İlk Kez Bir Türk Kara Listede: Türkiye'ye Yatırım Yapan Dev Fona Dünya Bankası'nın Kestiği Ceza!

Türkiye'ye de büyük yatırımlar yapan Abraaj Capital fonlarının batışı Dünya Bankası tarihinde ilk bir Türk'ün kara listeye alınmasına neden oldu.

Dubai merkezli Abraaj Capital, sağlıktan gıdaya, bankacılıktan yatlara kadar bir çok alanda 1 milyar dolardan fazla Türkiye'ye yatırım yapmıştı.

Abraaj hakkında 2018 yı­lında soruşturmalar başladı. Kurucusu Arif Naqvi ve birçok yöneticisi göz al­tına alınarak, da­valar açıldı.

İddialar arasında Bill & Melinda Gates Vakfı ve Dünya Bankası gibi dev ku­rumların yüzlerce milyon do­larının Abraaj tarafından hatalı kullanıldığı ve kurumların zarara uğra­tıldığı vardı. 

Naqvi’nin imzaladığı 218 milyon dolar değerindeki çekler karşılıksız çıktı.

Naqvi karşılıksız çekleri nedeniyle 3 yıl hapis cezasıyla yargılandı. 2023 Ocak ayında Dubai tarihinde rekor seviyede, 135 milyon dolar para cezasına çarptırıldı.

Dubai Uluslarara­sı Finans Merkezi'nde yasaklanan Abraaj’ın yönetici­lerinden Mustafa Abdel-Wa­dood da 1,9 milyon dolar para cezası aldı.

Cezalar bunlarla sınırlı kalmadı. Geçen günlerde Abraaj’ın üst yönetiminde yer alan bir Türk bankacı ilk kez kara listeye alındı. Dünya Bankası, fonun üst yöneticilerinden Selçuk Yorgancıoğlu’nu kara listeye aldı.

Dünya'da Kerim Ülker'in aktardığınagöre, kararla, Dünya Bankası, Selçuk Yor­gancıoğlu ve yönetiminde yer alan kurumlara bir daha finansman sağlama­yıp, yatırım yapmayacak. Ceza 2 yıl boyunca uygulayacak. Dünya Bankası’nın bu ka­rarı diğer uluslararası kurumların da ben­zer adım atmasına emsal olabilir. 

Yorgancıoğlu, ABN Am­ro başta olmak üzere birçok önemli finans kurumunda yöneticilik yaparken, Abraaj’a geçmeden Deutsche Bank’ın Türkiye CEO’luğu görevini yürütüyordu. 

Yorgancıoğlu kararı Dünya Bankası'nın tarihinde ilk kez bir Türk yöneticinin kara listeye alınması oldu.

Dubai merkezli Abraaj Capital, Türkiye'de Acıbadem Hastanesi, Yörsan gibi pek çok önemli şirkete yatırım yaparken, küresel yatırımlarının değeri 14 milyar doları buluyordu.

Dünyanın en büyük girişim sermayesi şirketlerinden biri olan fon, Türkiye'de 2008'de Acıbadem Hastaneleri'ne ortak olurken, hisselerini 2011'de satmıştı.

Fibabank ve Hepsiburada.com'da da azınlık hissesi alan şirket, Yörsan'da da çoğunluk hissesi bulunuyordu.

2018'de iflas korumaya başvurmak zorunda kalan Abraaj, borçlarını geri ödeyebilmek için 6 milyar dolarlık varlıklarını satışa çıkardı. Ancak çabaları sonuç vermeyince tasfiyesi süreci başlatıldı.

Wall Street Journal, Abraaj için o dönem "kayda geçen en büyük girişim sermayesi iflası" ifadelerini kullanmıştı.

Abraaj Capital, kurucusu Arif Naqvi, fakir ülkelerde refah düzeyini artırmayı vaad ederken, eski bir çalışanı 'İlham verici bir kapitalizm anlayışı vardı' şeklinde özetlemişti

Pakistan vatandaşı olan Naqvi, ülkesine 100 milyon dolarlık bir yardım vakfı kurmuş, Taliban saldırılarından kaçan öğrencileri finansman sağlamıştı. 

Lüks bir hayat süren Abraaj Capital kurucusu Naqvi'nin batışı, bazı eski şirket çalışanları ve yatırımcılara göre, toplanan fonların kişisel harcamalara aktarılmasıyla oldu. 

Naqvi, kendisine yöneltilen tüm suçlamaları reddederken, fonları hiçbir zaman usulsüz biçimde kullanmadığını belirtti.

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
YORUMLAR
24.04.2023

Türkiye gibi hukukun guguk olduğu devletlerde (ki nerdeyse tüm Müslüman bilinen ülkelerde böyledir) borsa, yatırım fonları, devlet tahvilleri... kumardır. Deli paralar kazanılabilir, her şey bir anda dibe vurabilir. Buna sanal para piyasalarını da ekleyebilirsiniz. Zarganası bol olan ülkemiz insanı kolay para yemine çabuk kapılıyor. Kombassan, Çiftlikbank, thodex...

24.04.2023

Azdan az, çoktan çok gider.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ