Dünyaca ünlü dilbilimci John Ronald Reuel Tolkien tarafından oluşturulan ve Elf ırkının dili olarak yazdığı tüm kitaplarda geçen Elfçe 25 bine ulaşan kelime sayısı ve dilbilgisi kuralları ile en gelişmiş kurgusal dillerdendir. Hatta Tolkien’in 17 yaşındayken Esperanto dilinde yazdığı günlüğünden onun yapay dillere olan merakını gözlemleyebiliyoruz. Hiç kimse uzun süre sohbet edecek kadar akıcı bir Elfçe’ye sahip değildir. Çünkü Tolkien dil yaratmanın sadece estetik yanıyla ve bu dilleri hikayelerinde kullanmakla ilgileniyordu. Bu yüzden Elfçe yazılı bir dil olarak varlığını sürdürüyor.
Tolkien yalnızca Quenya, Sindarin, Telerin, diğer Elf Dilleri, Cüce ve İnsan Dilleri’ni yaratmamıştır. Bunların hepsinin nasıl ortak köklerden geldiğini, zaman içinde nasıl değişip kendi kurallarına ve tatlarına sahip olduğunu ve sonradan nasıl diğer dillerden sözcükler girdiğini anlatan bir tarih icat etmiştir.
Bütün diller yapaydır zaten. Hepsini insanlar çıkardı. Ortak tek bi dil var o da ilk atamızın dilidir. Onun da nece konuştuğu meçhul. Bulunamıyor. İlk dilin ortaya çıkışıyla ilgili biçok teori var ve hiçbirini kanıtlamak mümkün değil çünkü. Bir aradayken aynı dilleri mi konuştular, sonra herkes bi yere dağıldı ve kendine göre bi dil mi oluşturdu? Hep konuşuyolar mıydı yoksa bu durum sonradan mı ortaya çıktı? Kelimelerden önce düşünceler nasıl oluştu da diller ortaya çıktı? Eğer sonradan ortaya çıktıysa öncesinde böyle bi şey yoktuysa sonra ne oldu da konuşmaya ihtiyaç duyuldu? Bunları cevaplamak imkansız. Ancak fikir yürütebiliriz.
Bkz Klingon dili Vikipedi
Dünyanın "bilinen" ilk yapay dili demek daha doğrudur. MÖ 3. binyılda çiviyazısıyla yazılmış ilk dillerin arasında da yapay dil olduğu iddia edilen diller mevcut. Örneğin Suriye'de Eblaca olarak tanımlanan dil bu şekilde. Hatta Sümercenin bile yapay dil olduğunu (en azından Eski Sümerce) iddia eden bilimadamları mevcut.