İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) sektörde, döviz yükselişinden ötürü inşaat malzemesi kalemlerinin fiyatının artmasının yüz binlerce müteahhiti batırabilecek bir tehlike haline geldiğini açıkladı.
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) sektörde, döviz yükselişinden ötürü inşaat malzemesi kalemlerinin fiyatının artmasının yüz binlerce müteahhiti batırabilecek bir tehlike haline geldiğini açıkladı.
Sözcü'nün haberine göre İMKON başkanı Tahir Tellioğlu, 'Durağanlaşan piyasa ve döviz kurları ile inşaat malzeme fiyatlarının yükselişi müteahhitlik sektörünü adeta kilitledi. Sektörü büyük bir krize ve buhrana sürükledi. Şu ana kadar sektörde batan müteahhit sayısının yaklaşık yüzde 20'ye yaklaştı, Bu şekliyle yıl sonunu bulmadan, sektörün yüzde 30'nun daha batma riskiyle karşı karşıya kalacağının ayak seslerini duymaktayız' dedi.
Tahir Tellioğlu sektörün durumuyla ilgili olarak 'Konu sadece 400 bine yakın müteahhidin, 100 bininin taşıdığı batma riskini bertaraf etmek değil. Aynı zamanda bu 100 bine yakın batma riski olan müteahhidin ilişkili olduğu ortalama 5'er alt taşeron şirket, malzeme tedarikçilerini batırmaları ve inşaatlarında 700 bine yakın istihdam edilen kişinin de işinden olma riski var' derken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuya el atmasını istediklerini ifade etti.
Son dönemde sayıları artan konkordato ilanları ile ilgili olarak da 'Maalesef bunların yüzde 75'inin inşaat ve inşaatla ilişkili şirketler. Bu durum da sektörün gerçekten ne kadar büyük bir sıkıntıya düşürdüğünü görüyoruz. Konkordato ilanlarına daha sıkı şartlar getirilerek, art niyetli kişilere de fırsat verilmemelidir' diyen Tellioğlu, hükümete müdahale çağrısında bulundu.
İMKON başkanı Tellioğlu'nun, inşaat sektörünün canlandırılması için talep ettiği bazı düzenlemeler şu şekilde,
Projelerinde süre sıkıntısı yaşayanlara ek süre verilmesi
Kat karşılığı iş yapan müteahhitlere cezasız ek süre verilmesi
Konut kredi faizlerinin sosyal nitelik şartları çerçevesinde düşürülmesi
Sıfır konut satışında tapu harç bedeli muafiyeti getirilmesi
Yapılan binalar depreme dayanıklılığa dair denetime sokulsa, batan müteahhit oranı %90'a ulaşacak. Bence kaşınmayın.
çiftçiler 20 yıldır batıyor kimse ek süre de vermedi, başka bişey de vermedi. beton yesin müteahhitler çok da umrumuzda, bide haber yapıypsunz
Eğitimsiz ve sermayesiz yapılan tek iş müteahhitlik olmalı. Adam sıfır nakit ile sözleşme bağlayıp bina dikiyor. Müthiş kar oranı kalıyor. Büyük firmaların nakit akışı sıkıntıda olmalı ki böyle haberler çıkıyor. Devlet acil beleşe para verip batmalarını önlemeli. Hava vergisi su vergisi vs bir şeyler uydurulur, sıkıntı yok.