IMF'den Türkiye İçin Uyarı: İşsizlik ve Enflasyon Artacak

Uluslararası Para Fonu (IMF) artan politik belirsizliğe vurgu yaparak işsizliğin ve enflasyonun yükseleceği uyarısında bulundu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'de bu yıl büyümenin yüzde 3'ün altında ve enflasyonun da 2016 ve 2017'de yüzde 8 dolayında seyredeceğini öngördü, büyümede yavaşlamaya bağlı olarak 'yüksek düzeydeki işsizliğin daha da artacağı' uyarısını yaptı.

Doğan Haber Ajansı'nda yer alan habere göre; Olağan Madde IV görüşmeleri kapsamında 19-31 Ekim arası Türkiye'ye gelen IMF heyeti, İstanbul'da özel sektör ve mesleki kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi, Ankara'da ise resmi temaslarda bulundu. Heyet, bir rapor hazırlayarak kamuoyu ile paylaştı.

Türkiye'deki siyasi ortam ve turizm gelirlerindeki ciddi düşüş vurgulandı

Raporda, 'Türk ekonomisi bugüne kadar bir çok şoka karşı dayanıklılık gösterdi ancak artan politik belirsizlik, turizm gelirlerindeki sert düşüş ve yüksek şirket borçlanması ekonomiye zarar veriyor. Mevcut para politikası duruşu ekonominin yavaşladığı dönemde enflasyonu sınırlama ihtiyacını dengeliyor, bu duruş daha fazla gevşeme yapılmadan korunmalı' denildi.

İlerleyen dönemlerde 'işsizlik artacak'

Türkiye ekonomisinde büyümenin 2015'teki yüzde 4 düzeylerinden bu yıl yüzde 2,9'a gerilemesinin beklendiğine de dikkat çekilen raporda, buna bağlı olarak 'işsizliğin de artacağı' uyarısı yapıldı. Enflasyonun yüzde 5 hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam edeceğinin de belirtildiği raporda, asgari ücret artışlarının da etkisiyle enflasyonun bu yıl ve gelecek yıl yüzde 8 dolayında seyredeceği öngörüldü.

Raporda şu tavsiyelere yer verildi:

'Mevcut para politikası duruşu, hâlâ hedefin üzerinde seyreden enflasyonun düşürülmesi ihtiyacı ile yavaşlayan ekonomik görünüm arasında bir denge gözetmektedir. Elverişli dış koşullar şu ana kadar yardımcı olmuştur fakat dış finansman ihtiyaçları yüksek seyretmeye devam etmekte ve mâli alanı sınırlamaktadır. Bununla birlikte, kamu maliyesinde bir miktar gevşeme ekonomiyi desteklemek için uygun olacaktır. Makro-ihtiyati tedbirler döviz kuru riskini azaltmak için güçlendirilmelidir.'

Popüler İçerikler

Narin Güran'ın Babası Arif Güran İlk Mahkeme Sonrası Konuştu: "Kızımı Nevzat Bahtiyar Katletti"
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
YORUMLAR
05.11.2016

Devletin en büyük karı ithal mallara uyguladığı faiş vergiler. Yarin euro 4-4.5 bandına yaklaştığında bu ithalat yarı yarıya düşecektir. Peki o zaman devlet vergi almak için ne yapacak? o mercedeslere nasıl binecekler? o saraycık aylık 70 milyonu bulan giderini nasıl karşılayacak?? aklınız varsa birikmiş paranızı dövize çevirin sonra ben bilmiyordum felan demeyin

05.11.2016

Hiçbirşey olmaz kardeşim. Dayayacak vergi zammını, inşaat baronlarına satacak 3.köprünün ve kuzey otoyolunun olduğu tüm arazileri. En az 10 yıl daha götürür onları. Ve çakma büyüme oranları ile halkımız kanmaya devam eder bu oyunlara

05.11.2016

yalandır iftiradır önümüzü kesmeye çalışıyorlar yorumları gelmedi mi daha?

05.11.2016

yav he he

TÜM YORUMLARI OKU (34)