İlk Teslimat Eylülde: Bakan Varank, 'Milli Elektronik Kelepçe'yi Tanıttı

Daha önce tamamı İsrail'den ithal edilen elektronik kelepçeler artık Türkiye'de üretilecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sanayi İşbirliği Projeleri (SİP) kapsamında millileştirilen elektronik kelepçelerin eylül ayından itibaren test amaçlı olarak Adalet Bakanlığına teslim edilmeye başlanacağını söyledi. 

Haberin sosyal medyadaki yansıması ise genel olarak olumsuz oldu. Çok sayıda kullanıcı hükümetin yeni yaptırdığı cezaevlerine dikkat çekerek milli kelepçeyle övünülmesini eleştirdi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2013'te hayata geçirilen Elektronik İzleme Sistemi’nde kullanılan ürünlerin ithalatına son vermek ve bu ürünleri Türkiye'de üretebilmek için 'Sanayi İşbirliği Projesi' (SİP) adında bir girişim başlatmıştı.

Bu kapsamda geçtiğimiz dönemlerde Elektronik İzleme Sistemi Hizmet Alımı ihalesi yapıldı. İhale sonucunda elektronik kelepçe, ev hapsi ünitesi, mağdur izleme ünitesi, anlık takip sistemi, alkol izleme ünitesi gibi ürünler tasarlanmaya ve üretilmeye başlandı.

Test aşamalarının tamamlanmasıyla 1 Ocak 2021'den itibaren yabancı ürünlerin yerini tamamen yerli ürünlere bırakması bekleniyor.

Projeyle toplamda 20 milyon liralık ithalatın önüne geçilmesi planlanıyor.

Elektronik kelepçenin ilk prototipi 👇

Bakan Varank, yerli kelepçeleri üreten firmayı ziyaret ederek millileştirilen elektronik kelepçelerin prototiplerini inceledi.

Önceki süreçlerde elektronik kelepçelerin tamamının yurt dışından, bir İsrail firmasından ithal edildiğini söyleyen Varank, şunları ifade etti:

'Bu sene Sayın Adalet Bakanımızla 'SİP ile yeni çıkılan ihalede nasıl bir yerlileşme yapabiliriz?' diye yola çıktık. Bu ihale kapsamında STM-Ortem-Mahrek ortaklığında yerli firmalarımız elektronik kelepçe ihalesini kazandı. Böylece, hem buradaki ürünlerin yerlileştirilmesi, millileştirilmesi hem de daha ucuz bir maliyetle Adalet Bakanlığımızca bunların tedarik edilmesi sağlanmış oldu.'

İlk teslimat Eylül ayında

Ziyareti sırasında ürünün ilk prototiplerini görme imkanı olduğunu belirten Varank, 

'Eylül ayında ilk ürünler teslim edilmeye başlanacak. Ekimden itibaren de yabancı üründen yerli ürüne doğru bir geçiş olacak. Milli Teknoloji Hamlesi ile kendi kendine yetebilen, dünyada öncü teknolojiler üretebilen bir ülke haline gelmek istiyoruz.' dedi.

"Kadına yönelik şiddette kullanılıyor"

Bakan Varank, bu ürünün, denetimli serbestlik uygulamaları yanında özellikle kadına yönelik şiddette ve uzaklaştırma cezalarında kullanıldığına da dikkat çekti.

Elektronik izleme üniteleri nasıl kullanılıyor?

Şüpheli, sanık ve hükümlülerin, cezalarının infazı veya bu kişilere denetimli serbestlik tedbirlerinin uygulaması amacıyla 2013'te Elektronik İzleme Sistemi başlatılmıştı.

Türkiye'de elektronik izleme üniteleri, konutun terk edilmemesi, belirlenen yerlere gitmekten yasaklanma veya belirli alanların terk edilmesinin engellenmesi, alkol kullanımı izleme ve mağdur koruma amaçlı olarak kullanılıyor.

📌 Yerli elektronik kelepçe sosyal medyada konuşuluyor

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
03.08.2020

Silivri v2.0 home editon

03.08.2020

Milli Teknoloji Hamlesine bak: kelepçe... Ya sizin yattığınız yatağın çarşafını s.keyim. Geberin gidin de bitsin şu düzeniniz.

03.08.2020

yozlaşmış toplumun ahmakça sevinçlerini duyar gibiyim.

TÜM YORUMLARI OKU (18)