İlk Kez Düzenlendiği Yıldan Bu Yana Kış Olimpiyatlarına Damga Vuran Skandallar

1924'te düzenlenmeye başlayan Kış Olimpiyatları, ilk organizasyondan bu yana skandallara ve tartışmalara konu oldu. Hile yapan Doğu Almanyalı kızakçılardan Tonya Harding'in artistik buz patenindeki fiyaskosuna, bugüne kadarki en öne çıkan skandalları merak ediyorsanız içeriğimize buyurun. 👇

1. 1924 Kış Olimpiyatları’ndaki sürat pateni mücadelesindeki zamanlama tartışması.

Fransa'nın Chamonix kentinde düzenlenen ilk kış olimpiyatlarının 500 metre sürat pateni finalinde Amerikalı Charles Jewtraw altın madalyayı kazandı. Norveç takımı ise yarışmada zamanlama hatası yapıldığını iddia etti. O zamanlar süre, soğuk havada elle tutuluyordu. 500 metre yarışı o kadar kısa sürüyordu ki, yarış görevlilerinin parmaklarını yavaş hareket ettirmesi, yarışmacıların elde ettikleri sonuçların önemli ölçüde değişmesine neden olabiliyordu.

Jewtraw yarışı saniyenin 5'te 1'i ile önde tamamlamıştı.

Kendisi de bu sonuca oldukça şaşırmıştı. 1983'te verdiği bir röportajda altın madalya yarışından önce hiç 500 metre sürat pateni mücadelesinde bulunmadığını ve olimpiyatlar için antrenman dahi yapmadığını söyledi. Kendisi bu durumu, 'Yarış günü hiç heyecanlı veya gergin değildim. Kazanamayacağımı biliyordum.' diyerek açıklarken yarışı 44 saniyede tamamlayarak İsveçli ve Norveçli yarışmacıları geride bırakmıştı.

2. 1968 Kış Olimpiyatları’ndaki alp disiplinin mücadelesinde vuku bulan kara gölge hadisesi.

Fransa'nın Grenoble kentinde düzenlenen olimpiyatlarda Fransız Jean-Claude Kelly alp disiplinin 3 altın madalya kazandı. Ancak slalomdaki galibiyeti az kalsın elinden alınıyordu. Killy'nin baş rakibi olan Avusturyalı Karl Schranz, yoğun sis altında mücadele verirken ikinci denemesi esnasında kara gizemli bir figürün pistte belirdiğini iddia etti. Kaymayı kesti ve baştan başlamak istedi.

Schranz'ın dediklerini kayışını izleyen üç kişi doğruladı.

Dolayısıyla Schranz'ın talebi kabul edildi ve kendisi altın madalyayı kazanacak bir sürede mücadeleyi tamamladı. Ancak iki saat sonra jüri üyeleri, ikinci denemesinde o kara figürü görmeden evvel iki kapıyı kaçırdığına karar verdi ve kendisini diskalifiye etti. Böylelikle Killy altın madalyanın sahibi oldu.

Schranz'ın destekçileri, o figürün Killy'nin zaferi garantilemesi için piste girenin Fransız bir polis veya asker olduğunu iddia etti.

Fransızlar da Schranz'ın palavra attığını söyledi. Schranz basın toplantısında konuyla ilgili olarak, 'İnerken önümde kara bir gölge gördüm. Çarpmamak için durdum. O figürün bir polis (güvenlik görevlisi) olduğu çok belli.' dedi. Kendisine kapıyı kaçırması sorulduğunda ise gördüğü gölgeden etkilendiğini ve bundan dolayı kaçırmış olabileceğini belirtti.

3. 1968 Kış Olimpiyatları’ndaki kızak yarışında Almanların şike yapması.

Kadınlar kızak yarışması, Doğu Almanya için etkinlikteki en büyük beklentinin olduğu mücadeleydi. Önceki olimpiyatta birinci gelen ve altın madalyanın favorisi olan Ortrun Enderlein yine birinci olmuş, takım arkadaşları Anna-Maria Müller ve Angela Knösel ikinci ve dördüncü olmuştu.

Hemen yanı başlarında olan diğer sporcular, Almanların şike yaptığını söyleyerek yarışa itiraz etti.

Şikâyetin ardından jüri üyelerinden birisi derhâl Doğu Almanyalı sporcuların kızaklarının ayaklarını kontrol etti ve sıcak olduklarını gördü. Sporcular kurallara aykırı olarak kızak ayaklarını ısıttığından diskalifiye edildi. Yarışmada birincilik İtalya’ya giderken ikinci ve üçüncü sıraları Batı Almanyalı sporcular kazandı.

4. 1994 Kış Olimpiyatları’ndaki artistik buz pateni mücadelesinde yaşanan Harding-Kerrigan skandalı.

Artistik buz pateni tarihinin en büyük skandalı gündemde öyle yer tuttu ki, gazeteler ve dergiler 'Buzda Korku,' 'Buzda Akılsızlık' ve 'İnce Buz' gibi başlıklar attı. Belgesellere, bir Seinfeld bölümüne, şarkı parodilerine ve uzun metrajlı bir filme konu olan bu olayın merkezinde Amerikalı Nancy Kerrigan ile Tonya Harding vardı.

Altın madalyanın favorisi Kerrigan, 1994 Kış Olimpiyatları'ndan bir ay önceki elemelerde bir çalışma seansında metal sopalı bir adamın saldırısına uğradı.

Bunun üzerine elemelerde Harding birinci geldi ve olimpiyatlara katılmaya hak kazandı. Ancak sonrasında saldırıyı planlayanın Harding'in eski kocası Jeff Gillooly olduğu ortaya çıktı. Kerrigan iyileştiğinden, Harding'in de işlenen suçla bağlantısı henüz doğrulanmadığından ikisinin de olimpiyatlara katılmasına izin verildi.

İkili arasındaki mücadele olimpiyatlara damga vururken reytingler de tavan yaptı.

Harding gösterisinin uzunluğu nedeniyle yarışma esnasında dramatik bir şekilde durdu. Ancak paten bağlarından biri koptuğu için yeniden yarışmasına izin verildi. Nihayetinde altın madalya Ukraynalı Oksana Baiul'e giderken Kerrigan gümüş madalyanın sahibi oldu, Harding ise yarışmayı sekizinci tamamladı.

5. 1998 Kış Olimpiyatları’ndaki artistik buz pateni mücadelesindeki hakem skandalı.

Japonya'nın Nagano kentinde düzenlenen olimpiyatlarda yarışmadan önce Ukraynalı hakem Yuri Balkov'un başka bir hakem olan Jean Senft'le kimin kazanacağını belirlediği bir konuşmanın kaydı ortaya çıktı. Bizzat Senft'in kaydettiği görüşmede Balkov Senft'in Ukraynalı çifte oy vermesi hâlinde Kanadalı çifte oy vereceğini belirtiyordu.

Sonrasında Kanadalılar madalya kazanamazken pek çok kişi en azından bronz madalyayı hak ettiklerini savundu.

Balkov 1 yıl görevden menedilirken Senft de 6 aylığına hakemlik yapamadı. Bunun üzerine verdiği bir röportajda, 'Bu işin bir parçası olsam neden ortaya çıkarayım ki? Sporcular adil bir ortamda yarışmıyor. Bu spor falan değil. Birinin neler döndüğünü kanıtlaması gerekiyordu.' dedi. Bu olayın ardından yetkililer buz dansı mücadelesini olimpiyatlardan çıkarmayı bile değerlendirdi.

6. 2002 Kış Olimpiyatları’nda yine buz dansı mücadelesine konu olan hakemler.

Artistik buz pateni hakemleri bir kez daha kendi aralarında kazananları belirlemeye çalışarak skandala imza attı. Bu seferki skandalın merkezinde çiftler buz dansı yer alıyordu. Altın madalya mücadelesinde Rus Elena Berezhnaya ile Anton Sikharulidze, Kanadalı Jamie Sale ve David Pelletier karşı karşıya geldi.

Ancak mücadelenin Fransız hakemi Marie-Reine Le Gougne sansasyonel açıklamalarda bulundu.

Le Gougne, Fransa Buz Sporları Federasyonu'nun kendisine Rusları birinci ilan etmesi için baskı yaptığını belirtti. Verdiği bir röportajda, 'Diğer hakemlerin kime oy vereceğini biliyordum. Olimpiyatların kazananını ben belirleyecektim. Başıma gelmesinden korktuğum şey gerçekten de başıma gelmişti.' dedi.

Yarışmayı Le Gougne'un da desteğiyle Ruslar kazanırken açıklamaların ardından incelemeler yapıldı.

İncelemelerden sonra Ruslar altın madalyalarını korurken Kanadalı sporculara da altın madalya verildi. Le Gougne ise üç yıl boyunca hakemlikten menedildi ve 2006 Kış Olimpiyatları'nda görev alamadı. Bu skandal, hakemlik konusunda büyük değişiklikler yapılmasına neden oldu.

4 Şubat'ta 2022 Kış Olimpiyatları başlıyor...

Bu yılki olimpiyatlar Çin'in başkenti Pekin'de düzenlenecek. Çin'in son yıllardaki politikaları gerekçesiyle bazı ülkelerin diplomatik boykotta bulunduğu olimpiyatlarda sizce ilginç olaylar yaşanacak mı?

Siz bu yılki olimpiyatlar hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Bu içeriklere de göz atabilirsiniz. 👇

Japonya’daki Tsunami Taşlarından Renk Değiştiren Kedilere Gelecek Nesilleri Tehlikelere Karşı Uyarma Yolları
Gelecek Nesillere Başımıza Ne Geldiğini Anlatması İçin Saklanan Bir Kara Kutu Olduğunu Biliyor muydunuz?
Kış Kıyamet Demeden Uçak Kullanan Pilotların En Kötü Hava Koşullarında Hava Taşıtlarını İndirme Macerası

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?