İmar Barışı'nı Fırsat Görenler İnşaata Başladı: Karadeniz Yaylaları Kaçak Yapılarla Doldu

İmar Barışı uygulamasını fırsat olarak görenler Doğu Karadeniz yaylarında kaçak yapı inşatlarına başladı. Valilik, İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 öncesini kapsadığını ve bu tarihten sonra imar düzenlemesine aykırı olarak dikilen binaların suç kapsamında değerlendirileceğini belirterek vatandaşları uyardı. Ancak inşaatlar tüm uyarılara rağmen sürüyor... 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize'deki Ayder Yaylası için 'Ayder’i kirlettik, rezil ettik' çıkışı ile gündeme gelen Doğu Karadeniz yaylalarındaki kaçak yapılara karşı Trabzon, Rize, Giresun ve Gümüşhane illerinin valilikleri harekete geçti.

Yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu

Yapı yoğunluğu artan ve doğal güzellikleri bozulan yaylaların kurtarılması amacıyla, Trabzon'da 1750, Giresun'da 1700, Rize'de 350, Gümüşhane'de ise 306 olmak üzere toplam 4 bin 106 kaçak yapı için yıkım kararı alındı. Bölgede, ilk yıkımlar Uzungöl Tabiat Parkı'nı da bünyesinde bulunduran Trabzon'un Çaykara ilçesinde gerçekleştirildi. Ancak yıkımlar yaylacılardan gelen tepkiler üzerine durduruldu.

İmar Barışı kararı kaçak yapı sahiplerini sevindirdi

Türkiye genelinde getirilen İmar Barışı uygulaması, Doğu Karadeniz'de yaylalarda inşa edilen ve yıkım kararı alınan kaçak yapı sahiplerini harekete geçirdi. Ayder Yaylası ve Uzungöl Turizm Merkezi başta olmak üzere yaylalardaki kaçak yapı sahipleri İmar Barışı uygulamasından yararlanmak için başvuru yapmaya başladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri ile e-devlet üzerinden başvuru yapan yaylacılar, Yapı Kayıt Belgesi almayı bekliyor. Uygulama, yapıları için yıkım kararı alınan yaylacıları sevindirdi.

Kaçak yapı furyası başladı

İmar Barışı ile Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kaçak yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşların, yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeye başladığı ortaya çıktı. Jandarma, Doğa Koruma ve Milli Parklar ile Orman Müdürlüğü ve belediye ekipleri kaçak inşaatlarla ile ilgili tutanaklar tutmaya başladı. Doğu Karadeniz'de neredeyse tüm yaylalarda inşaat sesleri arasında kaçak yapılar yükseliyor.

Yaylada ev inşaatına başlayan Mustafa Kuyumcu, 'İmar Barışı uygulamasından haberim yok. Ben yazları yaylaya çıkıyorum. Burada yeni bir ev yapmaya başladım. Herhangi bir izin almadım. Projesini kendim çizdim, uyguluyorum' dedi. Celal Kaçalin de dededen kalma yayla evi için İmar Barışı uygulamasına başvuruda bulunduğunu belirterek 'Yaylalarımızı, doğamızı korumamız lazım. 4 yıldır yaylada yaşıyorum. Burada insana doktor gerekmez' ifadelerini kullandı.

"Herkes bencilce bir yer kapmaya çalışıyor"

Yaylaya gezmeye gelen Bayram Kus ise insanların doğanın değerini takdir edemediğini belirterek, 'Herkes bencilce bir yer kapmaya çalışıyor. Bir araya gelerek ortak istişare sonucu sistemli bir yapılaşma yok. Yaylanın içinde dolaştığım zaman insanın ruhunu cendereye alan yapılar var' diyerek yapılaşmayı eleştirdi.

Valilik uyardı: "5 yıla kadar hapis cezası var"

Kaçak yapılarla ilgili valilikler harekete geçti, vatandaşları uyarıcı bildiri yayınladı. Bildiride İmar Barışı uygulamasının 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapıları kapsadığı vurgulandı. Bu tarihten sonra imar mevzuatına aykırı olarak inşa edilen yapılar hakkında gerekli işlemlerin yapılacağı ifade edildi. Ayrıca ilgili Yargıtay kararı ve ceza kanunu hatırlatılarak, imara aykırı inşaat yapanlar hakkında 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verileceği ve 'hükmün açıklanmasının geri bırakılması'nın da söz konusu olmadığı kaydedildi.

Valilik bildirinin devamında ise 'Bu yapılar için gerekli işlemlerin yapılması ve cezai yaptırımların titizlikle uygulanması, bu kapsamda imar denetiminin ilgili yerel yönetimlerle birlikte sürekli olarak etkin bir şekilde yürütülmelidir' dedi.

Popüler İçerikler

Asgari Ücretin Açıklanmasından Sonra Cumhurbaşkanı’na Mesaj Atan Kadir İpek Gözaltına Alındı
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
25.07.2018

Kaçak affına imar barışı derlerse böyle olur işte.

26.07.2018

kaçak affı ya da memleketin kasasında para kalmadı acil para getirecek bir şeyler bulmalıyız affı da denilebilir bence

25.07.2018

hakkettiğimiz gibi yönetiliyoruz işte. Bu ülkeye demokrasi fazla gerçekten.

25.07.2018

31 Aralıkmış. Laf. Kim nasıl ispatlayacak 31 Aralık'dan sonra yapıldığını? Adı üstünde kaçak. Bir iktidar ancak bu kadar zarar verebilirdi ülkeye.

TÜM YORUMLARI OKU (23)