'ILO Sözleşmesini Hemen İmzalayın'

CHP yönetimi, hükümete, “İnşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 167 No’lu sözleşmesini derhal imzalayın” çağrısı yaptı

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Aytun Çıray, Mecidiyeköy’deki rezidans inşaatındaki asansör faciasında 10 işçinin ölümü üzerine yaptığı yazılı açıklamada şöyle dedi: “Maalesef Türkiye, inşaat sektöründe ölümlü iş kazalarında birinci sırada. Keza, madenlerde yaşanan iş kazalarında da aynı noktadayız. Madenlerde işçilerimiz toprak altında kalıyor, inşaatlarda işçilerimiz iş kazalarına maruz kalarak hayatlarını kaybediyor. Peki hükümet ne yapıyor? Sadece laf… İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin Ağustos ayındaki raporuna göre, bir ay içinde inşaatlarda 40 işçi hayatını kaybetti. Geriye dönüp biraz araştırdığınızda, inşaatlarda önceki aylarda neredeyse bu rakama yakın ölümlü iş kazaları meydana gelmiş.”

BAKANLAR KURULU'NDA GÜNDEME GETİRİLSİN

“Hükümetin, iş güvenliği konusunu ciddi olarak ele alması ve bu kazaların önüne geçmesi lazım. Bunun için öncelikle ILO’nun, inşaat sektöründe iş güvenliği koşullarını belirleyen 167 No’lu sözleşmesinin imzalanması gerekiyor. Yarın bakanlar kurulu var. Sayın Davutoğlu’na, bu konuyu hiç beklemeden gündeme getirmesini ve Türkiye’yi, ölümlü iş kazalarının sürekli yaşandığı bir 19. asır ülkesinden çıkarmak için adım atmaya davet ediyorum” ifadelerine yer verildi.

EMEĞİN VE İŞÇİNİN DEĞERİ YOK

İnşaatlarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın veya ilgili kuruluşların belirlediği çalışma kriterlerinin ve düzenlemelerinin işveren nezdinde yeterince etkili olmadığının görüldüğünü belirten Çıray, “AKP iktidarı döneminde her şey para, her şey rant oldu. ILO’nun 167 sayılı sözleşmesini Irak ve Uruguay bile imzalamış ama siz bu konuda hâlâ bir adım atmamışsınız. Demek ki sizin gözünüzde emeğin ve işçinin değeri yok. Onun bir lokma ekmek için verdiği hayat mücadelesine sizin ‘Yeni Türkiye’ masalınızda bir yer yok. Sendikaları ve sivil toplum örgütlerini iş güvenliğinin sağlanması için alınacak tedbirler konusunda hükümete baskı yapmaya davet ediyorum” ifadeleri kullandı.

İNŞAAT İŞÇİLERİ ILO GÜVENCESİYLE ÇALIŞSIN

ILO sözleşmesinin, işçiye iş güvenliği ve hayatı konusunda ciddi bir güvence getireceğini vurgulayan CHP Genel Başkan Yardımcısı Aytun Çıray, şunları ifade etti: “Bu sözleşmenin imzalanmasıyla birlikte işveren, iş güvenliği konusunda kendisine çeki düzen verecek. İnşaat sektöründe iskelesinden yeraltındaki çalışmalara, asansöründen iskelesine kadar inşaatın bütün unsurları belirli kural ve kriterlere bağlanacak. Çalışma şartları, bu sözleşme hususlarına göre düzenlenecek. Yani, inşaatta ve şantiye alanındaki işçiler iş sağlıkları ve güvenlikleriyle ilgili açık bir tehlike gördüklerinde oradan uzaklaşma hakkına sahip olacaklar. Riske girmek zorunda kalmayacaklar. İşçilerin muhtemel bir kaza ile karşı karşıya kaldıklarında kendilerini muhafaza edebilecekleri yapı, geçiş ve tünel gibi koruyucu alanların inşası zorunlu olacak. Artık hükümet, daha fazla can kaybı olmadan bu anlaşmayı imzalasın ve inşaatlardaki iş güvenliğini yakın takibe alsın.”

Taraf

Popüler İçerikler

'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı