İlk Hayvan Türü Örneklerinin Düşündüğümüzden Çok Daha Eskiye Dayandığını Biliyor muydunuz?

Birkaç istisna haricinde ilk hayvanların 541 milyon yıl önce gerçekleşen Kambriyen patlaması esnasında ortaya çıktığı biliniyordu. Yeni bir çalışma, en basit hayvan türlerinden olan süngerlerin Kambriyen patlamasından 350 milyon yıl önce ortaya çıkmış olabileceğini öne sürüyor. Çalışmanın detaylarını ve sonrasında yaşananları merak ediyorsanız sizi içeriğimize doğru alalım. 👇

Kuzeybatı Kanada'da kayalarda, süngerlerin iç iskeletlerine benzeyen kıvrımlı bir görünüme sahip organizmalar keşfedildi.

890 milyon yıllık olduğu tespit edilen bu yapıların süngerlerle olan bağlantıları doğrulanırsa, gezegenimizin en eski hayvan fosili olacaklar. Çalışmada görev alan Elizabeth Turner, 'Haklıysam hayvanlar, geleneksel fosillerde görülenden çok ama çok uzun bir süre önce ortaya çıkmış fakat kalıntıları iyi korunmamış demektir' dedi.

Hayvanların Kambriyen döneminden önce de var olduğu düşüncesi yeni olmamakla birlikte bilim dünyasında oldukça tartışmalı bir konu.

Paleontologlar, hayvanların ne zaman ortaya çıktığını bulmak için fosil kalıntılarını ve moleküler saat hesaplama tekniğini kullanıyor. Bir fosil kalıntısına bakılıp fosilin kaç milyon yıl öncesine ait olduğu belirlendiğinde, hayvanın o tarihte hayatta olduğu kesinlik kazanmış oluyor. Teknik ise evrimin sabit bir hızda gerçekleştiği düşüncesine dayanıyor. İki türü karşılaştırıp birbirlerinden ne kadar farklı olduklarını tespit ederek bu iki türün ortak atalarından ne zaman türediği hesaplanıyor.

Sıkıntı ise yöntemler, birbiriyle yakından uzaktan alakası olmayan iki farklı yanıt ortaya koyduğunda çıkıyor.

Moleküler saat hesaplamalarının çoğunluğu, günümüzdeki hayvanların son ortak atasının, ilk kesinliği doğrulanmış fosil kalıntılarından 100 milyon yıl önce evrim geçirdiğini gösteriyor. Bu bağlamda, çalışmada yer alan paleontolog Amelia Penny'e göre Turner'ın çalışması fazlasıyla ikna edici. Penny, 'Bu keşif, fosil kalıntılarıyla moleküler saat hesaplamaları arasında uyuşma sağladı' diyerek konuyla ilgili düşüncelerini paylaştı..

Çalışmayı yürüten Turner daha önce de aynı bölgede bulunmuş ve kaya parçaları üzerinde inceleme yapmıştı.

O zamanki bulgularını doktora tezinde kullanan Turner, yıllar sonra profesör olunca bölgeye geri döndü ve fosilleşmiş bir sünger numunesi bularak bu şok edici keşfe imza attı. Yayımlanmadan önce Turner'ın çalışmasını inceleyen jeobiyolog Joachim Reitner, 'Organik yapılı iskeletleri, sünger fosillerinin en karakteristik özelliğidir. Bu iskelete benzeyen bilindik hiçbir yapı yok' diyerek durumun ekstremliğine vurgu yaptı.

Kimi paleontologlar, numunelerin fosillik özelliği gösterdiği konusunda sunulan kanıtların yetersiz olduğuna, sözde sünger fosillerinin başka potansiyel açıklamaları olabileceğine dikkat çekti.

Yer bilimci Rachel Wood konuyla ilgili olarak, 'Ortaya böylesine büyük bir iddia atmadan önce diğer olasılıkları ortadan kaldırmanız gerekir. Mesela mikroplar tuhaf şekil ve formlar oluşturur fakat bu formlar, kristaller tarafından da oluşturulmuş olabilir' diyerek Turner'ın elindeki numunenin fosil dahi olmayabileceğini belirtti.

Turner'ın söylediklerinin doğru olduğu varsayılarak süngerler, Dünya'daki oksijen seviyesinin çok düşük olduğu bir dönemde varlıklarını sürdürmeyi başardı.

Kısa süre öncesine kadar hayvanların çok düşük oksijen seviyesinde yaşamını sürdürmesinin imkânsız olduğuna inanılıyordu. Bu iddia, süngerlerin 720 ila 635 milyon yıl önceki 'Kartopu Dünya' döneminden sağ çıktığını da gösteriyor. İki durum da geçmişte dünyada hayatını sürdürülebilmesi için yıkıcı kabul ediliyordu.

Tek Örneği Türkiye'de: 7.5 Milyon Yıllık Kara Canlısının Fosili Su Altında Bulundu
Büyüleyici! Çin'de Çoğu Keşfedilmemiş Türlere Ait '518 Milyon Yıllık' Fosiller Bulundu
Jurasik Dönemden Kalma Deniz Mezarlığında Uzaylıya Benzeyen Canlı Türleri Bulundu

Popüler İçerikler

Canına Tak Etti: Gösterisinde Yaptığı Esprilerin Yayılmasına Sinirlenen Cem Yılmaz Tepki Gösterdi!
Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
04.08.2021

Madem insanlar maymundan geldi şimdi ki maymunlar neden insan olmuyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ