiçbirini yapmıyorlar. Bunun yanında üşengeçlik, dikkatsizlik sebebiyle yazım hatası yapmak kişinin ortalama zekanın altında olduğu yargısını kuvvetlendiriyor. Bazı durumlarda doğrusunu yazmak daha kolayken yanlış yazılıyorsa buradaki açıklama biraz daha farklı.

Diğer teze bakalım, bu biraz daha ilginizi çekecek.

Yazım hatası yapanlar, sözcüklerin ve kuralların kullanımında esnek olanlar aslında bu hatayı kafalarındaki düşünce yoğunluğu sebebiyle yapıyor. Onlar aceleyle bunun gerçekleştiğini söylese de yoğun düşünceler ve bu düşüncelerin hızlı akışı onlar için bazı hatalar yapılması sonucunu doğuruyor.

Yani eleştirilerin hiçbir anlamı yok, zeki insanlar fikirlerini sıralamayla uğraşırken bazı hatalar yapabiliyor.

Bunu 'şekilden ziyade anlama odaklanma' olarak anlatabiliriz fakat tam emin olamadık. Çünkü yazmak, iletişim kurmak için belli bir özen gerekiyor ama ya bazı insanlar bu özeni göstermek yerine daha derin düşüncelerle boğuşuyorsa?

Durum böyle. Ortada iki ayrı tez var ve ikisi de hayli mantıklı görünüyor.

Sizce yazım yanlışları yapan kişiler zeki oldukları için mi yoksa aksine, zeka seviyeleri olması gerekenin altında olduğu için mi bunu yapıyor? Üçüncü seçeneği unutmayalım, yazma biçimimizin zekamızla hiç ama hiç alakası da olmayabilir. Ne dersiniz?

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Taraftarının Ortak Noktada Buluştuğu Tek Çözüm: Ali Koç ve Yönetimin Değişmesi
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Cübbeli Ahmet Çakarlı Araçla Geldiği Etkinlikte Şeriatı Savundu: Skandal Sözlere Tepki Yağdı!
YORUMLAR
23.01.2020

net abi. derin noktalama veya yazım yanlışlarından ziyade ki/de gibi ana yazım hatalarını önemsemeyen insanların beyninin analitik veya düzenli çalıştığına inanmıyorum. şurada yazdığımız iki cümle, iki harf silip düzeltmek üşengeçlik değil bilmemektir. bu da ayıp değildir, öğrenin ve öğretin.

23.01.2020

ne alaka abi adamlar normal el yazısı yazmıyor ki klavyeden yazıyor eli baska yere basıyor ya da bir tuşa basmayı unutuyor

23.01.2020

İmla hatası yapanlar üstün zekalı oldukları ve hızlı düşündükleri için bu hataları yapıyorlarsa; imla hatası yapmayanların alayı yavaş düşünen geri zekalılar mı yani?!

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ