İlk İnsanlı Uçuş Ne Zaman? Kolonileşebilecek Miyiz? Mars’ta Neler Olacağını Masaya Yatırıyoruz

Çok da uzak sayılmayan bir geçmişte, kıtalara arası ulaşım bile çok güçken şimdi insanlar Mars'a yerleşmenin planlarını yapıyor. Bu gerçekleşecek mi ya da bizler bunları görebilecek miyiz?

1. Yüzyıllardır insanların aklını meşgul eden soru...

Mars'a insanlı bir görev, 19. yüzyıldan beri bilimkurgu, uzay mühendisliği ve bilimsel önerilere konu olmuştur. Planlar, Mars'a inmek, kolonileştirmek ve gezegeni dünyalaştırma tekliflerini içermektedir.

2. İnsanoğlunun Ay'dan sonraki yeni hedefi olan Kızıl gezegen için sadece uzay ajansları değil özel şirketler de ciddi bir rekabet içerisinde.

3. Çin Uzay Ajansı, NASA ve ESA gibi pek çok devlet ajansı Mars projelerine son hallerini veriyor.

Kızıl gezegene gözünü diken özel şirketlerin başında ise SpaceX geliyor.

4. Mars'a gidemeseniz de isminizi göndermeniz mümkün.

NASA'nın 'Adını Mars'a Gönder' kampanyasıyla 10 milyon 9 yüz 32 bin  2 yüz 95 isim taşıyan üç mikroçip de Mars'a gönderildi. Ajans en son Curiosity ile Mars'a 1,2 milyon isimli bir mikroçip taşımıştı.  Uzay aracında Türkiye’den kayıt olan 2 milyon 528 bin 844 kişinin ismi bulunuyor.

5. Nükleer roket kullanmak gündemde!

İnsanlı Mars görevi için çalışmalarını hızlandıran NASA, bu yolculukta nükleer roket kullanma seçeneğini değerlendiriyor. Bu teknolojiye sahip araçları kullanıma sunmak için yoğun mesai harcayan NASA, insanlı Mars yolculuğu kapsamında astronotların bu uzay araçlarını kullanmasını hedefliyor.

6. Çin ilk kez 2011 yılında yolculuk denemesinde bulundu.

Çin'in Mars'ta incelemelerde bulunmak üzere fırlattığı keşif aracının 55 milyon kilometrelik yolculuğu başladı. Keşif aracını taşıyan roketin, ülkenin güneyindeki Hainan adasından başarıyla fırlatıldığı bildirildi. Daha önce iki kez Ay'a keşif aracı gönderen Çin'in 2011 yılında Rusya ile Mars'a ilk yolculuk denemesi başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

7. Mars'a gidecek ekipte komik insanlara da ihtiyaç var.

Kurumun, komik insanların ekiplerde gergin ortamlarla baş etmesini kolaylaştıracağına işaret eden araştırmalara dayanarak dört astronot grubuyla çalışma yürüttüğü açıklandı. NASA'nın araştırmasına öncülük eden Florida Üniversitesi'nden antropolog Prof. Jeffrey Johnson, 'Mars yolculuğu gibi, sınırlı bir alanda uzun bir süre kalmak sinirleri yıpratıyor. Bu nedenle uzay aracında, işlerin normal seyrinde yürümesi için ekibin moralini yüksek tutacak birine ihtiyacınız var' diyor.

8. ABD'den sonra Rusya ve Çin'in dikkati de Mars'a çevrildi.

NASA, Mars yolculuğuna hazırlık için 2023'te Ay'a astronot göndermeyi planlıyor. Rusya ve Çin de 2040'ta seferler düzenleme planı yapıyor. Elon Musk gibi özel girişimciler de Mars yolculuğu için çalışmalar yapıyor.

9. ESA, ExoMars gezici (rover) aracını ve yüzey platformunu, Ağustos ve Ekim 2022 arasında başlatacağını duyurdu.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA) ve Rusya Federal Uzay Ajansı’nın Mars’ın keşfi için birlikte yürüttüğü ExoMars projesinde 2016 yılında gönderilen Trace Gas Orbiter (TGO) uzay aracından çok güzel görüntüler gelmişti ve Mars hakkında birçok detaya sahip olmamızı sağlamıştı. ExoMars da Kızıl Gezegen hakkındaki birçok sırrı çözmemizi sağlayacak gibi duruyor.

10. Günümüzde Mars, yörüngelerine oturmuş üç uzay gemisine ev sahipliği yapmaktadır: Mars Odyssey, Mars Express ve Mars Reconnaissance Orbiter.

Sırasıyla 2001, 2003 ve 2005 yıllarında gönderilen bu uzay araçları için yüzlerce milyon dolar harcanmış.

11. Mars'ın yüzeyi en kurak çölden bile daha kuru.

Bütün mesele Dünya’daki güzel tabiat manzaralarına ve bizi saran hayatın canlı seslerine alışkın olmamızda yatıyor. Oysa Mars yüzeyi ölü, orada hiçbir şey yok. Dünya’nın en kurak çölünde yaşamaktan beter. Hatta Dünya’nın en kurak çölü, Mars’ın en rutubetli yerinden daha çok su içeriyor.

12. Özel şirketler de kolonizasyon peşinde!

Elon Musk, kendi kurduğu SpaceX firmasıyla Mars'ın kolonizasyonunu hedeflemektedir. Elon Musk'ın planına göre SpaceX bünyesinde geliştirilen Falcon Heavy roketleri ve Dragon kapsülü ile Mars'a insan taşınacak. Mars'a yapılacak ilk seferlerin sadece kargo taşıyan roketlerle 2022'de başlaması planlanıyor. Musk, Mars'a gidiş ücretinin 500 bin doların altında olabileceğini açıkladı.

Artık sen hatırlamak zorunda değilsin.

Q senin yerine bankacılık işlemlerini takip eder, tek bir onayınla işlemleri halleder. Önemli konularda bildirim göndererek seni uyarır. 

Q her zaman yanında.

Popüler İçerikler

MasterChef Beyza Şiddete Uğradığını İtiraf Etti: "Yüzüm Yanınca Bu Yüzden Üzülmedim!"
Temsilcimiz Ege Karabenli İlk 10'da: Mr. World 2024 Erkek Güzellik Yarışması'nın Birincisi Belli Oldu!
"Ülkenin Seliyle Yangınıyla Neden Ben Mücadele Ediyorum?" Diyen Ali Atay'a Cüneyt Özdemir'den Sert Tepki