Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir eserdir. Şemsettin Sami edebiyatımıza büyük katkılarda bulunmuş bir yazardır. İlk Türkçe sözlük olan Kamus-ı Türki'nin yazarıdır. Ayrıca Sefiller ve Robinson Crusoe gibi dünyaca ünlü kitapların çevirisini yaparak edebiyatımıza kazandırmıştır.
Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat Karakterleri:
Talat: Fıtnat'a aşık olan erkek karakterdir. Talat sadece aşkı değil aynı zamanda Osmanlı İmparatorluğu'nun dönüşüm sürecini de temsil eder. Osmanlı'nın geçirdiği toplumsal ve siyasi değişimlerin farkında olan, uyum sağlamaya çalışan bir karakterdir. Talat zamanına göre idealist bir gençtir.
Fıtnat: Babası tarafından evden çıkartılmayan ve daha sonra Talat'a gönlünü kaptıran kadın karakterdir. Fıtnat aynı zamanda romanın en tartışmalı karakterlerinden birisidir. Fıtnat, güzel ve zengin bir kadın olarak tasvir edilir. Fakat Fıtnat'ın çoğu yerde erkekleri kullandığı, yani manipülatif bir karakter olarak karşımıza çıktığı da görülür.
Ali Bey: Zengin bir İstanbul beyefendisi. 15-16 yıl önce eski eşini (Fıtnat Hanım'ın annesini) kaybetmiş. Öfkeli, titiz ve inatçı bir insan.
Hacı Mustafa: Fıtnat'ın üvey babası. İstanbul -Beyazıt civarında tütün satar. Kısa boylu, 60 yaşını aşmış, beyaz sakallı bir karakter. Aynı zamanda sinirli, açıkgöz ve titiz bir insan.
Saliha Hanım: Talat'ın annesi. 13 sene önce eşini kaybetmiş. Zamanına göre ileri görüşlü ve okuma yazma biliyor. Oğlu Talat'dan başka bir yakını yok.
Emine Kadın: Hacı Baba'nın (Mustafa) analığı. 70 yaşını aşmış, bembeyaz saçlı, tek bir dişi olmayan, zayıf bir karakter. Çerkez soyundan gelen ve pek çok masal bilen cinlerden cadılardan bahseden bir ihtiyar.
Fatma Dadı: Talat'ın dadısı.
Şerife Kadın: Fıtnat'ın dikiş, nakış hocası.
Netten direkt taşşuk ne demek diye baktım aşık gönülverenmiş🤭