İmar Affı Nedir, İlk Ne Zaman Çıktı? İmar Affı Hakkında Merak Edilenler

İmar, bir yerdeki yapılaşmanın mevcut şartlara uygun olarak yapılabileceğine dair onay verilen bir belgedir. İmar onaylı yerler, belgede yer alan bilgilere göre inşa edilir. Bu bilgiler dışında inşa edilen yapılar ise kaçak yapılar olarak adlandırılır. Yönetmeliğe uymayan bu kaçak yapıların yapımlarının durdurulması içinse yeni uygulamalar hayata geçirilmiştir.  Bu uygulamalardan biri de imar affıdır. Peki imar affı nedir? Hangi yerleri kapsar? Ayrıntılar haberimizde.

İmar affı nedir?

İmar affı bir diğer adıyla imar barışı olarak adlandırılır. İmar affı, imar mevzuatına göre yapılmayan, gecekondu vb. kaçak yapılar problemlerini düzenleyen kanundur. İmar affı, ilk olarak 1984 yılında kaçak, çarpık yapılaşmayı engellemek için çıkarılmıştır.

İmar affı en son ne zaman çıktı?

İmar affı, en son 31 Aralık 2017 tarihinde önce yapılmış, ruhsatsız veya ruhsata aykırı yapılan imar ve iskanlar için 8 Haziran 2018 tarihinde getirildi.İmar barışından yararlanamayan milyonlarca vatandaş olurken, mevzuata aykırı başvuru sebebiyle 20 bin 158, belge tutarının zamanında yatırılmaması sebebiyle 10 bin 300 kişinin yapı kayıt belgesi iptal edilmişti.

İmar affı neleri kapsar?

İmar affı, mevzuata uymayan birçok yapıyı kapsamaktadır.

  • Arsa veya hisse tapusuna sahip fakat oturma izni olmadığı halde konut olan yerler, 

  • İskan belgesi olmayan binalar, 

  • Kat irtifak tapusu olup kat mülkiyeti tapusu olmayan binalar,

  • Belirlenen azami yüksekliği aşarak kat çıkmış plazalar, 

  • Konut olarak sayıldığı halde iş yeri/ofis olarak kullanılan yerler ve daha fazlası imar affından yararlanma hakkına sahiptir.

İmar affından kimler yararlanamaz?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlarda bulunan yapılar, Hazineye ait sosyal donatı için tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar, imar affından yararlanamaz.

  • Askeri yapılar

  • Boğaz hattı içerisinde sayılabilecek yapılar

  • Depolama için kullanılan yapılar

  • Sanayi bölgeleri

  • Tarımsal alanlar

  • Turistik alanlar

Popüler İçerikler

Buse Terim, Boşanma Sonrası Sessizliğini Bozdu: Mahremiyet Vurgulu Mesaj!
Sefo Kadınlara Kaptırdık Demişti, Bartu Konsere Çıkmıştı: Alişan'ın Etek Gündemi Yorumları Tartışma Yarattı
Son Sahnesiyle Yüreklerimizi Ağzımıza Getiren Kızılcık Şerbeti Pinko'dan Sürpriz Paylaşım
YORUMLAR
06.02.2023

Depremde yıkılan binaların kaç tanesi imar affından faydalanmış? Bir başbakan ülkenin %80i imar affından faydalandı diyerek böbürlenir mi? imar affı vatana ihanet değil midir?

06.02.2023

Bir yapının depremde yıkılması için imar affından faydalanmasına gerek yok ruhsatlı binalar da yıkıldı, hatta yeni binalar da yıkıldı hem de deprem yönetmeliğine uygun yapılanlar. Sen düşün neresinden tutsan elinde kalıyor

07.02.2023

Adaletsizliğin ve haksız kazancın mükemmel örneği. Zamanında Anadolu'dan büyük şehirlere göçüp, şehrin etrafına kaçak olarak yamuk yumuk köy evleri yapanlar 20-30 yıl içerisinde koca koca apartmanların sahibi olmuştur.

06.02.2023

Imar barışı yani 3194 sayılı imar kanunun geçici 11 maddesi ile 3194 sayılı imar kanunu yok edilmiştir. gecici 18 ile hazineye bina yapandan tutun sit alanlarına avm yapanlara. 3+1 leri bozup 1+0 yapanlara. ardı arkası düşünülmemis sırf laf olsun diye yapılan sacma sapan fikirlerin ürünleridir bunlar. ayrıca istediğiniz kadar mevzuata aykırı bina yapın suanda geçici 11 maddesi ile elektrik su bağlatabiyorsunuz ve iskan almaniza gerek yok.

TÜM YORUMLARI OKU (6)