İlk Kez Gittiğim Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) ile İlgili Düşüncelerimi ve İzlenimlerimi Anlattım!

Bulunduğum süre içinde şaşkınlığımı ve hayranlığımı gizleyemediğim Altınordu Futbol Akademisi (ALFA) ile ilgili düşüncelerimi sizinle paylaşmak istedim.

Cengizler, Çağlarlar ve daha niceleri nasıl yetişiyor?

İşte sizlere tüm ayrıntılarıyla, Altınordu Futbol Akademisi ALFA!

Kaynak: Erdener Karataş

Cengiz Ünder’in transferi sonrasında adını tam anlamıyla Türk futbol kamuoyuna duyuran Altınordu, nasıl oluyor da bu kadar oyuncu yetiştirebiliyor? Hiç merak ettiniz mi? Eğer bu konuyu merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre…

Her sene hem Türkiye'deki liglere hem de Avrupa’ya futbolcu ihraç eden Altınordu’nun tesislerini ziyaret ettik. ALFA yani tam adıyla Altınordu Futbol Akademisi'ni profesyonellerinden dinledik.

İnanılmaz bir deneyim yaşadığımı söyleyerek başlayayım. Türkiye’de “Ben en iyiyim” diyen kulüplerin tesislerinde bile olmayan nitelikte çalışma alanları görmek gerçekten muazzamdı.

İsterseniz tesiste neler var, neler olup bitiyor biraz onlardan bahsedeyim… 👇

Tesislere ilk girdiğimizde tesiste bulunan herkesin güler yüzlü olması dikkatimi çekti. Günümüz şartlarında bu bile tuhaf geliyor öyle değil mi?

Her neyse, kısa bir kahvaltı ve çay ikramının ardından tesisleri merak ettiğimizi ve gezmek istediğimizi söyledik. Tesisleri en ince ayrıntısına kadar anlatacak bir hoca tahsis edildi ekibimize. Ve yaklaşık 45 dakika sürecek gezimize başladık…

Şunu söylemek gerekir ki Altınordu camiası Türk futbolunun gelişimine önem verdiği kadar geçmişine de ayrı bir önem veriyor. Öyle ki ilk göze çarpan şeylerden biri yerleşke içerisindeki sahalara ve binalara Türk futboluna emeği geçmiş insanların isimlerin verilmiş olması...

Yerleşkedeki hayat ise şöyle; içeride bir çiftlik mevcut. İçerisinde tavuğundan horozuna, ineğinden keçisine kadar birçok hayvan bulunuyor. Öncelikli olarak çocuklara hayvan sevgisi aşılanıyor.

Ayrıca ALFA bünyesindeki çocuklar makine yardımıyla önce süt sağıyor, sonra yumurta topluyor. İnanmayacaksınız ama kendi yiyip içtiklerini kendileri besleyip büyütüyorlar.

İçerde bir adet de sera bulunmakta. Meyve ve sebze yetiştiriliyor. Burada verilmek istenen mesaj ise “Nasıl ki bu bitkiler bir anda büyüyüp meyve veya sebze veremiyorsa sizler de bir anda futbolcu olamazsınız. Sabretmelisiniz ve kendinizi iyi yetiştirmelisiniz.”

Yine burada yetişen sebze ve meyvelerle, kahvaltılar ve yemekler yapılıyor.

Tesisin bir tarafında da küçük amfi tiyatro bulunuyor. Çocuklar belli saatlerde burada maç ya da film izliyor. Haftada bir 'yeşilçam akşamı' mecburiymiş. Ne kadar güzel değil mi?

Aynı zamanda ayda bir defa sadece futbol değil Türk sporuna damga vurmuş isimler gelerek orada çocuklara başarının sırlarını anlatıyormuş. Son konuğun da Aydın Örs olduğunu öğrendik.

Evet bu anlattıklarım sadece futbolculuk gelişimi değil de insani gelişimle ilgili neler yapıldığıyla ilgiliydi. Gelelim futbolcu gelişimi için tesislerde neler olduğuna…

Öncelikli olarak bir salona girdik. Dışardan baktığımızda, kapalı spor salonu gibi dursa da içeride teknolojik bir saha vardı. Ne olduğunu sorduğumuzda ise şöyle bir cevap aldık: “Altyapısını Borussia Dortmund kulübünden aldık. İlk defa orada görmüştük ve biz de tesislerimizde uygulamak istedik.

Türk mühendislerle anlaşarak burayı inşaa ettirdik. Yaş gruplarına göre oyuncunun top kontrolü ve doğru pas vermesini sağlayan bir sistem.” Nasıl çalışıyor diye merak ettik ve denemek istedik. Memnuniyetle kabul ettiler ve bir arkadaşımızı gönüllü yaptık.

Gözünüzde canlanması için şöyle anlatacağım. Kapalı, hafif karanlık, sentetik bir saha. Sen ise bu sahanın tam ortasında çizilen yuvarlağın içerisindesin. Yine 4 taraftan gelebilecek toplar var. Kırmızı ışık yanan yerden top belli bir şiddetle geliyor, geldiği anda yeşil ışık yanan boşluklara topu göndermek zorundasın. Topun geliş şiddeti yaş gruplarına ve gelişimlerine göre ayarlanıyormuş ve yaklaşık 15 dakika süreyle bu işlem uygulanıyormuş.

Aynı salon içerisinde bir de kalecilerin reflekslerini güçlendiren yine teknolojik bir alet mevcut. Eskiden atari salonlarına gidenler anımsayacaktır. Devamlı olarak ışık yanıyor ve ışık yanan yere dokunarak o ışığı kapatmaya çalışıyorsun.

Bir de bu top kontrol ve pas geliştirme cihazının bir değişik versiyonu mevcut. O da tamamıyla yuvarlak ve devamlı olarak al-ver yapabileceğin bir cihaz. Tabii ki ışık nerede yanıyorsa sönmeden oraya topu atmak zorundasın.

Bunlar haricinde mevkilere göre gelişim sahaları mevcut. Forvetse özel olarak forvetler için hazırlanmış sahalar, kaleci ise kaleciler için özel hazırlanmış saha mevcut.

Bunların haricinde bir de atletik beceri parkuru var. Tabiri caizse Survivor parkuruna benziyor. Çabukluk ve esneklik sağlıyormuş. Futsal salonu, kum saha, küçük basketbol sahası, ayak voleybolu alanı da bu yerleşkede bulunan alanlardan diğerleri.

Futbolcu adayları bir yandan eğitimlerini görürken bir yandan da “İyi birey, iyi vatandaş” olma yolunda ilerliyorlar.

Haftalık programları tesis içerisinde herkesin görebileceği bir yere asılıyor ve o program dahilinde haftalık işleyiş devam ediyor. Öğle uykusu, kitap okuma saatleri hatta ve hatta yerleşik yaşama katkı başlığı altında kale direği boyama etkinliği… Alışılagelmişin dışında bir küçük kasaba gibi...

Herkes her şeye yardım ediyor ve her şeyden önemlisi herkesin yüzü gülüyor. Bir küçük not da çocuklar için düşeyim. Akademideki çocuklar yanınıza geliyor, ''merhaba hoş geldiniz diyor'' ve elinizi sıkıyor. Kendisini tanıtarak, halinizi hatrınızı soruyor. Sorarım, normal hayatta dahi kaç kişi böyle saygılı bir şekilde selam verip hal hatır soruyor?

Ve son olarak bu sezon Altınordu'nun hedefinin A Takım'da özkaynak düzeninden 5 oyuncu oynatmak olduğunu biliyor muydunuz?

Son olarak da tesislerdeki sahaların ve alanların özelliklerini yazarak bitirelim yazımızı... 👇

1. Gündüz Tekin Onay Doğal Çim Sahası – Net 68x105 m > Gündüz Hocamız Türk futboluna Genç Milli Takımlar'da büyük hizmetler yapmış bir futbol adamıdır.

2. Serpil Hamdi Tüzün Doğal Çim Sahası – Net 68x105 m > Serpil Hamdi Hocamız da aynı şekilde Türk Futbolu’na Genç Milli Takımlarda büyük hizmetler yapmış bir futbol adamıdır. Yetiştiriciliğin önemini vurgulamak adına, altyapı terimi yerine “Öz Kaynak Düzeni” terimini ortaya atmıştır. Biz onun çizdiği yoldan gitmeye çalışıyoruz.

3. Doğan Emültay Suni Çim Sahası – Net 68x105 m > Doğan Hocamız, İzmir futbolunda “yetiştiricilik” konusunda en bilinen isimlerin başında gelmektedir.

4. Şenez Erzik Hibrit Çim Sahası – Net 68x105 m > Türk futbolunda altyapıya önem veren ve yatırım yapan ilk federasyon başkanıdır. Uzun yıllar FIFA bünyesinde en üst derecelerde görev almış çok değerli bir futbol adamıdır.

5. Ahmet Güvener Suni Çim Sahası – Net 60x90 m > Türk futbolunda Hasan Doğan ile birlikte “Türkiye Futbol Akademi Ligleri”nin kurucu direktörüdür..

6. Tarık Gençay Suni Çim Sahası – Net 50x75 m > İzmir futbolunda gençlerin yetişmesine çok emek veren emektar futbol adamıdır.

7. Mustafa Balöz Özel Kaleci Çalışma Alanı – Net 50x75 m > 26 Aralık 1923 yılında kurulan Altınordu’nun ilk kalecisidir. Aynı zamanda kurucu üyelerindendir.

8. Gode Cengiz Özel Forvet çalışma Alanı – Net 50x75 m > İzmir futbolunun çok bilinen santrforlarındandır. Bir sezon Altınordu’da oynamıştır. Alçakgönüllü ve babacan tavırlarıyla tüm İzmirlilerin gönüllerinde taht kurmuş bir futbolcudur.

9. Süleyman Atik Futsal Salonu – Net 20x50 m > “Çalışmışsan Anca Kazanırsın” sözünü kendimize yol haritası edindiğimiz büyüğümüzün adını taşıyan futsal salonumuzun 2021/22 Sezonunun başında hazır hale gelmesi planlanmaktadır.

10. Top Tekniği-2 Geliştirme Salonu – 8 top çıkışlı ve 64 hücreli tam elektronik aksamlı ultra modern top tekniği geliştirme cihazı...

11. Atletik Beceri Parkuru – Çabukluk ve esneklik geliştirici 15 çeşit alet...

12. Top Tekniği-1 Ekipmanı, Kum Saha, Ayak Voleybolu Alanı, Mini Basketbol Alanı.

13. Süleyman Ferit Bey Binası - Ofisler, Yemekhane, Görsel Eğitim Salonu, Hobi/Oyun Odası ve Küçük Yaş Sporcu Odaları

14. Hasan Doğan Binası – Büyük Yaş Sporcu Odaları, Yemekhane, Görsel Eğitim Salonu ve Hobi/Oyun Odası

15. Sporcu Beden Sağlığı Merkezi ve Fitness Salonu – 2 katlı Ağır Çelik Konstrüksiyon Yapı ve fitness aletleri vs.

16. Örnek Besi Damı – İnekler, buzağılar, koyunlar, keçiler, tavuklar, ördekler ve geçtiğimiz sezon aramıza katılan pony cins bir at sahibiyiz. Günde 80 litre süt alıyoruz. Yoğurdumuzu, muhallebimizi kendimiz yapıyoruz. Sporcularımız haftada bir defa 2 saat yardım ediyorlar, hayatı öğreniyorlar.

17. Organik Tarım Alanı – 500 metrekare seramız ve 1.500 metrekare açık tarım alanımız var. Tüm sebzeleri yetiştiriyoruz. Sporcularımız hafta bir defa 2 saat yardım ediyorlar, hayatı öğreniyorlar.

Sevgiyle kalın.

Erdener Karataş

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı Futbol Yatırımlarına Devam Ediyor: Yeni Takımı Slovenya'dan
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Rasim Ozan Kütahyalı’dan Atatürk Sözleri: “Şeytan Taşlamakla Anıtkabir'de Yapılanlar Benzer Eylemler”
YORUMLAR
13.11.2021

BRAVO DİYEREK ALTINORDU CAMİASINI BAŞKANINDAN TARAFTARINA KADAR YÜREKTEN TEBRİK EDİYORUM VE UMARIM DARISI TÜM KULÜPLERİMİZİN BAŞINA DİYORUM🙏🙏🙏

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ