İskandinav mitolojisini anlatmaya geçmeden önce mitoloji hakkında bilgisi olmayanlar için mitoloji ne demektir çok kısa bir şekilde açıklayalım. Mitoloji kelimesi sözlükte; 'Bir din veya bir halkın kültüründe tanrılar, kahramanlar, evren ve insanın yaratılışına dair tüm sözlü ve yazılı efsane birikiminin ve bu efsanelerin doğuşlarını, anlamlarını yorumlayıp, inceleyen ve sınıflandıran çalışmalar bütünüdür’ şeklinde açıklanmaktadır. Genel olarak bir açıklama yapmak gerekirse mitolojiler efsanevi olaylardır. Efsanenin anlamı ise, gerçeğe dayanmayan, gerçek dışı söz demektir.
antik dunya insaninin neden her alanda ortacagdan ileri olduguna dair soyle ilginc bir analiz var: antik cag tanrilari ibrani dinlerdeki gibi herseye gucu yeten, herseyi bilen mutlak tanrilar degildiler, en onemlisi icinde yasadiklari evreni yaratan onlar degildi. ozellikleri bakimindan mutlak tanridan ziyade super insanlardi, guclu olsalarda insan gibi doguyorlardi, olebiliyorlardi. bu inanis farkindan oturu antik dunya insani icin her sorunun cevabi tanri degildir, tanri yaptigi icin boyledir demiyorlardi. herseyi arastiriyor, merak ediyorlardi. dunyaya bakislari, meraklari herseyin cevabi olan tek bir tanri inanciyla ortulmemisti. Nitekim antik yunandaki bilim ve felsefe seviyesine yakin caga kadar ulasilamadi, antik romadaki sehir duzenine yasam kalitesine ancak 19yy da bir daha ulasilabildi, antik iskandinavlar amerikayi ortacag insanindan 500yil once kesfetmisti. her zaman derim ibrani dinler insanligin en az bin yil yerinde saymasina neden olmuslardir.
büyüleyici hikayeler, insan hayal ederken gerçek olmasa bile heyecanlanıyor...
şimdi 3 5 tane beyinssiz çomar burayı karıştırıp günaaaah cehennem aaaa aaa diye anırır bunun bir nevi öykü olduğunu anlayamazlar