IMF Ekonomik Beklentisini Açıkladı: Enflasyon Ne Olacak?

Uluslararası Para Fonu(IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirterek, bu yıl için büyüme beklentilerini düşürdü.

Enerji sorunu daha büyüyecek mi?

IMF bugün yayınladığı 'Dünya Ekonomik Görünümü Ocak 2022-Ara Dönem Raporu'na göre, Covid-19 Omicron varyantına bağlı olarak ülkelerde yeniden kısıtlamalar uygulanmaya başlandığı hatırlatılan raporda, artan enerji fiyatları ve arz kesintilerinin başta ABD olmak üzere birçok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkede beklenenden çok daha yüksek bir enflasyona neden olduğuna işaret edildi. Çin'in emlak sektöründe yaşanan daralma ve özel tüketimin beklenenden daha yavaş toparlanmasının da büyümenin sınırlanmasında etkili olduğu kaydedildi.

Tüm bunlara bağlı olarak global ekonomik büyüme tahmini bu yıl için yüzde 4,9'dan yüzde 4,4'e çekildi. IMF, 2021 yılında global ekonominin yüzde 5,9 büyüdüğünü tahmin ediyordu. IMF, 2023 yılında büyümenin daha da aşağı geleceğini ve yüzde 3,8 seviyesinde gerçekleşeceğini düşünüyor. IMF'nin gelecek yıl için tahmini bir önceki yüzde 3,6 olan tahminin biraz üzerinde yer aldı.

IMF'nin enflasyon beklentisi ne?

IMF, enflasyonun devam eden arz ile birlikte önceki raporda öngörülenden daha uzun süre devam etmesini bekliyor.

Uluslararası Para Fonu, gelişmiş ekonomilerin tamamına yakını için bu yılki büyüme tahminlerini düşürdü. 

GSYH beklentisi ABD için yüzde 5,2'den yüzde 4,0'e, Euro Bölgesi için yüzde 4,3'ten yüzde 3,9'a, Almanya için yüzde 4,6'dan yüzde 3,8'e, İtalya için yüzde 4,2'den yüzde 3,8'e, Fransa için yüzde 3,9'dan yüzde 3,5'e, İspanya için yüzde 6,4'ten yüzde 5,8'e, İngiltere için yüzde 5,0'ten yüzde 4,7'ye, Kanada için yüzde 4,9'dan yüzde 4,1'e çekildi. Sadece Japonya için büyüme beklentisi yüzde 3,2'ten yüzde 3,3'e yükseltildi.

Gelişmiş ülkelerde durum nasıl?

2023 Yılı beklentilerinde ise yukarı yönlü revizyonlar geldi. 

Beklentiler ABD için yüzde 2,2'den yüzde 2,6'ya, Euro Bölgesi için yüzde 2,0'den yüzde 2,5'e, Almanya için yüzde 1,6'dan yüzde 2,5'e, İtalya için yüzde 1,6'dan yüzde 2,2'ye, İspanya için yüzde 2,6'dan yüzde 3,8'e, İngiltere için yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye, Kanada için yüzde 2,6'dan yüzde 2,8'e çıkarıldı. Fransa için beklenti ise yüzde 1,8 olarak korundu.

Gelişmekte olan ülkelerde durum nasıl?

IMF, gelişmekte olan ekonomiler için de bu yıl aşağı yönlü revizyonlara gitti. 

2022 Yılı büyüme beklentileri Çin için yüzde 5,6'dan yüzde 4,8'e, Rusya için yüzde 2,9'dan yüzde 2,8'e, Brezilya için yüzde 1,5'ten yüzde 0,3'e, Meksika için yüzde 4,0'ten yüzde 2,8'e, Güney Afrika için yüzde 2,2'den yüzde 1,9'a çekildi. Hindistan'ın büyüme beklentisi ise yüzde 8,5'ten yüzde 9,0'a çıkarıldı.

Gelecek yıl için Çin'in büyüme tahmini yüzde 5,3'ten yüzde 5,2'ye, Brezilya'nın yüzde 2,0'ten yüzde 1,6'ya indirilirken, Hindistan'ın yüzde 6,6'dan yüzde 7,1'e, Rusya'nın 2,0'den yüzde 2,1'e, Meksika'nın yüzde 2,2'den yüzde 2,7'ye yükseltildi. Güney Afrika için beklenti yüzde 1,4 olarak korundu.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

Enerji Krizi Yönetilemedi mi: Sanayide Krizin Faturası Kime Çıkacak?
Eski Ekonomi Bakanı 'Hükümetler Piyasayı Yenemez' Dedi ve Sordu: İnatlaşmaya Ne Gerek Vardı?
Dünya Ekonomik Forumu ama Yoksulluğa Çözüm Yok: Eşitsizlik Artıyor Davos Susuyor!
İşlemler Durdu: Parasının Değerini Korumak İsteyen Rusya'dan Döviz Kararı
Borsalarda Fırtınaya Hazırlık: Merkez Bankaları Sarsıntı Yaratacak!
Borsalarda Çöküşe Hazır Olun: Yedek Planı Olmayan Kalmasın!

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman